آدرس: اصفهان خیابان شمس آبادی چهارراه قصر روبروی بانک ملت کوی26(دهش)

درد کشاله ران، علت و درمان آن

درد کشاله ران و علت آن

تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۲

درد کشاله ران

درد کشاله ران به هرگونه درد، بی‌حسی و ناراحتی اطلاق می‌شود که در ناحیه‌ای از استخوان پلویس (فمور) که به سمت زانو کشیده شده است، تأثیر می‌گذارد. ناحیه کشاله ران یک ساختار حفاظتی است و توانایی حرکت را دارد. این منطقه از ماهیچه، استخوان، تاندون، لیگامانت، عصب و رگ ساخته شده است. ماهیچه‌های کشاله ران باعث ایجاد حرکت می‌شوند و تاندون‌های این بخش ماهیچه‌های کشاله ران را به استخوان پلویس و ناحیه تحتانی ساق پا متصل می‌کنند. لیگامانت‌ها استخوان‌های کشاله ران را به استخوان پلویس و ناحیه تحتانی ساق پا متصل می‌کنند و مفصل لگن و زانو را تشکیل می‌دهند. همچنین، عصب‌ها نقش کنترل احساس و حرکات را بر عهده دارند و رگ‌ها نیز برای جریان خون در ناحیه کشاله ران شکل گرفته‌اند.

هر کدام از ساختارهای مفصل ران میتوانند دچارآسیب دیدگی، عفونت، بیماری یا اختلالات دیگر بشوند و باعث ایجاد درد کشاله ران در بارداری شوند. درد کشاله ران میتواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد شود  درد ران پا به صورت خفیف ،شدید همراه با علائمی مانند سوزش ران پا،سوزن سوزن شدن ایجاد میشود شما ممکن است با بی حسی هم در این مفصل مواجه شوید درد ران میتواند به میزانی ناراحت کننده و تحریک کننده باشد که ایجاد وزن بدن روی پا هنگام پیاده روی غیرقابل تحمل شود.  درد ران میتواند به دلایل متعددی ایجاد شود که شامل رشد طبیعی و بالا رفتن سن است. درد کشاله ران ناشی از کشیدگی جزئی یا کوفتگی ماهیچه ها میتواند بوسیله درمان های خانگی مانند استراحت، یخ درمانی، بالا گرفتن ساق پا و مصرف مسکن کنترل شود. کشیدگی کشاله ران از آسیب های شایع ورزشی است. این کشیدگی ها همچنین میتوانند در اثر فعالیت های بدنی شدید در کسانی که آمادگی ندارند هم ایجاد شوند. عضلات زیادی در ناحیه لگن و ران وجود دارند. این عضلات مسئول حرکات مفصل لگن در جهات مختلف هستند. گاهی اوقات این عضلات بر اثر ضربه و یا بدنبال فعالیت های شدید بدنی دچار کشیدگی میشوند و در حالات شدیدتر ممکن است پارگی های میکروسکوپی در این عضلات بوجود بیاید که به آن استرین Strain هم میگویند و گاهی هم فیبرهای عضلانی بطور کامل پاره میشوند. شایعترین عضلات لگن که دچار گشیدگی میشوند عضلات ادکتور یا نزدیک کننده ران هستند.

درد کشاله ران ممکن است بر اثر بیماری‌هایی باشد که در خود کشاله ران، مفصل ران و یا لگن وجود دارد. با این حال در مواردی، منشا درد کشاله ران در ارگان های دیگر بوده و درد بطور ثانویه به کشاله ران انتشار میابد. بیماری‌های سیستم ادراری و تناسلی از دسته مشکلاتی هستند که درد ناشی از آن ها می تواند در ناحیه کشاله ران احساس شود.

