تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷
فتق دیسک کمری به معنای آزاد شدن بخش مرکزی دیسک از قسمت محیطی آن است.
دیسک های بین مهره ای انعطاف پذیر بوده و هر دیسک بین دو مهره قرار می گیرد.کشیدگی،پیچ خوردگی و فشار به ناحیه کمر که به عناصر پشتی ستون فقرات آسیب وارد میکند،می تواند به دیسک یا دیسکهای بین مهرهای که در جلو بین دو جسم مهرهای قرار میگیرد نیز صدمه وارد کند.
هر دو قسمت محیطی و مرکزی دیسک آسیب پذیرند ولی اصطلاح فتق دیسک کمر زمانی کاربرد دارد که قسمت مرکزی دیسک بین مهره ای به علت پارگی بخش محیطی آن به بیرون راه یابد. فتق هسته ممکن است درنتیجه اعمال نیروهای بیش از اندازه،نیروهای کم اما مداوم و مکرر بر روی دیسک و یا وجود آنولوس معیوب پیش آید
علائم و نشانه های فتق دیسک کمری
آسیبهای خفیف دیسک کمرمعمولا درد موضعی ایجاد میکنند که میتواند به علت صدمه قسمت محیطی دیسک باشد و یا به علت تورم دیسک که هنوز به مرحله فتق دیسک کمری نرسیده ولی به دلیل فشار ثانویه به اطراف درجاتی از درد را ایجاد می کند.
این حالت آسیب جدی محسوب نمیشود,مگر اینکه با ادامه نیروهای غیرطبیعی باعث ازهم گسیختگی لایه محیطی و بیرون زدگی هسته دیسک و فشار به رباط طولی پشتی و ریشه های اعصاب نخاعی گردد و با توجه به میزان فشار به ریشههای عصبی حالات متفاوتی از درد را ایجاد میکند.
تصاویر زیر مراحل فتق دیسک کمری را نشان می دهد
درصورت فشار به ریشههای عصبی در ناحیه کمری-خاجی (لومبوساکرال) به علت فتق دیسک کمری,درد ناشی از فشار ریشه عصب یا درد رادیکولار ایجاد میگردد که میتواند در اندام تحتانی حس گردد. چون در ناحیه کمر دیسکهای L۴-L۵ و L۵-S۱ بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند، بنابراین درد ناشی از ریشه های عصبی L5 و S1 به وجود می آید.
دردهای رادیکولار همچون سیاتیک به علت فتق دیسک کمری، با خم کردن ستون فقرات، نشستن، انجام فعالیت، سرفه و عطسه افزایش و با استراحت کاهش مییابد.
علل و عوامل ایجاد فتق دیسک کمری
فتق دیسک کمری در جوانان، ورزشکاران یا افرادی که کارهای سنگین انجام میدهند بیشتر دیده میشود اما به طور کلی ما در حرکات روزانهمان همیشه در حال خم شدن هستیم. بیشتر مشاغل از قبیل دندانپزشکان، مکانیکها، کارگران ساختمان و تایپیستها در حالت خمیده کار میکنند پس فشار بین مهرهها زیاد است، حرکات ناگهانی هم در ورزشهایی مثل کشتی و وزنهبرداری باعث پارگی دیسک بینمهرهای میشود.
فتق دیسک کمری در حالت عادی هم شاید رخ بدهد زیرا به مرور زمان ماده ژلاتینی، قوام خود را از دست میدهد یا در اثر عوامل مختلف ساییده و فرسوده میشود. بهتدریج با افزایش سن آرتروز نیز اضافه میشود. عدم فعالیت بدنی هم عامل دیگری است که میتواند روی دیسک کمر و ریشههای عصبی فشار وارد کند.
در مرکزجامع توانبخشی و طب فیزیکی دکتر فرخانی از بهترین روش ها برای درمان مبتلایان به دیسک کمر استفاده می شود
-
آشنایی بیشتر….
جهت آشنایی بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید
مطالعه مقاله دیسک کمر ورزشکاران
مطالعه مقاله لیزر درمانی دیسک کمر
مطالعه مقاله روش های جدید درمان دیسک کمر
منبع : سیمرغ ستون فقرات و اختلالات آن