تاریخ ۳ آذر ۱۳۹۲
افزایش بیش از حد طبیعی تحدب مهره های پشتی راقوز پشتی، یا پشت گرد یا کیفوز می گویند. این تغییر شکل در سطح سهمی اتفاق می افتد. کیفوز به دو صورت مادرزادی یا اکتسابی دیده می شود. این تغییر شکل معمولا چند مهره را در بر می گیرد و طی دوران کودکی یا بلوغ پیشرفت می کند.
کیفوز که در تمام طول ستون مهره ها دیده می شود کیفوز عمومی است و وقتی در منطقه ای از ستون مهره ها دیده می شود کیفوز موضعی است. کیفوز موضعی ممکن است برگشت پذیر یا متحرک باشد، مثل کیفوز ناشی از ضعف عضلات یا کیفوز جبرانی که با حرکات اصلاحی قابل برگشت است.
با این حال ممکن است کیفوز با حرکات اصلاحی قابل درمان نباشد که دراین صورت کیفوز برگشت ناپذیر است، که کیفوز ثابت می گویند. مانند کیفوز ناشی از بیماری روماتیسمی جمود ستون مهره ها.
انواع قوز پشتی یا کیفوز
کیفوز وضعیتی (Postural kyphosis)
شایع ترین نوع کیفوز ستون مهره است و در واقع افزایش قوسی است که به طور طبیعی در ستون مهره سینه ای وجود دارد. این عارضه بیشتر در نوجوانان دیده می شود و در دختران بیشتر است. این بیماری به ندرت دردناک است. کیفوز وضعیتی به ندرت موجب بروز مشکلی در زمان بزرگسالی می شود.
کیفوز شوئرمن (Scheuermann’ Kyphosis)
شوئرمن نام رادیولوژیست دانمارکی است که اولین بار این عارضه را شرح داد. این بیماری نیز در نوجوانان بروز کرده و معمولا شدت قوس ستون مهره در این بیماری بیش از کیفوز نوع قبل است. گاهی دردناک می شود که ممکن است درد در هنگام ایستادن و نشستن طولانی مدت یا با فعالیت ورزشی بیشتر شود. در رادیوگرافی ساده مهره های این بیماران تغییر شکل داده و به جای استوانه ای بودن به صورت گوه دیده می شوند.
کیفوز مادرزادی (Congenital Kyphosis)
در این نوع کیفوز، ستون مهره جنین در زمانی که در شکم مادر است خوب تشکیل نشده است. ممکن است دو یا چند مهره از یک طرف به هم چسبیده باشند، یا یک مهره بصورت ناقص تشکیل شده باشد که بعد از تولد با رشد بچه، قوس ستون مهره به تدریج بیشتر می شود.
منبع : دکتر ریحانی