شکستگی ستون مهره آسیب بسیار جدی و بالقوه خطرناکی است. شایعترین شکستگی های ستون مهره در مهره های سینه ای و کمری اتفاق میفتد و علت این شکستگی ها در اغلب اوقات تصادفات وسایل نقلیه و سقوط از ارتفاع است. این شکستگی ها البته در ورزش های پر تحرک و در درگیری های مسلحانه هم دیده میشود.
علائم شکستگی ستون فقرات کمری و سینه ای
مهمترین علامت این شکستگی ها درد شدید ستون مهره است که با حرکت شدیدتر میشود. وقتی آسیب نخاع هم ایجاد میشود ممکن است علائمی مثل بیحسی، گزگز شدن، ضعف یا اختلال در دفع ادرار و مدفوع بوجود آید. تشخیص نوع شکستگی و آسیب های همراه معمولاً با استفاده از رادیوگرافی ساده و سی تی اسکن و ام آر آی صورت میگیرد.
درمان شکستگی ستون مهره کمری و سینه ای
اکثر شکستگی های کمپرشن و انفجاری با پوشیدن یک بریس به مدت 12-6 هفته بهبود میابند. در مواردی که این شکستگی ها بسیار شدید بوده و استخوان خرد شده باشد یا به علت خرد شدگی مهره ارتفاع آن خیلی کم شود یا مهره ها در محل شکستگی خیلی زاویه دار شوند و یا آسیب عصبی مهمی به علت تحت فشار گرفتن اعصاب نخاعی بوجود آید پزشک جراح ارتوپد ممکن است تصمیم به عمل جراحی بگیرد.
در حین جراحی قطعات استخوان که به اعصاب فشار وارد میکنند به کنار میروند یا برداشته میشوند و سپس شکستگی به توسط وسایلی پایدار میشود.
در شکستگی های فلکشن دیستراکشن در صورتیکه آسیب فقط در مهره و بصورت شکستگی باشد درمان معمولاً غیر جراحی و با استفاده از بریس بمدت 12 هفته است.
در صورتیکه آسیب شامل پاره شدن لیگامان های پشتی ستون مهره باشد معمولاً نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
درمان شکستگی های زائده عرضی مهره معمولا بدون نیاز به عمل جراحی است.
شکستگی- دررفتگی های ستون مهره ناپایدارند و معمولاً همراه با آسیب های عصبی بوده و نیاز به جراحی دارند.
جراحی شکستگی کمر
هدف درمان جراحی این شکستگی ها برداشتن فشار از روی اعصاب و جااندازی شکستگی ها است بطوریکه بیمار در کمترین زمان ممکن راه اندازی شود. جراحی ممکن است با شکاف هایی در پشت یا کنار یا جلوی تنه انجام شود. برای بیحرکت کردن شکستگی در حین جراحی از وسایل فلزی متفاوتی مانند انواع پیچ و میله استفاده میشود.
منبع : ایران ارتوپد