کج گردنی یکی از نا به هنجاری هایی است که در ناحیه ی ستون مهره های گردن به وجود می اید.به مجموع انحرافات (tilt) و دفورميتي چرخشي ستون فقرات گردن، ناهنجاري كج گردني مي گويند. در وضعيت ايستاده طبيعي و از نماي پشت یک فرد، سر بايد به شكل متعادل قرار گيرد. به گونه اي كه خط كشش ثقل از مركز استخوان پس سري و از روي ستون مهره اي گردني بگذرد. چنانچه اين خط بر روي استخوان پس سري منطبق نباشد و به طرفين خميدگي داشته باشد، به اين ناهنجاري كج گردني مي گويند. اين ناهنجاري معمولاً بعد از تولد يا در زمان بلوغ ظاهر مي شود. كج گردني يك طبقه بندي وسيع از بيماري هاست كه در آن حركات فلكشن، اكستنشن و چرخشي در عضلات گردن، دامنه نرمال دارند. در كج گردني، گردن به چرخش به يك طرف تمايل دارد. شرايط بد و داشتن فعالیت هایی که به مهره های گردن فشار وارد می اورند مي تواندکج گردنی را ایجاد کند، در صورت داشتن سابقه خانوادگي و زمینه ی ارثی از بيماري يا يك تروماي حاد يا بعنوان عکس العمل مخالف در برابر داروها، اين بيماري تشديد مي شود. همچنين كج گردني مي تواند حاصل جبران افتادگي شديد شانه ها باشد كه اين كج گردني در طرف مقابل بروز خواهد كردعلل دقیق ایجاد کج گردنی مشخص نیست اما مطالعات و تحقیقات در زمینه ی شیوع این بیماری نشان داده که ازمیان هر 10000 در 3 نفر کج گردنی به وجود می اید. اثر كج گردني مي تواند بصورت انحراف جانبي ستون مهره ها ی گردن نمايان شود، اين انحراف در انتهاي پائين گردن و بالاي پشت ظاهر مي شود و عوامل زيادي در اين وضعيت مؤثرند.وقوع عارضه ی کج گردنی در اکثر موارد درمیان کودکان بین 6ماهگی تا 3سالگی و در بزرگ سالان در بین سنین ا3 تا 60سالگی دیده می شود.
علل بروز كج گردني
مهم ترین علل بروز کج گردنی عبارت اند از:
1-انقباضات تند و تيز و ناگهاني
انقباضات تند و تيز اغلب بعد از يك تصادف كوچك با يك حمله التهاب روماتيسمي شديد بوجود مي آيد و يا بطور كلي در هنگام بيدار شدن از خواب يا اعمال زور شديد در تماس با عضلات گردن رخ مي دهد. انقباضات بوجود آمده موضوع انقباضات غير ارادي در عضلات گردن، چرخشهاي تند و تيز غير قابل جلوگيري و كج گردني هستند.
2-عوامل مادرزادي ایجاد کج گردنی
علت كج گردني مادرزادي به روشنی مشخص نشده است، اما چندین نظریه در این مورد وجود دارد: 1. آسيب به گردن فرد در طی انجام روند زايمان 2. وجود رگهاي خوني غير نرمال و جريان خون غير نرمال در جنين 3. احتمال قرار گيري نامناسب گردن جنين در رحم مادر كه باعث فشار به ناحیه ی گردن شده و کج گردنی ایجاد می کند. 4. احتمالاً ضربه هاي درون رحم باعث خونريزي درون عضله شده و بتدريج تشكيل بافت زخم مي دهد و در نتيجه سبب كوتاهي عضلات گردني مي شود. 5. ضربه هاي هنگام زايمان و كشيده شدن گردن در هنگام زايمان بخاطر اينكه بيش از 50% كودكان مبتلا به اين عارضه با زايمان سخت به دنيا مي آيند.
3– عوامل اكتسابي ایجاد کج گردنی
1-فلج يا كوتاهي عضله استرنو كلايدو ماستوئيد در يك طرف باعث ایجادناهنجاري کج گردنی در افراد مي شود.
2-ضربه هاي وارد بر گردن باعث خونريزي در عضله جناغي چنبري پستاني مي شود كه مانند خونريزي در ساير نقاط بدن تشكيل مي شود و به بافت جوشگاهي اسكار تبديل مي شود. وجود اين بافت باعث كوتاهي عضله شده و منجر به كج گردني مي شود.
3- علل ديگر مثل ضربه های وارد شده به ستون مهره اي گردني به علت سوختگي پوستي يا پارگي ديسك بين مهره اي، آدني هاي چركي و ساير عفونتهاي گردن، سل ستون مهره اي گردني و انقباض يك طرفه عضله جناغي چنبري پستاني به دلايل مختلف است.
4- نگهداري سر در وضعيت بد يا نامناسب به مدت طولاني (مثلاً هنگام مطالعه و انجام شغل هایی مثل ارایشگری و خیاطی)
5- ضعف شنوائي و بينائي به گونه اي كه فرد براي بهتر شنيدن يا بهتر ديدن به طور ناخود آگاه گردن خود را كج مي كند.
6-تومورها : وجود تومور در نواحی مختلف بدن می تواند عارضه ی کج گردنی را در افراد به وجود بیاورد.
7- بيماري هاي ديسك گردني: نيمه دررفتگي و فتق دار شدن ديسك بين مهره اي گردني نيز مي تواند باعث كج گردني مي شود.
8-داروها : مصرف برخی از داروها ممکن است در ناحیه ی ستون مهره های گردن تاثیر مخرب گذاشته و مشکل کج گردنی را به وجود بیاورد.
9- وجود استرس ها و ناراحتی ها در برخی افراد و وجود مشکلات روحی در برخی موارد در ایجاد کج گردنی موثر هستند.