تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۷
اوزون درمانی چیست؟
اوزن درمانی (ازن تراپی) یکی از انواع طبهای جایگزین و همچنین یکی از شیوه های جراحی بسته ستون فقرات محسوب میشود که هدف در آن افزایش میزان اکسیژن خون افراد از طریق ورود اوزن به بدن است. استفاده از اوزن پزشکی برای ضدعفونی و همچنین درمان بیماریها قدمتی ۱۵۰ ساله دارد و تاثیر آن در درمان عفونت، زخم و بیماریهای متعدد با وجود اسناد پزشکی مشخص شده است. ازن تراپی به عنوان یک روش سازگار با بدن به همراه عوارض جانبی کم خود را ثابت کرده است. با اینکه اولین استفادهها از اوزن به ضدعفوتی کردن آب آشامیدنی محدود میشد، این ماده امروزه برای درمان حدود ۱۱۴ بیماری استفاده میشود.
موارد استفاده از اوزون درمانی
اوزون تراپی شامل وارد کردن اوزن به بدن با روشهای مختلف میشود که معمولا اوزن با گازها و مایعات متنوعی مخلوط شده و به بدن تزریق میشود. این تزریق به صورتهای مختلفی انجام میگیرد از جمله تزریق در واژن یا مقعد، تزریق عضلانی، تزریق زیر پوستی یا به صورت تزریق داخل وریدی (مستقیما داخل رگ). همچنین در روش دیگری موسوم به اتوهموتراپی، خون از بیمار گرفته میشود، در معرض گاز اوزن قرار میگیرد و دوباره به بیمار تزریق میشود. این روش درمانی در بیماریهای مختلفی مثل سرطان، ایدز، ام اس، آرتروز (ورم مفاصل)، دردهای مفاصل زانو ( اوزون زانو )، شانه و دیسک کمر، بیماریهای قلبی، آلزایمر، لایم و … مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده از اوزن درمانی در درمان سرطان باتوجه به این تئوری که سرطان در محیط مملو از اکسیژن قادر به گسترش نیست و اوزون تراپی یا اوزون درمانی نیز سطح اکسیژن بدن را افزایش میدهد، آغاز شد. در مورد ایدز، اگرچه اوزن موفق به غیرفعال کردن این ویروس در محیط آزمایشگاهی شده است، هنوز شواهدی در رابطه با نتایج مثبت برای بیماران زنده وجود ندارد.
پیشرفتهای اخیر
در سالهای اخیر اکسیژن تراپی به شکل موثری به عنوان یک عامل ضد باکتری برای درمان عفونت دهان ناشی از آکتینومیسز نائسلوندی، لاکتوباسیلوس کازئی و استرپتوکوکوس موتانس مورد استفاده قرار گرفته است. اگر دهان درحدود ۶۰ ثانیه در معرض ازون تراپی قرار بگیرد تقریبا تمامی باکتریها که عامل عفونت هستند از بین میروند اما طولانی بودن این عمل میتواند سبب تخریب پروتئینهای بزاق شود. قرار گرفتن ۱۰ تا ۳۰ ثانیهای در معرض گاز اوزن توصیه میشود چراکه در این زمان تعداد قابل ملاحظهای از باکتریها کشته میشوند.
در تحقیقات دیگری با تزریق زیرپوستی در عصب و صدمه به عصب سیاتیک در موش، نتایجی درخصوص کاهش درد یافت شده است. نحوه عملکرد این عمل هنوز مشخص نیست اما تاثیر اوزن در تنظیم کردن وضعیت ژن که نقش مهمی در شروع و نگهداری آلوداینیا (نام دیگری برای بیماری پردردی) دارد مشاهده شده است. روشهای درمانی پرولوتراپی و پرولوزون تراپی که در درمان دردهای مزمن و همچنین دردهای مفصلی اعم از زانو، شانه، لگن و … موثر هستند از زیرشاخه اوزون درمانی بوده که در سالهای اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفتهاند.امروزه و با پیشرفت علم پزشکی یکی از نوین ترین درمان هابرای درمان غیر جراحی عصب سیاتیک تحت عنوان ازن درمانی سیاتیک یا درمان سیاتیک با گاز ازن رایج شده است.