آدرس: اصفهان خیابان شمس آبادی چهارراه قصر روبروی بانک ملت کوی26(دهش)

فشار خون بالا

فشارخون

تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

فشار خون چیست؟

عروق خونی، وظیفه حمل خون از قلب به سایر نقاط بدن را بر عهده دارند. برای تسهیل جریان خون در این عروق، نیاز به فشار مناسبی وجود دارد. این فشار جریان خون در عروق خونی به عنوان فشار خون شناخته می‌شود. فشار خون به میزانی است که در هر انقباض عضله قلب، به دلیل برخورد خون با دیواره عروق، ایجاد می‌شود.

وقتی عروق خونی بزرگتر، توانایی انعطاف‌پذیری و استحکام طبیعی خود را از دست می‌دهند و عروق کوچک نیز باریکتر می‌شوند، فشار خون افزایش می‌یابد. قلب، مانند یک پمپ، با انقباض و استراحت خود، خون را به داخل عروق پمپاژ می‌کند. در طول مراحل مختلف این پمپاژ، فشار خون در عروق خونی تغییر می‌کند.

بالاترین میزان فشار خون ، “فشار سیستولیک” است که همان فشاری است که به هنگام انقباض ماهیچه قلب موجب می‌شود تا خون از قلب به سایر نقاط بدن برسد. کمترین میزان فشار خون ، “فشار دیاستولیک” است که فشار بین ضربانهای قلب محسوب می‌شود و مربوط به زمانی است که قلب در حالت استراحت است. فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه (mmhg) اندازه گیری می‌شود. میزان فشار خون بر پایه دو عدد نشان داده می‌شود. اولین عدد مربوط به فشار سیستولیک یا ماکزیمم و دومی مربوط به فشار دیاستولیک یا مینیمم است. معمولا یک فشار خون متعادل زیر mmhg 85/140 است. (۱۴۰ فشار سیستولیک و ۸۵ فشار دیاستولیک). اگر فردی دچار بیماری دیابت باشد، فشار خون وی باید کمتر از mmhg 80/130 باشد.

شرح بیماری

فشار خون بالا به افزایش فشاری اشاره دارد که جریان خون به دیواره عروق خونی وارد می‌شود. گاهی این وضعیت به عنوان “قاتل بی‌صدا” شناخته می‌شود زیرا در بیشتر موارد علائم واضحی ندارد. لازم است توجه کنید که فشار خون به طور طبیعی در پاسخ به استرس و فعالیت بدنی افزایش می‌یابد، اما در افراد مبتلا به بیماری فشار خون بالا، حتی در حالت استراحت، فشار خونشان بیش از حد طبیعی است. رژیم غذایی نامناسب، مصرف غذاهای چرب و نمک بیش از حد، فاقد حرکت بودن و زندگی نامناسب که شامل استفاده بیش از حد از خودروها است، از جمله عواملی هستند که احتمال ابتلا به بیماری فشار خون بالا را افزایش می‌دهند.

علایم‌ شایع‌ فشار خون بالا

بسیاری از افراد که دچار فشار خون بالا هستند، احساس بیماری ندارند و حال عمومی آنان خوب است. ۱۵% افراد سن بالا دارای فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند. در مواردی که فشار خون خیلی بالا می رود، سردرد و گاهی اوقات نیز تنگی نفس و خونریزی از بینی رخ می دهد. با این وجود تنها راه تشخیص فشار خون بالا ، اندازه گیری میزان آن است.
علایم‌ سردرد و سرگیجه ، خواب‌آلودگی ، گیجی‌ ، کرختی‌ و مور مور شدن‌ در دستها و پاها ، سرفه‌ خونی‌؛ خونریزی‌ از بینی‌ و تنگی‌ نفس‌ شدید مربوط‌ به‌ بالا رفتن‌ فشار خون‌ بطور بحرانی‌ هستند.

علل فشار خون بالا

  • در صورت مبتلا شدن ۱۰ نفر به فشار خون بالا، تنها در ۱ نفر، یعنی ۱۰٪ موارد، علت دقیق برای فشار خون بالا شناخته شده است. این نوع فشار خون بالا را به عنوان نوع اولیه پرفشاری خون شناخته می‌کنند.
  • در تعداد کمی از افراد مبتلا به فشار خون بالا (نوع ثانویه پرفشاری خون) عواملی همچون تنگ شدن سرخرگ کلیوی و یا اختلال در تولید هورمونهای مترشحه از غدد فوق کلیوی ، بیماریهای بافت کلیه در ایجاد بیماری نقش دارند. و یا برخی اوقات ، بعضی داروها مثل داروهایی که برای درمان آرتریت و یا افسردگی استفاده می‌شود، موجب افزایش فشار خون می‌گردد.

 

منبع : رشد

 

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