تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
تقریبا نصف مردم عادی در دوره ای از زندگی شان دچار کمردرد می شوند و شدت آن تا حدی است که بطور موقت مانع کار می شود.علل مختلفی در ایجاد درد کمر نقش دارند . صرف نظر از عواملی چون چاقی و نوع شغل، مهمترین علل کمردرد عبارتنداز
علل مکانیکی کمر درد
۹۰ درصد کمردردها از نوع مکانیکی است. بسیاری از از این اختلالات مکانیکی نیز در قسمت پایین فقرات کمری ایجاد میشود. درحقیقت ناحیه کمری-خاجی (Lumbosacral) شایعترین محل دردهای کمری است.
مهمترین علل کمردردهای مکانیکی عبارتنداز:
کشیدگی عضلانی
پیچ خوردگی ها
آسیب مفاصل بین مهرهای پشتی
فتق دیسک بین مهرهای
لغزش مهره (Spondylolistesis) کمری
انحراف جانبی ستون فقرات
آرتروز
تنگی مجرای نخاعی
شکستگیها
دررفتگیها
کمردردبا منشاء احشایی
گاهی کمردردها در ارتباط با ساختارهای ستون فقرات نبوده و از بافتهای دیگری ایجاد میگردند که ممکن است مبدا احشایی داشته باشند. به طورکلی، به دردهایی که به علت ارتباطات عصبی مشترک در دستگاه عصبی مرکزی در ناحیه دیگری غیر از منطقه اصلی خود احساس گردند، درد ارجاعی مینامند. بیماریهای دستگاه گوارش همانند زخم دوازدهه، پانکراتیت و زخم معده ممکن است باعث کمردرد گردند. به همین ترتیب اختلالات دستگاه ادراری همانند سنگ کلیه، مشکلات حالبها، تومور پروستات، پروستاتیت (التهاب پروستات) و بیماریهای دستگاه تناسلی در خانمها مثل اندومتریوز و تومور رحم نیز میتوانند باعث ایجاد درد ارجاعی در ناحیه کمر گردند.
کمردرد التهابی
برخی از بیماریهای روماتیسمی که باعث ایجاد پدیده التهابی در بافتهای بدن میگردند، ممکن است عامل کمردرد باشند، که شدت درد و محل آن به نوع بیماری بستگی دارد.کمر دردهای التهابی ناشی از یک بیماری روماتیسمی، به هنگام استراحت افزایش و در زمانهای فعالیت کاهش مییابند (برخلاف درد مکانیکی کمری). در بسیاری از این بیماران به هنگام صبح، کمر درد باعث بیداری فرد میگردد که پس از مدتی فعالیت کاهش مییابد. مواردی از بیماریهای روماتیسمی که ممکن است باعث کمردرد شوند عبارتنداز:
آرتریت روماتوئید
اسپوندیلیت آنکیلوزان
سندرم رایتر
کمر درد به علت وجود تومور
تومورهای ناحیه ستون فقرات ممکن است مهرههای کمری، بافتهای نرم اطراف ستون فقرات، مننژ و یا ریشه اعصاب نخاعی را درگیر کنند. تومورهای خوش خیم همانند تومورهای بدخیم، میتوانند به عنوان یک علل کمردرد مطرح باشند. گاهی تومور مهرهها به علت متاستاز مثلا از کلیه، پروستات، ریه و پستان ایجاد میگردد.
کمردرد ناشی از بیماری عفونی
عفونتهای حاد و مزمن ازعلل کمردرد محسوب میشوند. برخی از این موارد عبارتنداز:
استئومیلیت حاد و مزمن
عفونت قارچی
سل
عفونت حاد فضای دیسک
تب مالت (بروسلوز)
کمردرد با منشاء عروقی
اختلالات عروقی ناشی از سرخرگ و یا سیاهرگ در ایجاد کمر درد نقش دارند. بعضی از مشکلات سرخرگی یا سیاهرگی که ممکن است علل کمردرد باشند شامل:
انسداد پیشرونده و تدریجی آئورت
آنوریسم آئورت شکمی
انسداد عروق ایلیاک (تهیگاهی)
فشار به سیاهرگهای مهرهای
نارساییهای سیاهرگی
کمردرد با منشاء روانی
اگرکمر درد بدون وجود ضایعه عضوی خاصی ایجاد گردد، درد روانی (سایکوژنیک) یا سایکوسوماتیک مینامند. این نوع درد منشاء روحی داشته و ارتباطی با ساختار ماهیچهای، مفصلی، رباطها و دیسک بین مهرهای ندارد. به هرحال محل کمر درد و نیز تنوع بارزی که با هیچ تفسیر آناتومیک خاصی هم خوانی نداشته باشد، سایکوژنیک بودن درد را مطرح میسازد. مواردی چون افسردگی،هیستری و تمارض در این گروه قرارمی گیرند. تشخیص دردهای سایکوژنیک معمولا آسان نیست و به خصوص اگر با یک ضایعه عضوی نیز همراه گردند، ممکن است گیج کننده باشند.
علل دیگر کمر درد
سایر عللی که ممکن است باعث کمردرد شوند عبارتنداز:
اختلالات مادرزادی مانند ساکرالیزاسیون و لومباریزاسیون
بیماریهای متابولیک همانند استئوپروز و بیماریهای غدد مانند هیپرپاراتیروئیدی
مسمومیت با فلزات سنگین مانند جیوه و رادیوم
بیماریهای خونی همانند تالاسمی
برای آشنایی با درمان کمردرد با فیزیوتراپی بر روی لینک کلیک کنید
منبع : بیماری های اعصاب موارد خاص ویکی پدیا