تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷
اضافه وزن یکی از عوارضی است که میتواند کل ارگانهای بدن را با موجی از تخریب تدریجی مواجه کند. اما درد مفاصل و آرتروز چگونه فرد را تحتتأثیر قرار میدهد. درد مفاصل دردی نیست که یکباره فرد دچار آن شود بلکه بر اثر اضافهوزن و بهتدریج فرد به آن مبتلا میشود.
اضافه وزن نه تنها عوارض قلبی و عروقی و متابولیکی بهدنبال دارد که موجب درد و سایش مفاصل میشود و در سنین بالاتر نیز احتمال اینکه افراد مسن به آرتروز ناشی از اضافه وزن مبتلا شوندوجود دارد. چاقی در کل باعث فشار شدید روی استخوانها و مفاصل و ایجاد درد مفاصل میشود. افرادی که چاق هستند بهدلیل وزن بالایی که مفاصل زانو یا قوزکهای پای آنان تحمل میکنند، اغلب به زانو درد یا پیچش پا دچار میشوند، حتی پای یک فرد بسیار چاق امکان دارد 2 یا 3 بار طی یک سال پیچ بخورد که باعث ضعف تاندونهای پای وی میشود.
این افراد در حالت عادی که از پله یا سربالایی بالا میروند نیز دچار درد مفاصل میشوند. بنابراین ما باید بپذیریم که چاقی یک بیماری است و بهطور خزندهای بر تمام ارگانهای حساس بدن مسلط میشود و آن ها ازجمله مفاصل را ناتوان میکند چرا که چاقی از 2 بعد باعث افزایش التهاب مفاصل میشود؛ یکی بهدلیل فشار ناشی از اضافه وزنهای متوسط و سنگین روی مفاصل است و دیگر اینکه افراد چاق بیشتر فستفود و روغن مصرف میکنند بهویژه روغنهایی که حاوی آراشیدوریک اسید هستند، بنابراین این روغنها عامل میانجی التهاب هستند؛ بدینترتیب که به التهاب مفاصل کمک میکند.
درمان آرتروز و درد مفاصل با کاهش وزن
به افراد چاق توصیه میکنیم از منابع غذایی حاوی آراشیدوریک نظیر گوشت قرمز و نیز خوردن روغنی که از جوانه ذرت و تخم آفتابگردان تولید شده است خودداری کنند. چاقی عامل خطرزایی برای آرتروز زانو و آرتروزمفاصل دست محسوب میشود و طبق بررسیهای به عمل آمده کاهش وزنی معادل ۵ کیلوگرم احتمال پیدایش آرتروز زانو را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد؛ البته درمان آرتروز و درد مفاصل درصورت عدمبازگشت وزن دائمی خواهد بود و در غیراین صورت هربار که وزن فرد دوباره اضافه شود، درد مفاصل نیز بازخواهد گشت. علاوه براین فشار وزن زیاد فرد روی مفاصل، سبب ساییدگی مفاصل میشود.
آرتروز و درد مفاصل
آرتروز شایعترین بیماری مفصلی در انسان است. در کشورهای توسعهیافته، التهاب مفصل زانو علت ناتوانی طولانیمدت در سالمندان به شمار میرود. سن قویترین عامل خطرزا جهت ایجاد بیماری آرتروز است.
در یک تحقیق به عمل آمده تنها 2درصد زنان زیر ۴۵ سال دچار آرتروز بودند ولی میزان شیوع در زنان بالای ۴۵ تا ۶۴ سال، 30درصد و بالای ۶۵ سال، 68درصد بوده است. ضربههای شدید و استفاده مکرر از مفاصل نیز از عوامل خطرزای مهمی برای آرتروز محسوب میشود. بیشتر محققان بر این باورند که نخستین تغییرات بیماری از غضروف شروع میشود.
غضروف مفصل 2 عملکرد اساسی در مفصل دارد: اول آنکه سطحی فراهم میآورد که بهطور چشمگیری صاف بوده، فشارهای وارده را تحمل میکند و بدین نحو با حرکت مفصل استخوانها به راحتی روی یکدیگر میلغزند و در اثر نرمکنندگی مایع داخل مفصل ضریب اصطکاک ناشی ازغضروف بر غضروف دیگر، ۱۵ بار کمتر از لغزش 2قطعه یخ روی یکدیگر است.
دومین عملکرد غضروف مفصلی آن است که از تمرکز فشارها و در نتیجه خرد شدن استخوان حین تحمل فشار جلوگیری میکند. هر گاه ساختار بیولوژیک غضروف مفصلی و استخوان غیرطبیعی شود یا اینکه فشار بیش از حد بر مفصل مانند فشار ناشی از اضافه وزن وارد شود، آرتروز پدید میآید. درد مفاصل در آرتروز عمقی است و با حرکت مفصل تشدید و با استراحت تسکین مییابد.
درصورتی که بیماری آرتروزپیشرفته باشد، درد مفاصل دائمی بوده و گاهی خواب فرد را مختل میکند. خشکی مفاصل پس از برخاستن از بستر یا پس از مدتی فعالیت، بهعنوان مثال رانندگی، ممکن است بارز باشد اما معمولاً کمتر از ۲۰ دقیقه طول میکشد.
ممکن است پزشک در معاینه، متوجه تورم استخوان یا بافت نرم اطراف مفصل و تغییر شکل مفصل شود. با توجه به علائم، پزشک درخواست عکس رادیولوژی و آزمایش میکند و بیماری آرتروز را تشخیص میدهد. هدف از درمان آرتروز، کاهش درد مفاصل، حفظ تحرک و به حداقل رساندن ناتوانی مفصل است.
-
بازدید کنندگان گرامی
-
برای آشنایی با روش هایی برای درمان درد مفاصل بر روی لینک کلیک کنید
-
برای آشنایی با درمان آرتروز بر روی لینک کلیک کنید
منبع : همشهری آنلاین