تاریخ ۱ آذر ۱۴۰۲
کمردرد، دردی است که در ناحیه کمر، بین آخرین مهره سینهای یا پشتی تا پایین باسن احساس میشود اما ممکن است آسیبی در همین نواحی اتفاق بیفتد ولی علائم آن در مناطق دیگر مثل اندامهای تحتانی ایجاد شود.کمردرد ویژگیهایی دارد که بهواسطه این ویژگیها خیلی مورد توجه قرار میگیرد و لازم است که حتماً درمان شود
درمان کمردرد بستگی به علت و مدت طولانی بودن آن دارد. در اکثر موارد، کمردرد نیاز به جراحی ندارد، حتی اگر علت آن هرنی دیسک باشد. اگر یکبار کمردرد داشتهاید، احتمال آن وجود دارد که دوباره تجربه کنید. بنابراین، مدیریت و کنترل کمردرد از اهمیت بیشتری برخوردار است تا درمان آن. باید یاد بگیرید که چگونه از بروز مجدد کمردرد جلوگیری کنید.
مهمترین روشهای پیشگیری از بروز کمردرد شامل قوی نگه داشتن عضلات کمر و شکم، حفظ وضعیت خوب بدنی، یادگیری رفتارهای صحیح در زندگی روزمره و مدیریت استرس هستند. با تقویت عضلات پشتی و شکمی، میتوانید استحکام و پایداری مناسبی در ناحیه کمر ایجاد کنید. همچنین، باید یاد بگیرید که چگونه در حالتهای مختلف بدنی صحیح حرکت کنید و فشار غیرضروری روی کمر را کاهش دهید. همچنین، مدیریت و کنترل استرس نقش مهمی در پیشگیری از کمردرد دارد.
بنابراین، علاوه بر درمان کمردرد، به یاد داشته باشید که اهمیت بیشتری را به مدیریت آن اختصاص دهید و از روشهای پیشگیری مانند تقویت عضلات، حفظ وضعیت بدنی، رعایت حرکات صحیح و کاهش استرس استفاده کنید.
درمان کمر درد حاد
کمردرد حاد به کمردردی می گویند که از شروع آن کمتر از سه ماه گذشته است. علت عمده این کمردرد ها وارد آمدن فشار زیاد به قسمت های پایینی ستون فقرات است. کارهایی مانند بلند کردن یا هل دادن اجسام سنگین، حرکات نامتعادل و چرخشی ستون مهره یا انجام ورزش های جدید بدون داشتن آمادگی میتوانند موجب کمردرد حاد شود.البته علل دیگری مانند شکستگی های مهره، عفونت یا تومور های مهره هم می توانند موجب کمردرد حاد شوند ولی شیوع آن ها کمتر است.اکثر کمردردهای حاد در عرض چند هفته خوب می شوند.
اگر درد شما تازه شروع شده است بهترین راه درمان کمردرد حاد مصرف دارو است. استفاده از استامینوفن، پروفن یا دیگر داروهای ضد التهابی مفیدند. از داروهای شل کننده عضلانی هم در درمان کمردرد های حاد استفاده می شود. این داروها را روزانه در وعده های منظم مصرف کنید. به کار روزانه خود ادامه بدهید.
اگر کمردرد شدید است، میتوانید به مدت ۲-۱ روز استراحت کنید، اما بیشتر از این مدت توصیه نمیشود. استراحت بیش از دو روز ممکن است باعث ایجاد مشکلات روحی شود و قدرت انقباضی عضلات کمر را کاهش دهد که در نتیجه کمردرد را بیشتر میکند. همچنین، با استراحت طولانی مدت، خطر لخته شدن خون در ساق پا افزایش مییابد. بنابراین، افراد مبتلا به کمردرد باید هر چه سریعتر به فعالیتهای روزمره برگردند.
برای استراحت در مدت ۲-۱ روز، میتوانید در وضعیتی که راحت هستید قرار بگیرید. مثلاً به پشت بخوابید و یک بالشت زیر زانوهایتان قرار دهید تا کمی خم شوند. همچنین، میتوانید به پهلو بخوابید و یک بالشت بین پاهایتان قرار دهید. اما توصیه میشود در طولانیمدت در یک وضعیت نخوابید. هر ۳-۲ ساعت حدود ۲۰-۱۰ دقیقه قدم بزنید و سپس دوباره دراز کشیده شوید.
هر ۳-۲ ساعت یکبار کمر خود را به مدت ۲۰-۱۵ دقیقه گرم کنید. با کیسه آب گرم یا حوله برقی. دوش آب گرم هم مفید است. برای بعضی افراد سرد کردن بهتر از گرم کردن موجب کاهش کمر درد می شود. می توانید به همین تعداد و مقدار ذکر شده محل درد را سرد کنید و امتحان کنید که آیا سرد کردن موضع برای شما مفید است یا خیر. معمولا وقتی بعد از یک فعالیت بدنی شدید کمردرد ایجاد می شود در چند روز اول سرد کردن محل درد مفید است و بعد از گذشت چند روز ممکن است گرما مفیدتر باشد.بستن کمر با هر چیزی که بتواند کمر را گرم نگه دارد مفید است. می توانید برای چند روز از یک کمربند طبی استفاده کنید و یا حتی یک شال به دور کمر خود ببندید.اگر کمردرد بیش از ۳ روز طول بکشد یا درد کمر یا ساق شما بدتر شود یا بعد از خوب شدن دوباره شدید شود باید به پزشک مراجعه کنید.
درمان کمردرد مزمن
کمر درد مزمن به کمردردی می گویند که از شروع آن بیش از سه ماه گذشته است.
مهمترین روش درمان کمردرد های مزمن عبارتست از
تقویت عضلات کمر با استفاده از نرمش های خاص طبی
تغییر روش زندگی : به این معنی که باید یاد بگیریم چگونه بایستیم، بنشینیم، چگونه اجسام را بلند کنیم، چگونه رانندگی کنیم و …
گرم نگه داشتن کمر با پوشیدن لباس گرم یا بستن یک شال به دور کمر
استفاده از دارو: کمر درد مزمن باعث ایجاد بیخوابی و کاهش فعالیت بدنی میشود و در نتیجه، فرد ممکن است احساس ناراحتی و افسردگی کند. این وضعیت عصبی میتواند کمر درد را بدتر کند و یک چرخه نامطلوب را تشکیل دهد که برای درمان آن باید متوقف شود. کمر درد تأثیر قابل توجهی روی بدن و روان دارد، بنابراین استفاده از روشهای کنترل استرس، مشاوره روانشناسی و بهبود وضعیت روانی میتواند مفید باشد.
روش های دیگری هم برای درمان کمردرد وجود دارد که ممکن است در صورت ناموفق بودن درمان های ذکر شده پزشک معالج از آن ها استفاده کند. این روش ها تاثیر ثابت و قابل اطمینانی در همه افراد ندارند. به زبان دیگر ممکن است در یک فرد تاثیر خوبی داشته باشند و در فرد دیگر بی فایده باشند. این روش ها عبارتند از استفاده از مانیپولاسیون کمر (درمان دستی کمر درد)، طب سوزنی، بیوفیدبک، کشش، TENS و اولتراسوند.
اکثر کمردردها با روش های کلی ذکر شده بهبود میابند و بندرت برای درمان کمردرد ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
برای آشنایی با عوامل تاثیر گذار بر کمردرد بر روی لینک کلیک کنید
برای آشنایی با ورزش مناسب کمردرد بر روی لینک کلیک کنید
منبع : همشهری آنلاین ایران ارتوپد