[sbu_post_image]
پوکی استخوان یا استئوپروز حالتی است که در آن استخوان شکننده شده و احتمال شکستگی با ضربات کوچک افزایش مییابد و از گرفتاریهای شایع در جوامع بشری است که معمولا بعد از سن 35 سالگی روند آن در انسان آغاز میشود.پوکی استخوان از جمله بیماریهایی است که میتوان با روشهای بسیار ساده خطر بروز آن را کاهش داد. رژیم غذایی متعادل از جمله این روشهاست.
تغذیه مناسب ، از روشهای موثر برای پیش گیری پوکی استخوان است. غذای انسان باید محتوی پروتئین ، املاح کافی و ویتامین های لازم باشد، تا روند پوکی استخوان کندتر شود.
کلسیم یکی از اجزای سازنده استخوان است وغذای روزانه هر فرد بالغ ، باید حداقل حاوی 1000 تا1200 میلی گرم کلسیم باشد. البته این مقدار در زنان باردار ، شیرده، یائسه ، افراد مسن و بچه ها بیشتر بوده و بین 1500تا2000 میلی گرم است . همان طور که گفته شد، فرآورده های لبنی مانند شیر، ماست، کشک، قره قوروت، پنیر از منابع مهم و بسیار خوب کلسیم اند . سایر منابع حاوی کلسیم عبارتند از: سبزیجات برگ سبز ، کلم پیچ، شلغم، هویج، پرتقال ، انگور، توت فرنگی، خرمالو، زیتون، جعفری، اسفناج، کرفس، کشمش، بادام، پسته، گردو، حبوبات و غذاهای دریایی مانند ماهی به ویژه ماهی تن، کیلکا و ساردین.
در زیر به مقادیر تقریبی کلسیم در بعضی از مواد ذکرشده اشاره می شود
نوع ماده غذایی | مقدار ماده غذایی | مقدار کلسیم به میلی گرم |
شیر کم چرب | یک لیوان | 290 |
ماست کم چرب | یک لیوان | 415 |
پنیر | 30 گرم | 150 |
کشک | 100 گرم | 430 |
پسته | 100 گرم | 140 |
ماهی کنسرو شده با روغن | 100 گرم | 354 |
ماهی کنسرو شده بدون روغن | 100 گرم | 437 |
اسفناج | 100 گرم | 93 |
پرتقال | یک عدد | 56 |
لوبیای خشک خام | 100 گرم | 144 |
انجیر خشک | 5 عدد | 126 |
منبع: همشهری , تبیان