تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
عوامل آشکار ساز در واقع عوامل مستقیم و ناگهانی کمردرد هستند. این عوامل می توانند سبب ایجاد کمردرد برای بار اول ویا عود کمردردهای قبلی گردند. عوامل کمردرد را می توان بر اساس طبقه بندی صورت زیر بر شمرد:
عوامل کمردرد
انجام فعالیت های جدید و کمردرد
هر گونه فعالیت جدید تمرین نشده و یا اجرا نشده از قبل می تواند تحریک آمیز بوده و سبب بروز کمردرد گردد. بنابراین یک حرکت که برای زمانی انجام نشده است اگر به طور ناگهانی انجام شود و یا فراتر از توانایی عضوی باشد که در حالت کنونی سالم است می تواند سبب آسیب به عضو (مثلاً ستون فقرات کمری) و کمردرد درد ناگهانی گردد. مانند تغییر وضعیت ناگهانی پس از یک کار طولانی یا انجام یک ورزش سنگین، برای اولین بار در میانسالی.
حرکات نادرست و قرارگرفتن در وضعیت نامناسب و کمردرد
هرگونه حرکت نادرست یا قرار گرفتن در وضعیت نامناسب جهت انجام کار می تواند باعث بروز کمردرد شود . مثلاً خم شدن برای برداشتن فرش به شیوه غلط و یا قرار گرفتن در وضعیت نامناسب برای خاموش کردن لامپ یا بالا کشیدن تنه برای رسیدن به کمد. این ها همگی حرکات نرمالی هستند که اگر بدرستی اجرا شوند، هیچ گونه بیماری ایجاد نمی شود، اما انجام این کارها با عضلات نامتعادل و یا حرکت ناگهانی سبب فشار به ستون فقرات بروز کمر درد می شود.
استفاده بیش از حد از اعضای بدن و کمردرد
استفاده بیش از حد از اعضای بدن عبارتست از استفاده درست و معمولی از عضوی که بیش از حد خسته است و به مدت طولانی تحت فشار و استرس قرار داشته است. این حالت در ستون فقرات کمری سبب آسیب به آن و بروز کمردرد شدید می شود.
ضربه به ستون فقرات و کمردرد
در هر تصادف و یا حادثه ای مانند سقوط از بلندی یا ضربه مستقیم، ستون فقرات کمری ممکن است آسیب ببیند و باعث بروز کمردرد شود. این آسیب می تواند از یک کوفتگی مختصر عضلانی یا رگ به رگ شدن مهره ها تا پارگی لیگامان ها، شکستگی مهره ها و یا آسیب به نخاع کمری باشد.
البته شکستگی مهره و آسیب دیدگی نخاع بیشتر در اثر پرت شدن از بلندی (مثلاً از روی نردبان) و یا تصادف با اتومبیل اتفاق می افتد. باید توجه داشت که در افراد مسن، مهره های کمر به علت پوکی استخوان ضعیف شده اند و ممکن است یک ضربه آرام هم باعث شکسته شدن آن ها و ایجاد کمردرد شود.
در چنین مواردی باید تا حد امکان، از حرکت دادن بیمار مبتلا به کمردرد جلوگیری کرد. اگر بیمار نمی تواند پاهایش را حرکت دهد، معنای آن اینست که نخاع صدمه دیده است. در این حالت گردن بیمار نباید خم شود و بیمار نباید بنشیند یا از جای خود برخیزد بلکه باید وی را بر روی وسیله ای شبیه برانکارد گذاشته و سریعاً به بیمارستان انتقال داد.
علل غیر مکانیکی
علل غیر مکانیکی کمردرد شامل آن دسته از علل طبی و یا بیماری های سیستمیک هستند که در سیر بیماری به طرق مختلف ممکن است باعث کمردرد شوند و تشخیص و درمان این بیماری ها تماماً به عهده ی پزشک معالج شما می باشد.
از علل شایع غیر مکانیکی کمردرد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بیماری های التهابی: آرتریت روماتوئید ،اسپوندیلیت آنکلیوزان (روماتیسم ستون فقرات) و کمردرد
بیماری های عفونی: عفونت حاد فضای بین مهره ای (دیسک) و استخوان مهره، سل، تب مالت و کمردرد
عفونت های مزمن مهره ها و عفونت خارجی و کمردرد
تومورها: تومور ریشه ی اعصاب، تومورمهره ها، تومور اولیه استخوانی، تومور اولیه عصبی،تومور متاستازی مهره ها (از پروستات، پستان، ریه، کلیه، تیروئید) و کمردرد
بیماری های متابولیکی: پوکی استخوان،نرمی استخوان و کمردرد
از علل کمتر شایع کمردرد می توان به مسمومیت با فلزات سنگین مثل رادیوم و بیماری های ناشی از اختلال جریان خون اشاره کرد.
به طور کلی هر گاه دچار کمردرد شدید به عنوان اولین اقدام به پزشک متخصص درمان کمردرد(متخصص طب فیزیکی و توانبخشی) مراجعه کنید تا ابتدا علل طبی یا سیستمیک آن بررسی گردد.
علل طبی کمردرد
شایعترین علل طبی کمردرد عبارتند از: بیماری های التهابی، بیماری های عفونی، سرطان ها و بیماری های متابولیکی و… که تشخیص و درمان همه آن ها همانطور که گفته شد برعهده پزشک معالج شما می باشد.
-
بیشتر بخوانید…
عوامل ایجاد کمردرد
اثرات ورزش بر روی کمر درد
بهترین درمان کمردرد
منبع: کتاب درمان آسان کمر درد