بیرون زدگی یا پارگی دیسک بین مهره های ستون فقرات مثل مهره های کمر، میتواند باعث درد و بی حسی شدید شود.دیسک ها بالشتک های نرم و لاستیکی هستند که میان مهره های ستون فقرات قرار دارند و به عنوان ضربه گیر عمل میکنند.
هنگامی که این دیسک ها بیش از حد تحت فشار یا استرس قرار بگیرند، بخش مرکزی دیسک از بین مهره ها بیرون می زند و بر روی اعصاب خروجی از نخاع که در مجاورت آن قرار دارند، فشار می آورد. در حالت شدیدتر حلقه بیرونی دیسک پاره میشود
علل پارگی دیسك کمر
از حدود 15 سالگی به بعد دیسك بین مهره ای دچار تغییراتی می شود كه اجتناب ناپذیر است. این تغییرات به كاهش میزان آب موجود در دیسك و كاهش انعطاف پذیری آن منجر می شود. این تغییرات دژنراسیون نامیده میشود و در برخی افراد به دلایل ژنتیکی زودتر بروز می كند و به عبارت دیگر زودتر فرسوده می شود . در صورت وارد آمدن فشار نامناسب به دیسك فرسوده، دیسك دچار پارگی یا بیرون زدگی می شود و این بیرون زدگی روی نخاع یا رشته های آن فشار وارد می كند.
پارگی دیسك در ناحیه كمری، سبب بروز درد در ناحیه كمر و باسن و پشت یا جلوی ران می شود. اگر فشار روی رشته های نخاعی زیاد باشد، بیمار علائمی نظیر درد، بی حسی، گزگز و مورمور، احساس سردی یا گرمی، گرفتگی مكرر عضلانی، ضعف یا لاغر شدن پیدا می كند، بیمار نمی تواند براحتی خم شود و هنگام خم شدن احساس می كند كه رگی در پشت زانویش كشیدگی پیدا می كند. درد بیماران با سرفه تشدید می شود.
منبع: تبیان , وبلاگ دکتر پیریایی