تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۷
دیسک کمر ساختار ژلهایشکلی است که در کمر همه افراد وجود دارد. عموم مردم دیسک کمر را بیماری دردناکی میدانند که مانع از فعالیت روزانه میشود.این بیماری که عنوان اصلی آن فتق دیسک کمر است، عارضه شایعی است که سبک زندگی در ایجاد و تشدید آن بسیار مؤثر است. فتق دیسک کمربیشتر در مردان و آن هم در سنین ۳۰تا ۵۰سال اتفاق میافتد.
در ستون فقرات ما بین مهرهها که از جنس استخوان هستند، بالشتکها یا صفحاتی از جنس غضروف قرار گرفتهاند که به آنها دیسک گفته میشود. در ناحیه کمر دارای ۵مهره هستیم که در پایین آنها هم استخوان مثلثیشکلی به نام استخوان خاجی قرار گرفته است. پس در ناحیه کمر ۵دیسک بین مهرهای وجود دارد.
کار و وظیفه اصلی دیسک در ستون فقرات ما این است که بهصورت یک ضربهگیر عمل میکند؛ یعنی فشارهایی را که به ستون فقرات اعمال میشود، جذب میکند و همچنین انجام حرکت بین مهرهها را امکانپذیر میسازد.
علائم و نشانه ها
از علایم دیسک کمر میتوان گفت اگر بنا به هر دلیلی دیسک از قسمت عقبی دچار بیرونزدگی شود سبب بروز درد در ناحیه کمر با انتشار به پاها میشود که این دردها معمولاً به صورت یک طرفه هستند و با علایمی همچون احساس خوابرفتگی، گزگز، مورمور و احساس ضعف و درد در ناحیه کمر، باسن، پشت یا جلوی ران همراه است.
علت ها و دلایل
گاهی یک فشار زیاد و ناگهانی مثل زمینخوردن یا بلندکردن یک جسم سنگین باعث فتق دیسک میشود، ولی گاهی اعمال فشارهای کم اما مکرر میتواند منجر به فتق دیسک کمر شود. هنگامی که ما به سمت جلو خم میشویم یا تنه را به یک سمت میچرخانیم دیسکهای کمر بیشتر به سمت عقب فشرده میشوند. پس وقتی فردی بهطور مکرر به جلو خم میشود یا بارها چرخش تنه را انجام میدهد، احتمال فتق دیسک وی افزایش مییابد.
درمان
بازدید کنندگان گرامی با مشاهده فلیم آموزشی زیر می توانید با راه های درمان بیماری دیسک کمر بیشتر آشنا شوید
از بهترین روش های درمان (علاج) و کاهش درد دیسک کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد
در هر درد ناشی از دیسک کمر اولین درمان پیشنهادی و موثرترین آنها درمان غیر جراحی است. اگر درمان بدون جراحی نتواند در مدت مقرر مشکلات بیمار را کاهش دهد ممکن است نیاز به عمل جراحی پیدا شود ولی همانطور که گفته شد اکثر درد های ناشی از دیسک کمر به درمان های غیر جراحی جواب میدهند. این درمان ها نسبت به درمان های جراحی کم خطرتر، ارزانتر و با عوارض احتمالی کمتری هستند.
اساس درمان بدون جراحی دیسک کمر استراحت است. درمان غیر جراحی دیسک کمر شامل اقدامات زیر است.
لیزر
بعضی از افراد مبتلا به دیسک کمر در هفته اول و دوم درمان با لیزر احساس بهبودی دارند. در این روش یکی از روش های جراحی بسته ستون فقرات و دیسک کمر است، به ۶ تا ۸ هفته درمان با لیزر نیاز دارد.
دارو
پزشک معالج از داروهای ضد التهاب مانند بروفن یا سلکسیب و از داروهای شل کننده عضلانی برای کاهش درد استفاده میکند. گاهی اوقات لازم میشود پزشک معالج علائم بیماری را با تزریق کورتیکوستروئید در کمر شما کاهش دهد. این کار معمولاً در صورتی انجام میشود که بعد از گذشت شش هفته از انجام اقدامات ذکر شده قبلی مشکلات بیمار همچنان باقی باشد. تزریق معمولاً در نیمی از موارد موفق است.
استراحت
بیمار باید چند روز در منزل استراحت کند. البته استراحت بیش از دو روز ممکن است به علت ایجاد مشکلات روحی و به علت کاهش قدرت انقباضی عضلات کمر، درد را بیشتر کند. همچنین با استراحت طولانی مدت، خطر لخته شدن خون در ساق پا افزایش میابد پس فرد دچار کمردرد باید هرچه زودتر فعالیت معمول روزانه را شروع کند.
برای ۲-۱ روز در وضعیتی که راحت هستید استراحت کنید. به پشت بخوابید و یک بالشت زیر زانو های خود بگذارید تا کمی خم شوند یا به پهلو بخوابید و یک بالشت بین پاهایتان بگذارید. برای مدت طولانی در یک وضعیت نخوابید. هر ۳-۲ ساعت حدود ۲۰-۱۰ دقیقه قدم بزنید و دوباره دراز بکشید.
گرما وسرما
هر ۳-۲ ساعت یکبار کمرتان را به مدت ۲۰-۱۵ دقیقه گرم کنید. با کیسه آب گرم یا حوله برقی. دوش آب گرم هم مفید است. برای بعضی افراد سرد کردن بهتر از گرم کردن موجب کاهش درد میشود. میتوانید به همین تعداد و مقدار ذکر شده محل درد را سرد کنید و امتحان کنید که آیا سرد کردن موضع برای شما مفید است یا خیر. معمولا وقتی بعد از یک فعالیت بدنی شدید کمردرد ایجاد میشود در چند روز اول سرد کردن محل درد مفید است و بعد از گذشت چند روز ممکن است گرما مفیدتر باشد.
فیزیوتراپی
متخصص فیزیوتراپ با اقداماتی نظیر گرم کردن، تحریک الکتریکی، استفاده از میدان های الکتریکی، کشش و دیگر تمهیدات، میتواند درد بیمار را کاهش دهد.
ورزش و نرمش
بعد از کاهش علائم بیماری زیر نظر فیزیوتراپ شما نرمش های کششی و تقویتی را یاد خواهید گرفت و انجام خواهید دارد که تاثیر بسیار مهمی در درمان قطعی شما دارند. بدون انجام این نرمش ها درمان شما ناقص بوده و عارضه ممکن است بزودی عود کند. این نرمش ها باید هرچه زودتر بعد از فروکش کردن درد حاد شروع شوند.
منبع : ایران ارتوپد پارسینه همشهری آنلاین