تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۲
حجامت در واقع یک روش است که باعث ایجاد استرس فوری در سیستم دفاعی عمومی بدن میشود تا آن را برای مقابله با عوامل درونی و بیرونی آگاه و فعال کند. با توجه به روش و محل انجام آن، حجامت میتواند مواردی مانند خروج عوامل عفونی دردناک و مضر را از بدن بیرون براند. هدف حجامت، تصفیه خون و از بین بردن مواد زائد مضر و سموم است.
تأثیر خروج خون از طریق حجامت بر لنفاویها و عروق لنفی قابل بحث است. با ایجاد التهاب از طریق ضربهزدن به ناحیه حجامت، بسیاری از سلولها و مواد زائد و سمی به این منطقه جذب میشوند و با استفاده از تیغه، این سلولها و مواد زائد از بدن خارج میشوند. یکی از تأثیرات جالب حجامت، تأثیر ضد درد آن است.
امروزه دردهای مزمن مانند کمردرد به عنوان یکی از معضلات علم پزشکی شناخته می شود. حجامت با آزاد کردن یک سری مواد ضددرد درونی بدن (اندورفین) نقش اساسی در رفع کمر درد دارد. از آنجایی که مشاهده کرده ایم بلافاصله بعد از اتمام حجامت تمامی دردها از بدن بیرون می رود، و بعلاوه بیماررمبتلا به کمردرد احساس نشاط و سبکی در بدن دارد، نتیجه گرفته ایم که این تأثیر سریع علتی جز آزاد شدن مواد ضددرد در بدن ندارد که در رأس این مواد مورفین های درونی بدن (اندورفین ها) می باشد. بعلاوه خروج مواد ایجاد کننده درد که بیشتر همان عوامل التهابی می باشد نیز در رابطه با اثر ضد درد حجامت قابل بحث می باشد.
فواید حجامت در درمان کمردرد
حجامت در منطقه زیر گردن و بین دو کتف، قادر است عوامل اصلی لخته شدن خون و فاکتورهای انعقادی که عامل سکته قلبی و مغزی میباشند، را از سیستم بدن حذف کند. زیرا در این منطقه، خون اکسیژن دار که از ریهها به دست میآید، به دلیل عمل تلمبهای قلب و عروق که شبیه یک آکاردئون عمل میکنند و فشار منفی در قفسه سینه ایجاد میکنند، به سمت بالا حرکت میکند و عمل تنفس (دمیدن و دمش دادن) را تسهیل میکند.
خون حاوی قطرات ریز چربی و لخته های مستعد کوچکی را که میل بهم پیوستگی در آنها زیاد است را به عضلات پشت (نزدیکترین مسیر عروقی) پمپ می نمایند و حجامت در محل مذکور آنها را به دام انداخته از بدن خارج می نماید زیرا عوامل تشکیل لخته های مخاطره آمیز از این گلوگاه بسوی سایر نقاط بدن روانه می شود و حجامت آنجا را پاک می کند.
حجامت با خارج کردن ذرات چربی که در فرآیند اکسیژنه شدن خون همچنان در مویرگهای عضلات پشت تنه گیر کرده و پشت سر هم صف کشیده اند و انتقال کند و تدریجی آنها به عروق گشادتر و مسیرهای بازتر می تواند به رسوب و ایجاد انسداد عروقی مثلاً CAD یا آمبولی مخاطره آمیز پایان دهد و با ایجاد تله گشاد عروقی در موضع (بدلیل بادکش های ناحیه و اطراف آن) و ایجاد فشار منفی و حالت مکنده در این تله ها مدتها این ذرات چربی را از جریان عادی خویش باز دارد. حجامت در درمان و تسکین دردهای مزمن نظیر کمردرد و درد دیسک کمر بسیار مؤثر است.
حجامت کمر یا چمابند
این حجامت در گودی کمر، حدود مهره ی S1 انجام می شود و از آن در روایات با نام (حجامت رهاننده) یاد شده است.
روش انجام حجامت در درمان کمردرد
پس از معاینه دقیق فرد مبتلا به کمردرد توسط پزشک، در صورتی که انجام حجامت برای وی لازم و نافع تشخیص داده شود، فرد مبتلا به کمردرد به حالت چهار رانو روی تخت می نشیند سپس پزشک محل انجام حجامت را با بتادین و یا الکل ضدعفونی کرده و یک لیوان یک بار مصرف مخصوص حجامت را بر موضع حجامت قرار می دهد. آنگاه با دستگاه مکش، هوای درون لیوان تخلیه می شود.
خلاء ایجاد شده در لیوان و وجود فشار هوای محیط سبب کشیده شدن پوست بیمار مبتلا به کمردرد به داخل لیوان می شود و لیوان در محل خود ثابت و مستحکم می ماند (مقدار مناسب برای کشیده شدن پوست به درون ظرف مکش به میزا ن۱ تا ۵/۱ سانتی متر از بالاترین حد گنبد پوست مکیده شده تا لبه ظرف مکش است.) عمل بادکشی به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بر سطح پوست ادامه می یابد. این عمل علاوه بر ایجاد احتقان و التهاب در موضع، باعث تجمع مواد سبک خون مویرگی در موضع حجامت می شود.
در ادامه پزشک معالج لیوان را از موضع حجامت جدا نموده و با یک تیغ یکبار مصرف استریل جراحی چند خراش پوستی سطحی به عمق نیم تا یک میلی متر به صورت مایل در موضع حجامت ایجاد می کند. سپس مجدداً لیوان مخصوص حجامت در موضع حجامت گذاشته می شود و خون توسط بادکش به لیوان حجامت مکیده می شود. عمل تخلیه و بادکش ۳ تا ۵ مرتبه و هر بار به مدت ۳تا ۵ دقیقه انجام می پذیرد.
بنابراین، عمل حجامت معمولاً در بازه زمانی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه انجام میشود. در کل، حداکثر حجم خونی که از بدن فرد خارج میشود، معمولاً بین ۵۰ تا ۷۵ میلیلیتر است (با این حال، در حجامت سر، کمر و ساقها معمولاً حجم خون خارج شده کمتر است). لازم به ذکر است که بدن انسان قادر است در مدت زمان بسیار کوتاهی این حجم خون را جایگزین کند و بازسازی کند. سپس پزشک محل حجامت را تمیز میکند و آن را با یک باند استریل پانسمان میبندد.
در اینجا چند نکته مهم باید ذکر شود: حجامت باعث بیحسی نسبی در محل انجام میشود و تقریباً بدون درد است. به دلیل سطحی بودن برشها، بعد از پانسمان کردن، محل حجامت دچار خونریزی مجدد نمیشود. در سطح پوست بدن انسان، خطوطی به نام خطوط لانگر وجود دارند و اگر برشهای پوستی به زاویهای خاص و موازی با این خطوط انجام شود، تأثیر برش بر روی پوست کمتر خواهد بود. با رعایت این اصل و ایجاد برش با زوایا ویژه، حداکثر تا یک ماه پس از انجام حجامت و با توجه به وضعیت پوست فرد مبتلا به درد کمر، هیچ اثری از حجامت در محل انجام باقی نخواهد ماند.
در این زمینه بخوانید …
-
درمان کمردرد به روش کایروپراکتیک
-
روش های درمان کمردرد
-
حرکات ورزشی کمردرد
-
راه های جلوگیری از کمردرد
-
روش های رفع کمردرد
-
روش های مقابله با کمردرد
منبع : کتاب درمان آسان کمردرد