تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۷
تقریبا همه افراد در دوره ای از زندگی خود مبتلا به کمردرد می شوند. اگر تاکنون هم کمر درد ر ا تجربه نکرده اید احتمال این که روزی دچار کمردرد شوید زیاد است.
حس ناراحتی و درد در ناحیه کمر نشانه شایع بسیاری از بیماری های اسکلتی و غیر اسکلتی می باشد .
کمر درد می تواند به صورت درد مبهم و خفیف و همیشگی باشد و یا درد شدید و ناگهانی باشد به گونه ای که توانایی ایستادن و حرکت کردن را از بین ببرد . کمردرد ممکن است به صورت ناگهانی پس از یک تصادف،افتادن بر روی زمین و یا بلند کردن اجسام سنگین به وجود بیاید و یا به آرامی و در اثر تغییرات ستون فقرات به دلیل بالا رفتن سن بروز کند.
علت و دلایل
-
سن
شایعترین سن ا بتلای به کمردرد، سنین میانسالی است.
-
بیماری ها
از جمله بیماری ها می توان پوکی استخوان، اسکولیوز، رگ به رگ شدن کمر (خمیدگی بیش از حد ستون فقرات تنگی کانال نخاع و آنفلوانزا را نام برد.
-
ضربه
ضربـه یـا سقـوط به پشت میتواند باعث کشیدگی یا پارگی بافتهای اطراف ستون فقرات یا حتی منجر به شکستگی استخوان شود.
-
استرس یا عصبانیت
هیجانات شدید میتواند باعث انقباض عضلات پشت شود و عضلات منقبض شده میتوانند باعث ایجاد کمر درد شوند . همچنین عضلات منقبض شده، مستعد کشیده شدن هستند.
-
نحوه حرکت
حرکات ناشیانه پیچ خوردگی یـا تقلای بیش از حـد میتواند باعث کشش یا پارگی تاندونها، لیگامانها (رباطها )و عضلات موجود در ناحیه کمر و کمردرد شود.
-
ورزش نکردن
ستون فقرات انسان باید توسط عضلات قوی هم در ناحیه جلو و هم عقب حمایت شوند، اگر بهاندازه کافی ورزش نکنیم این عضلات ضعیف گشته و ستون فقرات بدن را مستعـد آسیب میکند.
-
ورزشهای غلط
در صورتی که به طور مکرر مبتلا به کمـردرد میشوید باید در ورزش مورد علاقه تان که باعث پیچش یا خم شدن ستون فقراتتان میشود، تجدید نظر کنید.
-
خوابیدن نادرست
طرز خوابیدن میتواند منجر به کمردرد شود; در صورتی که به شکم خوابیده شود یا تشک خیلی نرم باشد یا بالش خیلی بزرگ باشـد ستون فقرات بـدن ممکن است بیش از حد خـم و به کمر درد منجـر شود; از طرفی در صورتی که تشک خیلی سفت باشد ستون فقرات بدن ممکن است بیش از حد صاف قرار گیرد و احساس ناراحتی شود.
-
اضافه وزن
اضافه وزن احتمال کمردرد را در بدن افزایش میدهد. وزن اضافی باعث میشود که بار بیشتری بر کمر تحمیل شود.
-
وضعیتهای قرارگیری نامطلوب
در صورتی که ساعتها با پشت قوز کرده یا شانههای افتاده بنشینیم یا بایستیم یا در حالت قوز کرده راه برویم احتمال ابتل ابه کمر درد افزایش مییابد; به خصوص خانمهایی که کفشهای پاشنه بلند میپوشند باید مراقب باشند و علت آن این است که ستون فقرات در حالت طبیعی به شکل حرفS میباشد و ناحیه کمر قوسی به سمت داخل دارد. استفاده از کفشهای پاشنه بلند باعث میشود که این قوس افزایش یافته و کشش بیشتری بر روی عضلات و دیسک اعمال گردد.
-
برداشتن غلط و نادرست اجسام
برای انجام کارهای خیلی سنگین و سخت و یا کارهایی که به نیروی خیلی زیاد نیاز دارند سطح کار باید از حد معمول پایینتر باشد . از حمل و جابجا کردن وسایل سنگین با یک دست دوری نماییم.
اگر برداشتن بار بایستی به طور دایم انجام گیرد وزن بار باید هر دفعه نسبت به قبل سبکتر شده تا فرد زود خسته و آسیبی به کمر وی وارد نشود; همچنین باید سعی کنیم تا آنجا که امکان دارد بار را به بدن خود نزدیک کنیم و از پاهای خود برای بلند کردن اشیا استفاده نماییم و هنگام حمل پشت خود را خم نکنیم و از لیز نخوردن پا و عدم وجود موانع در سر راه مطمئن شویم.
-
علل دیگر
رایجترین درد و صدمات کمر مربوط به منطقه کمری و پایین کمر است. دردهای منطقه پایین کمر معمولا از تغییرات تخریبی دیسکهای کمر ناشی میشود.
با بالا رفتن سن مواد ارتجاعی دیسک خشک و منقبض شده و خاصیت ارتجاعی و کشش خود را از دست میدهد این نوع دیسک با بلند کردن شی، عطسه زدن یا بد نشستن ملتهب شده و حتی ممکن است پاره شود و بافت اسفنجی خود را به فضای احاطه شده پخش نماید . این دیسک تحت فشار شدید اعصاب مجاور قرار گرفته و باعث درد، کرختی و سوزش یا اسپاسم دردناک عضلانی میشود .
از بین رفتن ضخامت دیسک نیز منجر به ساییدگی مفصل مسطح و فشردگی فضای بین مهرهها شده و فشار غیر متعارفی را به اعصاب وارد میکند.
منبع : ایردن ، دانشنامه رشد ،بیتوته