تاریخ ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۹
پوکی استخوان به تنهایی ممکن است باعث آزار و اذیت شما نشود، ولی هنگامیکه با شکستگی استخوان همراه میشود، بخصوص استخوانهای کوچک ستون مهره ها، درد شدیدی خواهد داشت و اگر ادامه داشته باشد زندگی روزمره شما را مختل خواهد کرد. در صورت داشتن پوکی استخوان برای درمان پوکی استخوان کارهای زیادی میتوانید انجام دهید تا به سلامت استخوانهایتان کمک کنید.
ورزش در افراد جوان این احتمال را که بتوانند حداکثر توده ی استخوانی تعیین شده از طریق ژنتیکی را کسب نمایند افزایش می دهد. بررسی ها ی به عمل آمده در زنان یائسه نشان می دهند که ورزش هایی که با تحمل وزن همراه هستند موجب پیشگیری از کاهش توده ی استخوانی می شوند ولی به نظر نمی رسد باعث افزایش ان شوند. این اثر مفید با قطع ورزش از بین می رود.

علائم و نشانه ها
بیماری به تدریج و طی چندین سال به وجود میآید. عموما تا زمانی که زمین خوردگی جزئی یا ضربه ناگهانی باعث شکستگی استخوان شما نشود، علائم پوکی استخوان یا نشانه هشدار دهندهای وجود ندارد. استخوانهای سالم باید بتوانند زمین خوردگی در وضعیت ایستاده را تحمل کنند، بنابراین شکستگی استخوان در این شرایط ناشی از شکننده بودن استخوان می باشد. شایعترین آسیب دیدگی ها در افراد مبتلا به پوکی استخوان به شرح زیر می باشد:
شکستگیهای مچ دست
شکستگیهای لگن
شکستگیهای استخوانهای ستون فقرات (مهرهها)
گاهی اوقات یک سرفه یا عطسه باعث شکستگی دنده یا از بین رفتن بخشی از یک استخوانهای ستون فقرات میشود.
در بین افراد مسن، شکستگی استخوان میتواند جدی باشد و باعث ناتوانی طولانی مدت آنها میشود. برای مثال، شکستگی لگن ممکن است منجر به مشکلات حرکتی طولانی مدت شود. بعضی از افراد مسنتر دچار خمیدگی نیز میشوند. خمیدگی زمانی به وجود میآید که استخوانهای ستون فقرات بشکنند و تحمل وزن بدن دشوار شود. بیماری معمولا تا زمانی که موجب شکستگی نشود دردناک نیست. شکستگیهای ستون فقرات اگر چه همیشه دردناک نیستند، شایعترین علت درد مزمن مرتبط با پوکی استخوان هستند.
نقش ورزش در پوکی استخوان
چنان ورزش به طور مداوم ادامه یابد بر توده ی استخوانی تأثیر مثبت خواهد داشت. ورزش همچنین بر عملکرد عصبی عضلانی تأثیر دارد و موجب بهبود هماهنگی ، تعادل و قدرت بدن ، و در نتیجه کاهش خطر زمین خوردن می شود. تنظیم برنامه ی پیاده روی ،اقدام مناسبی برای شروع به شمار می آید. سایر ورزش ها مانند رقص ، ورزش های راکتی و استفاده از وسایل ژیمناستیک نیز توصیه می شوند.
حتی زنانی مه نمی توانند از پیاده روی استفاده کنند می توانند به شنا کردن یا ورزش های آبی بپردازند. البته این ورزش هاه اثر چندانی بر استخان ندارد ولی به دلیل تقویت عضلانی به بیمار کمک می کنند.
نکته
- ورزش باید به طور مرتب و حداقل ۳ بار در هفته انجام شود.
ورزش های هوازی و مقاومتی می توانند تراکم معدنی استخوان را در زنان یائسه افزایش دهند. به نظر میی رسد انجام مرتب تمرینات پرشی به مدعت یک سال ، تراکم و استحکام استخوان درشت نی ساق پا در زنان یائسه ی طبیعی افزایش می دهد.
تمرینات ورزشی می توانند به ویژه قسمت انتهایی استخوان زندزیرین ۰ رادیوس ) ساعد و گردن استخوان ران را استحکام بخشند. نشان داده شده است که ورزش تام با درمان های دارویی ، مانند هورمون درمانی ، بیش از هورمون درمانی تنها موجب افزایش تراکم استخوانمی شود.
ورزش های افزایش دهنده ی قدرت به تقویت عضلات و استخوان های بازو و قسمت بالای ستون مهره ها و ورزش های تحمل وزن مانند پیاده روی ف پریدن به بالا و پایین ، دویدن ، بالا رفتن از پله ها ،طناب زدن و اسکی به تقویت استخوان های ساق، ران و قسمت پایین ستون مهره ها کمک می کنند. شنا و دوچرخه سواری کار قلب و عروق را تنظیم می کنند ولی به خوبی تمرینات تحمل وزن برای تقویت استخوان ها اثر نمی نمایند.
D.رویکرد های غیر دارو
استفاده از بالشتک ها ( پدها ) ی محافظی که به قسمت خارجی ران ها بسته می شوند می تواند از شکستگی گردن استخوان ران در افراد مسنی که در آسایشگاه های سالمندان به سر می برند جلوگیری کند. لین بالشتک ها از برخورد اتفاقی قسمت های خارجی ران و لگن به موانع جلوگیری به عمل می آورند. امروزه به دلیل مشکل بودن استفاده از محافظ های ران از وسایل جدیدی برای این کار استفاده می شود
کیفوپلاستی ( kyphoplasty ؛ عمل جراحی پلاستیک برای برداشتن قوز ) و ورتبروپلاستی ( vertebroplasy ؛ عمل جراحی ترمیم شکستگی مهره ها ) برای درمان شکستگی های درد ناک مهره ای مفید هستند.البته اطلاعات دراز مدت در این زمینه در دست نیست.
برگرفته از کتاب پوکی استخوان