گاهی بیمارانی به مراکز درمانی مراجعه میکنند که از علایمی مثل بیحسی انگشتان پا و کف پا و خالی شدن ناگهانی زانوها در حین راه رفتن و یا دردهای شدیدپا شکایت دارند
برخی از آنها به علت همیشگی نبودن درد و یا کم بودن آن توجهی به درد داشتهاند و عدهای دیگری به صورت خودسرانه از داروهای مسکن استفاده میکردهاند و اکنون با این علایم آمدهاند.واقعیت این است که یکی از بزرگترین ضایعات ستون فقرات ، ضایعات دژنراتیو است که محصول گذر عمر است.
همانطور که با بالا رفتن سن علایم آن در پوست، مو و دیگر اندامها دیده میشود، دیسک ها نیز دچار استحاله و کم آبی میشوند و به دلیل ضعف تدریجی رباطهای اطراف مهرهها، فشار بیشتری به دیسکها وارد میشود.
مفاصل بین مهرهای نیز از این قاعده مستثنا نیستند و با تغییر شکل تدریجی حجم بیشتری را اشغال میکنند و بیشتر به داخل کانال نخاعی آمده و حجم کانال را کم میکنند.
تمام این مسایل باعث فشار روی ریشه های عصبی میشود و این فشار باعث ایجاد حالتهایی مثل درد و یا گزگز در اندامهای مختلف میشود. اگر این فشار روی ریشههای عصبی باشد که از کمر منشأ میگیرد (مثل عصب سیاتیک )، مسیر درد در عصب بارز میشود و شخص علاوه بر، احساس درد کمر پا درد را هم تجربه میکند.
تعدادی از اختلالات پزشکی میتوانند باعث بی حسی انگشت شست پای راست و چپ و پا شوند. از جمله:
- اعتیاد به الکل و یا سوءاستفاده مزمن از الکل
- بیماری شارکو ماری توث
- دیابت و نوروپاتی دیابتی
- سرمازدگی
- سندرم گیلن باره
- فتق دیسک بین مهرهای
- ام اس
- بیماری عروق لنفاوی محیطی
- بیماری شریانهای محیطی
- بیماری رینود
- سیاتیک
- زونا
- آسیب نخاعی
- التهاب رگهای خونی
تسکین علائم
آنچه مهم است این است که علایم را کم اهمیت در نظر نگیریم حتی اگر برای چند ثانیه طول بکشد .
در صورت ایجاد بی حسی انگشت شست پا به طور ناگهانی و یا ضعف در هر نقطه از بدن بدون وجود توضیح قانع کننده در اسرع وقت باید به اورژانس مراجعه کرد .
ورزش مرتب نظیر راه رفتن و دویدن و شنا کردن جریان خون را افزایش می دهد و به کاهش وقوع بی حسی در وضعیت های بدنی مختلف کمک می کند و انتخاب نوع ورزش نیز مهم است مثلا ورزش هایی مثل دوچرخه سواری باعث بیحسی اندام ها شده و وضعیت را تشدید می کند.
مصرف دخانیات باعث اختلال جریان خون می گردد و احتمال بروز بی حسی را افزایش می دهد.
اگر بیشتر در ناحیه باسن دچار بیحسی می شوید احتمال دارد مربوط به کیف جیبی و یا محتویات جیب عقب شما باشد و ایجاد مشکل می نماید وباعث ایجاد فشار برروی عصب سیاتیک که از میان عضلات باسن می گذرد، می نماید.
اگر برای مدت طولانی کارهای تکراری انجام می دهید مثل ماشین نویسی و خیاطی و … ممکن است به سندرم تونل کارپ دچار شوید .لذا اگر هر 30 تا 60 دقیقه یکبار به خود استراحت دهید ودر این بین چرخش های ملایمی به مچ دست دهید می توانید از ایجاد این مشکل جلوگیری نمایید
به منظور درمان بی حسی انگشتان پا روش هایی مانند ماساژتراپی،شاک ویو تراپی و … نیز وجود دارد.
منبع: وبلاگ دکتر بیدکی