تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
پوکی استخوان یا استئوپروز Osteoporosis به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت استخوان کم شده و شکننده می شود و شکننده شدن استخوان موجب می شود احتمال بروز شکستگی در آن بیشتر شود. پوکی استخوان معمولاٌ بتدریج پیشرفت می کند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهد تا وقتی که شکستگی بوجود میاید.
تغذیه مناسب ، از روش های موثر برای پیش گیری پوکی استخوان است. غذای انسان باید محتوی پروتئین ، املاح کافی و ویتامین های لازم باشد، تا روند پوکی استخوان کندتر شود.
کلسیم یکی از اجزای سازنده استخوان است وغذای روزانه هر فرد بالغ ، باید حداقل حاوی ۱۰۰۰ تا۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم باشد. البته این مقدار در زنان باردار ، شیرده، یائسه ، افراد مسن و بچه ها بیشتر بوده و بین ۱۵۰۰تا۲۰۰۰ میلی گرم است . همان طور که گفته شد، فرآورده های لبنی مانند شیر، ماست، کشک، قره قوروت، پنیر از منابع مهم و بسیار خوب کلسیم اند . سایر منابع حاوی کلسیم عبارتند از: سبزیجات برگ سبز ، کلم پیچ، شلغم، هویج، پرتقال ، انگور، توت فرنگی، خرمالو، زیتون، جعفری، اسفناج، کرفس، کشمش، بادام، پسته، گردو، حبوبات و غذاهای دریایی مانند ماهی به ویژه ماهی تن، کیلکا و ساردین.
در زیر به مقادیر تقریبی کلسیم در بعضی از مواد ذکرشده اشاره می شود
نوع ماده غذایی | مقدار ماده غذایی | مقدار کلسیم به میلی گرم |
شیر کم چرب | یک لیوان | ۲۹۰ |
ماست کم چرب | یک لیوان | ۴۱۵ |
پنیر | ۳۰ گرم | ۱۵۰ |
کشک | ۱۰۰ گرم | ۴۳۰ |
پسته | ۱۰۰ گرم | ۱۴۰ |
ماهی کنسرو شده با روغن | ۱۰۰ گرم | ۳۵۴ |
ماهی کنسرو شده بدون روغن | ۱۰۰ گرم | ۴۳۷ |
اسفناج | ۱۰۰ گرم | ۹۳ |
پرتقال | یک عدد | ۵۶ |
لوبیای خشک خام | ۱۰۰ گرم | ۱۴۴ |
انجیر خشک | ۵ عدد | ۱۲۶ |
منبع : تبیان , ایران ارتوپد , همشهری آنلاین