تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷
[sbu_post_image]
پوکی استخوان به دو گروه اولیه یا ثانویه تقسیم بندی می شود. منظور از انواع اولیه پوکی استخوان، مواردی هستند که راه گریزی از آن های نیست و در همه ی انسان ها با تفاوت های مختصر که ارث و ژنتیک تعیین کننده ی آن می باشد بوجود می آیند. این نوع اولیه نیز خود به دو زیر گروه تقسیم می شود.
- زیر گروه اول، پوکی استخوان پس از یائسگی نام دارد که در خانم ها و حدوداً ۵ تا ۱۰ سال پس از یائسگی در صورت عدم درمان مناسب بوجود می آید و باعث شکستگی در مهره های ستون فقرات همچنین گردن استخوان ران در سنین ۶۰ تا ۸۰ سالگی می شود.
- زیر گروه دوم که وابسته به سن است، در هر دو جنس دیده شده و سرعت آن نسبت به گروه قبلی خیلی کمتر است این نوع از پوکی استخوان معمولاً خود را با شکستگی در استخوان گردن ران نشان می دهد.
نوع ثانویه از پوکی استخوان به دلایل متعدد و به خاطر وجود بیماری ها یا حالاتی که از آن ها با عنوان فاکتورهای خطر ساز نام برده می شود، به وجود می آیند.
علایم و عوارض پوکی استخوان
پوکی استخوان یا استئوپروز باعث بوجود آمدن چه علائم و تظاهراتی در فرد می شود و بر خلاف تصور و ادعای بسیاری از بیماران به خود علامت واضح و مشخصی ندارد ولی اگر به علت از دست دادن قدرت مقاومت در برابر فشارهای خارجی، دچار شکستگی استخوانی شود، با توجه به محل شکستگی می تواند علائم و عوارض متعدد ایجاد کند که به آن ها اشاره می شود.
۱- شکستگی گردن ران یا (شکستگی هیپ) در پوکی استخوان
بیشتر این بیماران در بیمارستان بستری شده تا تحت عمل جراحی قرار گیرند و حدود یک سوم آنها هنگام بستری دچار عوارض شدید ریوی مثل ایجاد لخته در وریدهای عمقی و حرکت این لخته ها به ریه می شوند که به آن ترومبوآمبولی ریه گفته می شود.
۲- پوکی استخوان و شکستگی مهره های ستون فقرات
بعضی از این بیماران بدون علامتند و بعضی دیگر دچار دردهای شدید در ستون فقرات ناشی از فشار بر اعصاب بین مهره ای می شوند، علاوه بر ایجاد درد، شکستگی مهره ها و خوابیدن آن ها بر روی یکدیگر باعث کوتاهی قد، ایجاد کیفوز (قوز) ، اتساع شکم، سیری زودرس و یبوست می شود.
۳- شکستگی استخوان های مچ دست به علت پوکی استخوان
افراد مسن که به علل مختلف مستعد زمین خوردن هستند، به هنگام زمین خوردن، دست خود را حائل قرار داده و بر روی آن فشار وارد می کنند.این فشار حتی اگر خیلی کم باشد، گاهی اوقات منجر به شکستگی انتهای دو استخوان تشکیل دهنده ی ساعد می شود که این شکستگی به شکستگی کالیس مشهور است .
برای آشنایی با ” مراقبت های لازم در پوکی استخوان ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: کتاب پوکی استخوان