علت درد کشاله ران

دلایل مختلفی ممکن است باعث علت درد کشاله ران شود. درد ران ممکن است بر اثر آسیب دیدگی یا ضربه ایجاد شود که این آسیب دیدگی ها در زیر ذکر شده است:

  1. شکستگی استخوان یا جابه جایی مخصوصا در ناحیه لگن و ران
  2. کشش در کشاله ران
  3. خراشیدگی، جراحت و کوفتگی در ران
  4. رگ به رگ شدگی و پارگی لیگامنت مخصوصا لیگامنت های متقاطع  یا صلیبی قدامی و لیگامنت های کلترال (جانبی) زانو ناحیه ای که باعث استحکام و ثبات زانو و ساق پا شده است.
  5. رگ به رگ شدگی و پارگی ممکن است، باعث ایجاد درد و ناراحتی در ناحیه ران نزدیک به مفصل شود.
  6. پارگی مینیسک زانو (پارگی درغضروفی که نقش ضربه گیر را در مفصل زانو برعهده دارند)
  7. گرفتگی عضله ران یا قولنج کردن آن، که معمولا ناشی از خشک شدن یا استفاده مکرر از مفصل است.
  8. کشیده شدن ماهیچه های ران مانند کشیدگی ماهیچه های چهارسر ران و ماهیچه های همسترینگ ممکن است باعث احساس درد در کشاله ران و پشت ران شود.
  9. تاندونیست (التهاب تاندون که ناشی ازاستفاده بیش ازحد ازمفصل وآسیب دیدگی ها وایجاد عفونت است و باعث ایجاد درد درران شده اند)
  10. شکستگی حاد لگن یا مفصل ران و درد کشاله ران
  11. شکستگی عصبی لگن و درد کشاله ران
  12. آرتریت مفصل ران ، روماتیسم مفصلی، اسپوندیلیت انکیلوزان و درد کشاله ران
  13. سیاه شدن سر استخوان ران یا نکروز و درد کشاله ران
  14. پوکی استخوان گذرای مفصل ران و درد کشاله ران
  15. پارگی لابروم در مفصل ران و درد کشاله ران
  16. سیاتیک و درد کشاله ران

درد کشاله ران میتواند براثر انواع مختلفی ازعفونت ها نیز ایجاد شود. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. چربی زیرپوست ران
  2. بروز عفونت ناشی از جراحت
  3. عفونت در زانو یا لگن که باعث ایجاد آرتروز های عفونی و درد در مفصل میشود و به ناحیه ران گسترش میابد.
  4. عفونت استخوان (استئومیلیت)

علاوه برموارد فوق درد ران میتواند براثر اختلالات عصب که ناشی از التهاب، فشار و آسیب دیدگی ها عصب است رخ دهد. درد کشاله ران میتواند بر اثر شرایط زیر نیز بوجود آید:

  1. سندروم کمپارتمان (فشار روی ماهیچه ها باعث ایجاد مشکلات جدی، کاهش جریان خون درعصب و ماهیچه ها میشود).
  2. لخته شدن عمیق خون (لخته شدن خون درساق پا میتواند ازساق پا به جاهای دیگر بدن منتقل شود و باعث آمبولسیم شدن خون در ریه، حمله قلبی و سکته شود).
  3. فیبرومیالژی (شرایط دردناکی که باعث ایجاد درد ،سختی وضعف ماهیچه ها میشود).
  4. بیماریهای سرخرگ (به این بیماری پی وی دی (PVD) هم گفته می شود. بیماری که باعث تنگ شدن سرخرگ میشود وباعث ساخت چربی و کلسترول در دیواره سرخرگ و عدم رسیدن خون به بافت ها و اندام های دیگر می شود).
  5. سندروم بی قراری پا (این اختلال که با حرکت ساق پا مخصوصا هنگام خوابیدن و نشستن همراه است).

علائم درد کشاله ران

علائم درد کشاله ران

علائم درد ران پا بر اساس شدت و نوع اختلال، متفاوت است. این درد ممکن است در پشت ران، داخل ران و حتی در دوران بارداری نیز رخ دهد. همچنین، برخی از این علائم ممکن است تأثیرگذار بر مناطق دیگری از بدن مانند سیستم قلب و عروق و سیستم عصبی باشند. علائم دیگری که ممکن است همراه با درد ران پا رخ دهند عبارتند از:

  1. خونریزی
  2. کبودی،جراحت و خراشیدگی
  3. سوزش
  4. تغییر درنحوه راه رفتن مانند لنگ زدن هنگام راه رفتن
  5. علائم آنفولانزا (خستگی،تب،گلودرد،سردرد،سرفه،دردهای شدید)
  6. درد مفصل
  7. گرفتگی ماهیچه ها
  8. کاهش دامنه حرکتی مفصل
  9. تورم
  10. بروز سوزش، بی حسی، درد وعلائم غیرطبیعی دیگر در انگشتان

