تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
احتمالا شما هم به خاطر فعالیت هایی که داشته ایدـ در دوران کودکی و در دوران بزرگسالی ــ درد کمر و پشت را تجربه کرده اید.
بعضی اوقات درد قسمت پایین پشت فقط به ستون فقرات محدود نمی شود. آن درد به نحوی می تابد ، پایین رفته به زیر پا، زیر زانو، و حتی به پا و انگشتان پا سرایت می کند و بعضا بی حسی هم ایجاد می نماید. اگر اینطور عمل کند، ممکن است دچار درد سیاتیک شده باشید.سیاتیک ممکن است در هر وضعیتی بروز کند، و به همین جهت است که آغازش با تعجب کامل روبرو می شود.
دلایل سیاتیک
فتق دیسک و سیاتیک
یکی از معمولترین علل سیاتیک سیاتیک، فتق دیسک است. فتق به معنای برآمدگی و تورم است. صفحات بین مهرهای، صفحاتی اسفنجی هستند که لایهای را بین مهرههای ستون فقرات ایجاد میکنند. این صفحات لایه پوشاننده محکمی از جنس غضروف دارند که آن ها را در بر میگیرد و دارای یک مرکز ژلاتینی نرم هستند که مانند یک شوکگیر (SHOCK ABSORBER) عمل میکند. اگر لایه بیرونی دیسک، به دلیل کهولت سن و یا آسیب دیدن ضعیف شود، قسمت مرکزی نرم آن میتواند از همان قسمت، متورم و برآمده شود. این عارضه به عنوان فتق دیسک یا پارگی دیسک (HERNIATED OR RUPTURED DISK) شناخته شده است.
اگر هر یک از ۵ جفت ریشههای عصبی که اساس عصب سیاتیک را تشکیل میدهند، به وسیله این صفحات برآمده و متورم، فشرده شوند، ممکن است منجر به افزایش درد در سراسر عصب سیاتیک شود.نه تنها فتق دیسک به ریشه عصب فشار وارد میکند، بلکه مواد شیمیایی و نرمی که از قسمت مرکزی دیسک به بیرون ترشح میشود نیز ریشه عصب را تحت تأثیر قرار داده و سبب التهاب و سیاتیک میشود.
برآمدگی استخوانی و سیاتیک
خار استخوانی یا استئوفیت، رشد زیاد استخوان به سمت لبه مفاصل است. خار استخوان در جاهایی که غضروف از بین رفته است (مثلاً در آرتریت) و یا دو استخوان که در تماس با هم هستند و روی هم میلغزند، ایجاد میشود.
در تلاش برای محافظت از بدن، استخوان جدید در قسمت لبه مفاصل تشکیل میشود. این اتفاق همان خار استخوانی (BONE SPURS) است. استخوانهای برآمده به خودی خود دردناک نیستند، ولی متأسفانه این استخوانهای برآمده ممکن است با استخوانها و اعصاب اطراف، تماس داشته و منجر به مشکلاتی شوند.در ستون فقرات، استخوانهای برآمده میتوانند فضایی را که به طور معمولی برای اعصاب ایجاد شده است، اشغال کنند که نتیجه آن سیاتیک است.
سندرم پیریفرمیس وسیاتیک
سندرم پیریفرمیس یک علت نامعلوم سیاتیک است. PIRIFORMIS ماهیچهای است که در قسمت عمقی زیر ماهیچه سرینی باسن قرار دارد. نقش این ماهیچه چرخش خارجی استخوان باسن و حفظ تعادل و توازن آن است. عصب سیاتیک دقیقاً از زیر این ماهیچه عبور میکند. سندرم پیریفرمیس هنگامی رخ میدهد که ماهیچه پیریفرمیس سفت و محکم و یا دچارگرفتگی (SPASM) یا آماس شود. وقتی این اتفاق میافتد به عصب سیاتیک که در زیر این ماهیچه است فشار وارد میشود. تقریباً از هر ۷ نفر، یک نفر عصب سیاتیک به جای اینکه از زیر ماهیچه عبور کند از میان آن عبور میکند و این افراد مستعد مشکلات مربوط به عصب سیاتیک خواهند بود.
تنگی مجرای مهره ناحیه کمر و سیاتیک
STENOSIS یعنی تنگ و باریک شدن و LUMBAR SPINAL STENOSIS به معنای تنگ و باریک شدن فضاهای در بردارنده اعصاب ناحیه کمر میباشد و این باعث فشار آوردن بر عصب سیاتیک میشود که ممکن است موجب احساس درد در کمر، درد در طول عصب سیاتیک و ضعف عضلانی شود. اگر این فضای مهرهای در شما نیز تنگ باشد شما هم اکثر اوقات مستعد چنین دردی خواهید بود و به محض راه رفتن احساس درد کمر و کرختی در پای خود میکنید. افراد مسن نسبت به جوانترها بیشتر تحت تأثیر درد سیاتیک قرار دارند.
آرتروز مهره های کمر و سیاتیک
در این قسمت یک مهره روی مهره پایینی خود میلغزد و ستون مهرهها را از حالت طبیعی خود خارج کرده، منجر به وارد شدن فشار به عصب سیاتیک میشود.در بزرگسالان مهره ۴ و ۵ کمری (L4 , L5) بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند که درنتیجه مهره ۴ روی مهره ۵ حرکت میکند.اسپوندیلولیستزیس معمولاً به دنبال بیماریهای مزمن ستون فقرات مثل ورم مفاصل (ARTHRITIS) رخمیدهد.
بارداری و سیاتیک
یکی دیگر از علل سیاتیک بارداری است که موجب فشار بر عصب سیاتیک می باشد .
علل دیگر سیاتیک
سیاتیک ممکن است بر اثر تودههایی روی طناب نخاعی و یا ریشهی اعصاب ایجاد شود. احساس درد در کمر که به قسمت باسن و پاها گسترش مییابد، از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع یا ضعف ماهیچهای ممکن است نتیجه تومورهای نخاعی باشند. همچنین آسیب به ستون فقرات (مثلاً در تصادف) ممکن است منجر به سیاتیک شود.
برای آشنایی با ساده ترین روش های درمان سیاتیک بر روی لینک کلیک کنید
منبع : سلامتی و راهکارهای آن دانستنی های جهان