تاریخ ۳۰ آبان ۱۴۰۲
کمردرد صبحگاهی به معنای تجربه محدودیت حرکتی و خشکی در مفاصل کمر توسط بیماران پس از بیدار شدن از خواب است. این ناراحتی عموماً در ابتدای صبح رخ میدهد و پس از حدود یک ساعت بهبود مییابد و حرکت مفاصل به صورت نرم و روانتری صورت میگیرد.
در اکثر موارد، تورم کمی در مفاصل، که معمولاً در سن ۴۰ سالگی برای افراد ایجاد میشود، باعث میشود که کمر گیر کند و کمردرد شدیدی ایجاد شود.
علل کمر درد صبحگاهی
صرفنظر از ضربهها و نیز التهاب و تورم مفصلی ، علل کمردرد صبحگاهی میتواند متفاوت باشد. عوارض مادرزادی از جمله عواملی هستند که نزد کودکان و یا اشخاص جوان تولید کمر درد میکند. کارهای عضلانی شدید هم گاهی اوقات تولید شکستگی خفیف در ستون فقرات مینماید. برآمدگی غضروفهای میان مهرهای ممکن است باعث ایجاد درد کشنده گردد که از کمر تا ساق پا تیر میکشد. بالاخره کمر درد ممکن است ناشی از انواع بیماریهای ستون فقرات باشد.
کمر درد صبحگاهی بخصوص خشکی صبحگاهی کمر علل مختلفی دارد . از افزایش بیش از حد قوس و گودی کمر بگیرید تا رماتیسم ستون فقرات و … حتی بیماری AS. و مثل همیشه توصیه می کنم به متخصص ستون فقرات و یا ارتوپد مراجعه کنید تا مشکلتان را تشخیص بدهند . حتی بعنوان یک مکمل می تونید به کلینیک های درمان کمر درد هم بهره بگیرید.
روشهای معمول درمان کمردرد شامل ورزش و فیزیوتراپی، استفاده از مسکنها و گاهی از کورتیکواستروئیدها و مرخّصکنندههای عضلانی و … میباشد. در بعضی موارد، درمان نیاز به جراحی دارد، اما توصیه میشود تا زمانی که تصمیم نهایی را بگیرید، بهتر است با چند تخصصی دیگر هم مشورت کنید.
کمردرد تجربهای ناراحتکننده است و ممکن است شما را به مدت چند روز محدود به خانه کند. افرادی که با شدت بیشتری این درد روبرو شدهاند نگران این هستند که ممکن است برای درمان گیرکردگی کمر به جراحی نیاز پیدا کنند.
در طب مکمل، روشهای مؤثری وجود دارند که میتوانند جایگزین دارو و حتی در برخی موارد جراحی برای درمان کمردرد شوند. طب سوزنی یکی از روشهای معروف و مؤثر در کاهش درد و درمان انواع کمردرد است. طب سوزنی با تسکین عضلات اطراف ستون فقرات، بهبود جریان خون در ناحیه مورد نظر، آزادسازی مواد ضد درد از جمله اندورفین از طریق پایانههای عصبی، میتواند به کاهش یا حتی برطرف شدن دردهای مختلف کمر و اسپاسم عضلانی کمر کمک کند.
کمر درد صبحگاهی و خشکی کمر از علایم بیماری اسپوندیلیت انکیلوزان می باشد. در این بیماری که خشکی و محدودیت حرکات کمر در صبح ها بیشتر است و در طول روز بهتر میشود. بتدریج با جوش خوردن مهره ها در ستون فقرات انعطاف پذیری ستون مهره کم شده و بیمار نمیتواند خوب به جلو خم شود.
علل کمردردهای بارداری به طور معمول ناشی از یک عامل مشخص نیستند و ممکن است به تغییرات بیومکانیکی در ستون مهره، تغییرات هورمونی که در زنان باردار رخ میدهند، و تغییرات در وضعیت روحی و روانی زن باردار مرتبط باشند. تقریباً یک سوم کمردردهای بارداری در سه ماهه اول بارداری رخ میدهند، به این معنی که در زمانی که شکم هنوز بزرگ نشده و فشار ویژهای به ستون مهره وارد نمیشود. به نظر میرسد تغییرات هورمونی نقشی در آغاز این دردها داشته باشند. همین تغییرات هورمونی میتوانند در دوره قبل از عادتهای ماهانه نیز منجر به کمردرد شوند. این تغییرات هورمونی عمدتاً روی تاندونها و رباطهای اطراف ستون مهره و همچنین در رباطهای لگن (در مفاصل ساکروایلیاک و سمفیز پوبیس) تأثیر میگذارند و باعث شل شدن آنها میشوند. این شلی و افزایش طول میتواند منجر به ناپایداری مفاصل این نواحی شود و در نتیجه درد به وجود آید.
آشنایی با ورزش های صبحگاهی برای پیشگیری از کمر درد (کلیک کنید)
منبع: دکتر پیریایی. شیراز فان. ایران ارتوپد. ویکی پدیا