پارگی و بیرونزدگی دیسک بین مهرهای در اثر از هم گسیختگی ناگهانی یا تدریجی رباطها و بافتهای حمایتی اطراف دیسک بین مهرهای (بالشتکهایی که مهرههای ستون فقرات را از هم جدا میکنند) ایجاد میشود. دیسکهای بینمهرههای گردن یا کمر بیشتر از سایر جاهای ستون فقرات دچار این مشکل میشوند.ضعیف شدن و پارگی بافت دیسک، که باعث وارد آمدن فشار به رشتههای عصبی عبوری از درون کانال ستون فقرات و ورم دیسک میشود. این از هم گسیختگی بافت دیسکی در اثر آسیب ناگهانی یا استرس مزمن مثلاً به علت بلندکردن مدام اشیای سنگین یا چاقی، به وجود میآید.بیرونزدگی یا پارگی دیسک بین مهرههای ستون فقرات میتواند باعث درد و بی حسی شدید شود.
علائم دیسک ورم کرده و پارگی دیسک کمر
علائم دیسک کمر بنا بر نوع و محل بیرونزدگی یا پارگی دیسک، متفاوت می باشد. شایعترین محل این عارضه در مهرههای کمری است و در صورت بیرون زدگی، این علائم را به دنبال دارد:
درد باسن که سمت ران یا هر دو ساق پا تیر میکشد.
دردی که در ضمن فعالیت بدتر و با استراحت بهتر میشود.
دردی که با سرفه، عطسه، نشستن، رانندگیکردن یا به جلو خمشدن بدتر میشود.
درمان پارگی دیسک کمر
دیسکی که پاره شده و به طور کامل دچار بیرون زدگی شده دیگر قابل ترمیم و اصلاح نیست اما روشهایی وجود دارد که اگر این روشها به موقع و به طور کامل و صحیح بکار گرفته بشوند می توانند با کنترل درد و علائم و جلوگیری از پیشرفت، بیمار را از استفاده از درمانهای جراحی بی نیاز کنند.زمانی که بیمار درد حاد دارد استفاده از داروهای دیسک کمر (مسکن، داروهای ضد التهاب، داروهای ضد اسپاسم و بعضی از داروهایی که دردهای ناشی از فشار روی ریشه های عصبی را کنترل می کنند) توسط پزشک ممکن است که توصیه بشود.البته جلوگیری از وارد شدن نیروی وزن به سطح دیسک یعنی استراحت و اجتناب از ایستادن و نشستن و فعالیت های فیزیکی هم در زمانهایی که دیسک حاد وجود دارد اکیدا توصیه می شود و مدت زمان استراحت باید توسط پزشک معالج تجویز شود.استفاده از روش های فیزیکی و فیزیوتراپی و گرمای سطحی و این مسائل می تواند به کنترل درد بیمار کمک کند. در مواردی که درد بیمار با استفاده از این روشها قابل کنترل نباشد و یا در مواردی که ضعف پیش رونده در اندامهای تحتانی مشاهده بشود ممکن است درمان های جراحی برای بیمار توصیه و اجرا بشود.