درمان دیسک گردن
با بالا رفتن سن افراد مبتلا به درد های ستون فقرات می شوند . گردن انسان از 7 مهره تشکیل می شود که بعد از کمر، شایع ترین مفاصل مستعد آرتروز، ساییدگی و کاهش فاصله و فتق دیسک می باشد .عوامل زیادی باعث ایجاد درد در گردن و متعاقب آن دردهای تیر کِشنده در دست ها می شوند .از جمله این عوامل می توان به التهاب بافت های نرم اطراف مفصل های مهره ای خشکی مفاصل، وضعیت نامناسب سر و شانه ها، تغییر شکل مهره ها به طور اولیه یا ثانویه ، آرتروز، دیسک و بیماری های ناشی از گرفتگی های عضلانی، و کشیدگی های لیگامانی اشاره کرد.
گردن درد در اثر عوامل گوناگونی مانند فعالیت و كار ، آسیب ها ، برخی از بیماری ها و….به وجود می آید . اغلب گردن دردهائی كه در اثر فعالیت ایجاد می شوند ، به علت حركات تكراری و طولانی مدت عضلات گردن ، تاندون ها ،لیگامان ها ، استخوان یا مفاصل هستند.
كشیدگی بیش از حد عضلات ، آسیب لیگامان ها ، اسپاسم عضلات یا التهاب مفاصل گردن نیز از جمله علل این مشكلات بشمار میروند. درمان دیسک گردن نیز بسته به نوع بیماری و شدت دردهای ناشی از آن متفاوت است. اگر در مراحل ابتدایی بیمار به پزشک متخصص مراجعه کند این بیماری به وسیله ی برخی داروهای مسکن انجام ورزش های صحیح و استفاده از گردن بند طبی قابل درمان می باشد . اما اگر این روش های درمانی مفید حاصل نشدند بیمار باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
استفاده از گردن بند طبی یکی از روش های درمان دردهای دیسک گردن است اما استفاده مداوم و طولانی مدت از آن صحیح نمی باشد و در دراز مدت اسیبهایی را نیز برای گردن ایجاد می کند. برای بهبود این بیماری شیوه های صحیح نشستن ایستادن و انجام ورزش های کششی به صورت صحیح نیز توصیه می شود .اگر بیمار مبتلا به دیسک گردن با این روش های درمانی معالجه نشد و دردهای ناشی از دیسک گردن ادامه یافتند باید توسط پزشک جراح متخصص مغز و اعصاب تحت عمل جراحی قرار بگیرد .
درمان دیسک کمر
درمان دیسک کمر براساس شدت بيماری دیسک کمر و دردهای آن متفاوت است. در موارد شديد كه بيرون زدگی ديسک شدید است و سبب فلج اندامهای تحتانی و يا بي اختياری در دفع ادرار يا مدفوع مي شود، جراحي بايد به سرعت انجام شود. در مواردي كه با فتق ديسک کمر فلج مختصری ايجاد شده است، اما به تدريج ميزان فلج رو به افزايش است نيز بايد فوری جراحی صورت بگيرد. در ساير موارد بیماران دیسک کمر،معمولاً به مدت يك هفته تا 10 روز استراحت نسبی و پرهیز از انجام کارهای سختی که به مهره های کمر فشار وارد می کنند توصيه می شود.طي اين مدت بيمار بايد حتي الامكان از نشستن پرهيز كند و از خم و راست شدن و برداشتن اشياي سنگين يا رانندگي نيز خودداری نمايد. معمولاً طی اين مدت به بيمار داروهای مسكن تجويز مي شود. اغلب بيماران مبتلا به دیسک کمر طی اين مدت 10 روزه، بهبود قابل توجهی پيدا می كنند. مي توان بعد از 10 تا 14 روز از زمان شروع بيماری دیسک کمر و پس از این که بیمار تا حدودی با استراحت بهبودیافت، برای بيمار ورزشهای مخصوصی را تجويز نمود كه آب درمانی و راه رفتن در آب در قسمت كم عمق استخر از این نوع ورزش ها مي باشد و نيز نرمشهای كششی برای عضلات كمر و شكم نيز برای بیماران مبتلا به دیسک کمر مفيد است.فيزيوتراپی نيز یکی از راه های درمان دیسک کمر می باشد. کایروپراکتیک طب سوزنی و حجامت نیز از دیگر روش های درمان دیسک کمر هستند.اگر 4 تا 6 هفته از درمان بيمار مبتلا به فتق ديسك كمر بگذرد و بيمار همچنان درد شديدي بخصوص در پاها احساس كند يا فلج خفيف، اما پايداري در اندام تحتاني وجود داشته باشد به طوري كه بيمار نتواند فعاليتهاي روزمره خود را بخوبي انجام دهد، انجام جراحي دیسک کمر به وسیله ی پزشک متخصص جراح توصيه مي شود.