تاریخ ۳۰ آبان ۱۴۰۲
معمولاً تحمل گرسنگی در ماه مبارک رمضان ساده تر از تحمل تشنگی است. ولی برای در امان بودن از تشنگی نیز راه حلهایی وجود دارد.
از آنجا که آب در حدود ۷۰ درصد از بدن ما را تشکیل میدهد، اهمیت آن را نمیتوان نادیده گرفت.
تقریباً هر عملی که در بدن انجام میشود با کمک آب صورت میگیرد: از حذف مواد زائد گرفته تا کمک به هضم غذا، نگه داری سالم پوست و حمل و نقل مواد غذایی در سراسر بدن.
اگر نتوانید مواد مغذی و مواد معدنی از دست رفته از طریق تعریق را جایگزین کنید، ادامه این روند سبب تضعیف بدن شما در پایان ماه مبارک رمضان خواهد شد. حتی از دست دادن مقدار کمی آب بدن میتواند سبب خستگی، سرگیجه و سردرد و عدم تمرکز شود. تأمین این مواد شدنی نیست مگر با وعده های افطار و سحر سالم و اصولی.
چند پیشنهاد مفید
۱- با توجه به این که ماه رمضان امسال در فصل گرم سال قرار دارد به روزه داران توصیه میشود برای پیشگیری از کاهش شدید آب بدن تنها در صورت ضرورت از منزل خارج شوند. در طول روز از نور خورشید فاصله بگیرید و حتیالامکان در مناطق سایه دار و خنک بایستید. در صورت امکان از پوشش کلاه استفاده کنید و فعالیتهای بدنی را کاهش دهید.
۲- با فاصله یک ساعت بعد از افطار سعی کنید ۸ لیوان آب و مایعات خنک را به مرور تا هنگام خواب بنوشید و حتیالامکان از نوشیدن چای، قهوه و نوشابهها، به دلیل دارا بودن سطح بالایی از کافئین و شکر خودداری کنید چرا که این مایعات باعث از دست رفتن سریعتر آب بدن میشوند.
لطفاً توجه داشته باشید که مصرف زیاد آب در زمان سحر تأثیر قابل توجهی در پیشگیری از تشنگی ندارد. همانطور که بدانید، اگر بیش از حد نیاز آب مصرف شود، بدن اضافهی آب را از خود دفع میکند. بنابراین، بهتر است که آب مورد نیاز بدن به تدریج و از طریق مصرف آب و میوههای آبدار در بازه زمانی از افطار تا سحر تأمین شود.
۳- برخی مواد غذایی و شیرینیهای مصنوعی مانند زولبیا و بامیه، غلظت مایعات بدن را افزایش میدهند و در نتیجه روزهدار احساس تشنگی میکند. توصیه میشود برای پیشگیری از افزایش غلظت مایعات بدن از قندهای گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود.
لطفاً توجه داشته باشید که نوشیدن آب به میزان زیاد در زمان سحر تأثیر قابل توجهی در پیشگیری از تشنگی نخواهد داشت، زیرا در صورت مصرف آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع میکند. بنابراین، بهتر است آب مورد نیاز بدن به تدریج و از طریق مصرف آب و میوههای آبدار در بازه زمانی از افطار تا سحر تأمین شود.
۴- از میوههایی چون زردآلو و هلو استفاده کنید، چرا که این میوهها به طور چشمگیری در کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسید معده کمک میکنند و تا حدودی مواد معدنی از دست رفته ناشی از تعریق را جبران خواهند کرد.
۵- استفاده از منابع جایگزین برای جبران مواد مغذی از طریق مصرف آبمیوهها و میوههای آبکی بسیار مفید است. میوههایی مانند مرکبات و توتهای فرنگی، علاوه بر ارائه آب، مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، فیبر، آهن، پتاسیم و سایر مواد معدنی، همچنین ویتامینهای C، B1 و B2 را فراهم میکنند.
همچنین، میوههای آبدار مانند هندوانه و خربزه نقش مهمی در تأمین مایعات بدن دارند و توصیه میشود در بازه زمانی از افطار تا سحر این میوهها مصرف شوند. همچنین، مصرف لیموترش نیز موثر در پیشگیری از تشنگی و گرمازدگی است.
۶- خوردن چای مخصوصا چای پر رنگ، برای رفع تشنگی پس از سحری اشتباه است. افراد دقت کنند که این باور که چای پس از سحری میتواند باعث رفع تشنگی شود درست نیست زیرا چای دفع مکرر کلیه را در بر دارد.
منبع: بیتوته