تشخیص

در طول معاینه فیزیکی پا درد، پزشک سؤالاتی درباره تاریخچه جراحی‌های قبلی، آسیب دیدگی لگن، و یا فعالیت‌های مکرر که باعث التهاب عصب می‌شوند، مطرح می‌کند. پزشک تفاوت در حواس و حس بین پای آسیب‌دیده و پای سالم شما را بررسی می‌کند. برای تایید محل درد پا، پزشک فشاری روی عصب اعمال می‌کند تا محل درد در ران پا مشخص شود. همچنین، برای بررسی مشکلات دیگر در این مناطق، شکم و لگن شما نیز مورد معاینه قرار می‌گیرند.

استفاده از تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس می‌تواند در تشخیص ناهنجاری‌های استخوانی که فشاری بر عصب اعمال می‌کنند، مفید باشد. اگر شما مشکوک به وجود یک رشد مانند تومور که فشاری روی عصب ایجاد می‌کند هستید، پزشک ممکن است درخواست برای انجام ام‌آرآی یا سی‌تی اسکن از شما داشته باشد. در موارد نادر، ممکن است پزشک نیاز به انجام مطالعه هدایت عصبی را نیز توصیه کند.

درمان درد کشاله ران

تشخیص صحیح شرایط و بیماری به انتخاب نوع درمان ها کمک موثری می کند. درمان‌ها برای کاهش درد کشاله ران به صورت زیر می باشد:

درمان درد کشاله ران

درمان‌های خانگی

درمان های خانگی متعددی وجود دارد که میتواند در درمان درد کشاله ران موثر باشد. از گرم کردن مفصل خودداری کنید، گرم کردن مفصل آسیب دیده باعث افزایش توم و ایجاد میوزیت اسیفیکان (در داخل توده عضله ران استخوان ساخته میشود) می شود. این درمان‌ها در صورتیکه درد بسیار شدید باشد و برای خانمهای باردار بسیار موثر است:

  • استفاده از روش یخ درمانی: این روش در درمان دردکشاله ران موثر است و شامل موارد زیر است:
  1. استراحت: از انجام هر گونه فعالیتی که باعث تشدید شرایط می شود، خودداری کنید.
  2. به کاربردن یخ: استفاده از یخ باعث از بین بردن التهابات میشود، یخ میتواند در ۷۲ ساعت اولیه بعد از آسیب دیدگی برای کاهش درد و التهابات استفاده شود.
  • بستن مفصل: بستن مفصل یا بانداژ آن با استفاده از بانداژهای کشی باعث فشرده کردن آن میشود و درد کشاله ران را کاهش میدهد.
  • بالا نگهداشتن مفصل: بالا نگهداشتن مفصل آسیب دیده تا نزدیکی قلب باعث کاهش درد ران میشود هم چنین زمانیکه میخوابید میتوانید از بالش برای بالا نگهداشتن ساق پا استفاده کنید.
  • انجام تمرینات استقامتی برای ریکاوری سریع:شما میتوانید تمرینات استقامتی را انجام دهید اما ممکن است بعد از آسیب دیدگی با لمس مفصل، هنگام صبح و با کشش مفصل هنگام انجام تمرینات ورزشی درد ایجاد شود اما این درد به مرور زمان کاهش میابد تمرینات سبک باید در۳ مرحله و با ۱۲ تکرارانجام شود، هم چنین میتوانید به مدت ۲۰ تا۳۰ ثانیه تمرین کششی برای بهبود در درد کاشله ران انجام دهید.

