تاریخ ۱ آذر ۱۴۰۲
علل آرتریت انگشتان دست
آرتریت به معنای التهاب مفصل است و علل مختلفی میتواند باعث بروز آرتریت در انگشتان دست شود. یکی از شایعترین علل آرتریت در انگشتان دست، آرتریت دژنراتیو (استئوآرتریت یا آرتروز) است.
در آرتروز، غضروف مفصل تحت تأثیر آسیب قرار گرفته و تخریب میشود. عموماً آسیب غضروف در این بیماری ناشی از ضرباتی است که به انگشت وارد میشود. این ضربات میتوانند منجر به شکستگی مفصل، رگ به رگ شدن مفصل یا آسیب مستقیم غضروف مفصلی شوند. شکستگی درون مفصل بسیار مهم است زیرا اگر با حداقل ناهماهنگی یا کجی جوش بخورد، در طولانیمدت منجر به ساییدگی و تخریب سطح مفصلی و غضروف میشود.
رگ به رگ شدن مفصل میتواند منجر به آسیب رباطهای مفصلی شود. این آسیب ممکن است به صورت پارگی و شکستگی رباطها رخ دهد و اگر ترمیم مناسب نشود، باعث تغییرات در بیومکانیک مفصل میشود و توزیع نیروها در مفصل را تغییر میدهد. این موضوع باعث ورود نیروهای زیاد به بخشهای خاصی از مفصل میشود و در نتیجه مفصل دچار ساییدگی و تخریب میشود.
بعضی اوقات آرتروز مفاصل انگشتان دست به صورت ایدیوپاتیک (بدون علت مشخص) رخ میدهد. علاوه بر این، روماتوئید آرتریت (روماتیسم مفصلی) نیز یکی از علل آرتریت انگشتان دست است. روماتوئید آرتریت یک بیماری التهابی پیشرونده است که به تخریب غضروف مفاصل و تغییر شکل آنها منجر میشود.
نشانه های آرتریت انگشتان دست
علامت اصلی آرتریت در مفاصل انگشتان دست درد است. درد معمولاً در محل مفصل مبتلا احساس میشود. بنابراین، این درد میتواند در هر یک از مفاصل انترفالانژیال، متاکارپوفالانژیال و یا مفصل کارپومتاکارپ دست حس شود.
درد ناشی از آرتریت معمولاً زمانی شروع میشود که فرد فعالیتی را با دست انجام میدهد و انگشتانش را حرکت میدهد. پس از چند دقیقه و با ادامه فعالیت، درد به تدریج کاهش مییابد و بعد از پایان فعالیت و شروع استراحت، ممکن است درد دوباره آغاز شود.
زمانی که شدت آرتریت افزایش مییابد، درد حتی در حالت استراحت هم حاضر است. در آرتریت مفصل کارپومتاکارپ دست، محل درد در نقطه اتصال شست به مچ دست قرار دارد. شدت درد این مفصل در هنگام مشت زدن دست بیشتر میشود و فرد مبتلا در حالت مشت زدن دست خود ضعف احساس میکند.