فتق دیسک کمر زمانی اتفاق میافتد که یک قطعه از غضروف جدا کننده مهرهها در ستون فقرات به سمت ریشه عصب یا نخاع بیرون بزند. این حالت بسیار دردناک است و آغاز درد ممکن است ناگهانی یا تدریجی باشد.
پارگی و بیرونزدگی دیسک بین مهرهای در اثر از هم گسیختگی ناگهانی یا تدریجی رباط ها و بافت های حمایتی اطراف دیسک بین مهرهای (بالشتکهایی که مهرههایستون فقرات را از هم جدا میکنند) ایجاد میشود. دیسکهای بینمهرههای گردن یا کمر بیشتر از سایر جاهای ستون فقرات دچار این مشکل میشوند. جابجایی جسم صفحهای بین مهرهای ممکن است به صورت فتق، پارگی یا بیرونزدگی دیسک بروز کند. این واژههای متغیر بیانگر از دست دادن تمامیت دیسک بین دو مهره است. صدمات ستون فقرات، مهرههای ناحیه سینهای که کمترین آسیب پذیری را دارد، به نظر میرسد که بر اثر نیروهای حاصل از جاذبه صفحات مهرههای کمری در قیاس با صفحات گردنی دچار پارگی میشوند.
علل فتق دیسک کمر
ضعیف شدن و پارگی بافت دیسک، باعث وارد آمدن فشار به رشتههای عصبی عبوری از درون کانال ستون فقرات میشود. این از هم گسیختگی بافت دیسکی در اثر آسیب ناگهانی یا استرس مزمن مثلاً به علت بلندکردن مدام اشیای سنگین یا چاقی، به وجود میآید. فتق صفحه مهرهای ناشی از خم شدن از کمر بدون جمع کردن زانوها و اجرای حرکات چرخشی میباشد، چون فشار زیادی را بر صفحه بین مهرهای وارد میآورد. فشار مکرر به شکل فزایندهای مقاومت صفحه را تضعیف نموده و موجب بیرونزدگی و فتق آن میشود. عوامل خطرآفرین شامل کار شدید جسمی، ورزش سخت یا توان فرسا، عضلات ضعیف شکمی و پشت، وزنهبرداری، عدم آمادگی جسمانی و پیچش ناگهانی و شدید بدن یا پرش از ارتفاع زیاد است. برای پیشگیری، اشیاء را با روش درست بلند کنید و برای حفظ توان و قدرت عضلانی مناسب، مرتباً ورزش کنید.
علائم فتق دیسک بین مهرههای کمر
• کمردرد.
• درد در باسن که سمت ران یا هر دو ساق پا تیر میکشد.
• دردی که در ضمن فعالیت بدتر و با استراحت بهتر میشود.
• دردی که با سرفه،عطسه،نشستن،رانندگیکردن، یا به جلو خمشدن بدتر میشود
منبع : رشد , همشهری آنلاین