تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
کمردرد سومین علت شایع مراجعه به پزشک پس از سردرد و خستگی محسوب می شود. پژوهشگران آمریکایی پس از تحقیقات مفصل به این نتیجه رسیده اند که توضیح علت اصلی کمر درد را به ندرت می توان در وضعیت ستون فقرات یافت. به طور متوسط ۶ نفر از هر ۱۰ نفر دست کم یک بار در زندگی به کمردرد های شدید دچار می شوند که روند طبیعی فعالیت های روزمره شان را مختل می سازد. با این وجود پزشکان غالباً نمی توانند علت فیزیکی خاصی برای کمر درد های شدید بیابند.
در تلاش برای کشف علت اصلی کمر درد دردناک پژوهشگران دانشگاه استنفورد کالیفرنیا به بررسی وضعیت کمردرد و ستون فقرات ۱۰۰ فرد داوطلب پرداختند و بدین منظور از اسکنهای MRI برای ردیابی هرگونه ترک یا پارکی در دیسک های اسفنجی غضروف و همچنین فرآیندی موسوم به Discography استفاده کردند. چهار سال بعد آزمایش های به عمل آمده نشان داد که نه اسکن های MRI و نه پروسه ی Discography نمی توانند به طور دقیق پیش بینی نمایند چه کسی به درد کمر دچار خواهد شد. در مقابل تست های روان شناسی صورت گرفته از داوطلبان آشکار ساخت که افراد دارای مهارت های ضعیف در کنار آمدن با مشکلات و کسانی که از سطح بالای اندوه و افسردگی رنج می برند، ۳ برابر بیشتر از سایرین احتمال دارد به کمردرد مبتلا شوند. شدت این ارتباط حتی از رابطه ترک مشاهده شده در اسکن های MRI با بروز کمردرد قویتر است.
دلایل اصلی کمر درد
۲۶۰ عامل می تواند باعث بروز کمردرد شود، برای تسهیل در تشخیص منشاء درد کمر، این دردها را می توان به چندین دسته دیسکوژنیک، نروژنیک، پیسکوژنیک و اسکولار و مسایل اورتواستاتیک و اسپوندیلوژنیک تقسیم کرد.
در دیسکوژنیک علت اصلی کمر درد، دیسک های بین مهره ای هستند.
در گروه اسپوندیلوژنیک شکستگی و یا عفونت مهره های کمر، علت اصلی کمردرد است.
در نرژنیک بیشترین عامل تومور و در مرحله بعد عوامل عصبی، نخاعی و حتی ویروسها و یا عفونت می تواند علت اصلی کمر درد باشد.
در گروه سروژنیک، امحاء و احشاء بدن همچون کلیه ها، روده ها، دستگاه گوارش و… علت اصلی درد کمر هستند که این دردها در ناحیه کمر احساس می شوند.
گروه دیگر واسکولارپن است که مسایل عروقی را در بر می گیرد، مثلاً پاره شدن قسمتی از آئورت می تواند موجب بروز دردی شود که در ناحیه ی کمر احساس می شود.
در بخش ارتواستاتیک از نظر بیومکانیکی دردهای کمر مدنظر قرار می گیرند. به عنوان مثال، گودی ناحیه ی پایین کمر و چاقی زیاد با ایجاد فرسودگی در مفاصل خلفی مهره به دیسک های کمر صدمه وارد می کنند، این صدمات زمینه ی ابتلا به آرتروز و سیاتیک را فراهم می کنند که زمینه ساز بروز بیماری های مکانیکی است.
پسیکوژنیک، دردهای با منشاء روانی غیر عضوی است و عوامل متعددی مانند افسردگی، هیستری و تمارض عامل بروز دردهایی با منشاء عصبی و روان است که در مواردی به صورت کمر درد بروز می کند. در این بخش بسیاری از دردهایی که فرد عنوان می کند ممکن است علامتی در معاینه بالینی نداشته باشد، مثلاً انقباض عضله، نقطه ی دردناک، علامت اصابت ضربه و یا انجام کارسنگین و یا علایمی که می تواند حاکی از وجود درد باشد، مشاهده نمی شود، حتی آزمایش های تشخیصی هم نشانه ای از وجود درد ندارند در حالیکه فرد مبتلا از وجود درد در ناحیه کمر خود گله دارد هرچند ممکن است مواردی حاکی از تمارض و یا بزرگ نمایی باشد البته هر چند وجود این دردها را نمی توان رد کرد.
پزشک با استفاده از تجربیات خود، با بهره گیری از سخنان فرد تحت معاینه می تواند به تشخیص علت اصلی کمر درد برسد و بیمار را به متخصص و روانپزشک برای انجام اقدامات درمانی لازم راهنمایی کند.
برای آشنایی با ” بهترین درمان کمر درد ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: کتاب درمان آسان کمر درد