درمان های پزشکی

 این نوع درمان شامل مصرف داروهای مسکن و اسپری ها برای کاهش درد است. درصورتیکه درد ران ناشی ازعفونت های باکتریایی باشد مصرف آنتی بیوتیک میتواند باعث درمان شود. ممکن است پزشکان برای سرطان ها بدخیم استخوان مانند استئوسارکوم از پرتو درمانی، شیمی درمانی و جراحی برای درمان درد ران استفاده کنند اما جراحی یک روش رایج برای درمان نیست و این روش درصورتی میتواند استفاده شود که ماهیچه ها به صورت کامل پاره شده باشند همچنین زمانیکه درمان های دیگر موفقیت آمیز نباشند و زمانیکه حرکت مفصل، رگ ها و عصب ها تحت تاثیر اختلال میوزیت اسیفیکان (اختلالی که درداخل توده عضله، استخوان ساخته میشود) پزشک انجام جراحی را به بیماران برای درمان درد کشاله ران توصیه میکند. از دیگر درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام درمان های فیزیوتراپی: زمانیکه تورم و درد به صورت کامل از بین رفت با مشورت پزشک که برای شما یک برنامه توانبخشی را تنظم کرده است تا باعث بازگشت شما به حالت طبیعی شود درمان های فیزیوتراپی را شروع کنید.
  • بازگشت تدریجی برای انجام فعالیت ها: قبل از اینکه به صورت طبیعی راه بروید از یک چوب دستی و عصا هنگام راه رفتن استفاده کنید. در صوریتکه با ماهیچه های پاره شده به تمرین کردن بپردازید این کار باعث تشدید شرایط شما می شود و روند بهبودی واحیای شما را به تعویق می اندازد. تا زمانیکه درد کشاله ران شما به صورت کامل از بین نرفته است و پزشک اجازه نداده است، نمی توانید هیچ گونه فعالیت یا وزشی را شروع کنید.
  • درد کشاله ران در باردار: پزشک به خانم های باردار توصیه میکند که به اندازه کافی و در یک موقعیت آرام استراحت کنند و از ایستادن های طولانی مدت خودداری کنند.
  • ماساژ صحیح مفصل: ماساژ صحیح مفصل توسط یک متخصص آخرین مرحله است که می تواند به استقامت و انعطاف مفصل کمک کند. اما فراموش نشود که ماساژ آسیب دیدگی‌های جدید ناحیه چهار سر باعث ایجاد میوزیت اسیفیکان می شود.

اوزون درمانی

بهبود آسیب دیدگی در بافت‌های بدن به وجود جریان خون در این بافت‌ها بستگی دارد. بافت‌های بدن برای بازسازی و احیا نیاز به ویتامین، مواد معدنی و اکسیژن دارند که باید توسط خون به این بافت‌ها منتقل شوند. اکسیژن، مهم‌ترین ماده برای ترمیم بافت‌ها است. وجود تورم و التهاب در ناحیه آسیب دیده، منجر به کاهش جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه می‌شود. عدم حضور اکسیژن باعث تجمع اسید لاکتیک می‌شود و می‌تواند منجر به درد شود. در روش ازن درمانی، اوزون، داروهای ضد التهابی و ویتامین‌ها به ناحیه آسیب دیده تزریق می‌شود. این روش به ترتیب زیر عمل می‌کند:

  1. با استفاده از بی حسی موضعی عصب ها بی حس می شوند.
  2. مواد ضد التهابی موجب کاهش درد، تورم و التهاب و در نتیجه افزایش جریان خون می شوند.
  3. با استفاده از ویتامین و مواد معدنی بافت ها تغذیه می شوند و به بازسازی آن ها کمک می شود.

اوزون که یک اکسیژن غیر فعال است پس از تزریق به بافت به صورت فعال در آمده و موجب اکسیژن رسانی به ناحیه آسیب دیده می شود.

تاثیر درمان یک تا سه روز پس از انجام تزریق آغاز می شود و  و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل هر یک تا دو هفته تکرار می شود. روند بهبودی در بیماران بسته به شدت آسیب متفاوت است، با این حال اکثر بیماران تنها به سه تا پنج جلسه درمان نیاز دارند. بر خلاف دیگر روش های تزریقی ، تزریق اوزون هیچ عوارض جانبی را برای بیماران به همراه ندارد و نتایج آن دائمی است.

در ادامه درمورد درمان کشیدگی ماهیچه با لیزر توضیح خواهیم داد.

اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید

مطالعه مقاله رماتیسم مفصل ران , علائم و تشخیص
مطالعه مقاله آرتروز مفصل ران (لگن)؛علائم و تشخیص
مطالعه مقاله درمان آرتروز مفصل ران (لگن)

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