شکستگی های استابولوم جزئی از شکستگی های لگن بوده و از شدیدترین آسیب های سیستم اسکلتی هستند که توسط جراحان ارتوپد درمان میشوند و معمولا بر اثر تصادف اتومبیل یا سقوط از ارتفاع بوجود میایند.
معمولا بر اثر شکستگی استابولوم درد شدیدی در ناحیه لگن بوجود میاید و حرکت اندام تحتانی دردناک میشود. ایستادن روی پای مبتلا، بسیار دردناک یا غیر ممکن است.
بدنبال این شکستگی محدودیت حرکتی در ناحیه مفصل ران بوجود میاید. به عبارت دیگر بیمار نمیتواند به راحتی ران خود را حرکت دهد. این محدودیت حرکتی تا حد زیادی به علت درد ناشی از شکستگی است ولی میتواند بر اثر از دست رفتن شکل حفره استابولوم بدنبال شکستگی هم بوجود آید.
ممکن است تورم و کبودی در ناحیه لگن دیده شود که معمولا به علت خونریزی است.
در صورت شدید بودن شکستگی، بیمار ممکن است دچار خونریزی داخل لگن شده و مقدار زیادی از خون خود را از دست بدهد. این از دست دادن خون میتواند منجر به بروز علائم شوک در بیمار شود.
در اطراف استابولوم بافت های مهمی مانند عروق و اعصاب، دستگاه ادراری و دستگاه گوارش وجود دارند. ممکن است همراه با شکستگی استابولوم این بافت ها هم دچار آسیب شوند. با آسیب اعصاب ناحیه لگن، بیمار ممکن است دچار کاهش حس لمس در اندام تحتانی شود و یا اینکه نتواند پا یا انگشتان پای خود را به راحتی حرکت دهد. با آسیب عروق اطراف شکستگی استابولوم بیمار ممکن است دچار خونریزی های شدید داخل لگنی شود. آسیب دستگاه ادراری و یا گوارش هم میتواند مشکلات جدی را برای بیمار ایجاد کند.
برای تشخیص شکستگی های استابولوم اولین اقدام تصویربرداری از ناحیه لگن با استفاده از رادیوگرافی ساده است. در صورتیکه پزشک معالج در تصویر بدست آمده علائمی دال بر وجود شکستگی مشاهده کند معمولا تصویربرداری های تکمیلی با استفاده از سی تی اسکن ضرورت پیدا میکند.
در سی تی اسکن پزشک ارتوپد میتواند شکل دقیق شکستگی، تعداد قطعات شکسته شده، مقدار جابجایی قطعات، مسیر جابجایی قطعات و بسیاری اطلاعات دیگر را بدست آورد. با استفاده از این اطلاعات وی تصمیم میگیرد که آیا برای درمان شکستگی استابولوم، بیمار نیاز به عمل جراحی دارد و یا بدون جراحی درمان صورت میپذیرد.
منبع : ایران ارتوپد