تاریخ ۲ شهریور ۱۳۹۹
آرتروز زانو از عوامل شایع ایجاد درد در افراد بالاتر از چهل سال است. آرتروزمفصل زانو, شایعترین بیماری تخریبی ازمیان مفاصل بدن میباشد. میزان ابتلا در خانمها نسبت به آقایان بیشتر است.
غضروف مفصلی لایه سفید رنگ و نرم و لغزنده ایست که روی سطح استخوان را در ناحیه مفصل می پوشاند و موجب می شود تا استخوان ها براحتی در ناحیه مفصل روی هم حرکت کرده و بلغزند. در استئوآرتریت یا سائیدگی مفصل زانو این لایه بتدریج ضعیف و نازک می شود. بعد از مدتی شیار هایی روی آن بوجود آمده و سپس قسمت هایی از آن کاملا از بین رفته و تکه تکه می شود.
در نهایت ممکن است قسمتی یا تمام سطح مفصل، پوشش غضروفی خود را از دست بدهد. بنابراین از اولین علائم آرتروز زانو که در رادیوگرافی ساده هم دیده می شود کاهش فاصله مفصلی است به این معنی که فاصله بین انتهای پایینی استخوان ران و انتهای بالایی استخوان درشت نی که در رادیوگرافی حدود چند میلیمتر است و در واقع فضایی است که غضروف مفصلی اشغال کرده است با نازک شدن غضروف بتدریج کمتر می شود. لازم به ذکر است که غضروف مفصلی در رادیوگرافی ساده دیده نمی شود و در محل آن فضای خالی دیده می شود.
بعد از مدتی که بیماری آرتروز زانو پیشرفت می کند استخوان های دو طرف سطح مفصلی رشد می کنند و ممکن است استخوان اضافی در این محل تشکیل شود که در رادیوگرافی دیده می شوند. بتدریج لایه سینوویال Synovial Layer که لایه تولید کننده مایع مفصلی است ملتهب شده و رشد میکند و ممکن است مقادیر زیادی مایع مفصلی تولید کند که موجب می شود زانو متورم شده و به اصطلاح آب بیاورد.
علل عوامل آرتروز زانو
از علل ایجاد آرتروز زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد :
توارث و آرتروز زانو
بطوریکه در بعضی از خانواده ها احتمال بروزآرتروز زانو زیاد است
وزن زیاد و آرتروز زانو
وزن زیاد موجب افزایش فشار روی زانو شده و احتمال سائیدگی آن را بیشتر می کند.
سن و آرتروز زانو
با افزایش سن آرتروز زانو بیشتر و شدیدتر می شود.
جنسیت و آرتروز زانو
خانم های با سن بیش از پنجاه سال بیشتر در معرض این بیماری هستند.
ضربه و آرتروز زانو
ضرباتی که در حین ورزش یا آسیب هایی که بدنبال ضربات زانو ایجاد می شوند (مانند شکستگی، دررفتگی، پارگی منیسک و رباط های زانو) می توانند در دراز مدت موجب آتروز زانو شوند.
شغل های خاص و آرتروز زانو
شغل های خاص که در آن ها کارهایی مثل زانو زدن، چمباتمه زدن، راه رفتن بیش از سه کیلومتر در روز، برداشتن اشیاء سنگین تر از ۲۵ کیلو بطور مرتب و مستمر انجام می شوند می توانند موجب اعمال فشار زیادی روی زانو شده و احتمال بروز آرتروز مفصل زانو را بیشتر کنند.
ورزش و آرتروز زانو
ورزش هایی مثل فوتبال، دو استقامت و تنیس بمدت طولانی و زیاد ممکن است احتمال ایجاد آرتروز زانو را زیاد کنند.
بعضی بیماری ها و آرتروز زانو
بعضی بیماری ها مانند آرتریت عفونی، کندرومالاسی پیشرفته، دررفتگی مکرر کشکک، استئوکندریت دیسکان ممکن است و احتمال بروز آرتروز مفصل زانو را بیشتر کنند
برای آشنایی با روش های درمان آرتروز زانو بر روی لینک کلیک کنید
منبع : فیزیوتراپی ایران ارتوپد