تاریخ ۲ شهریور ۱۳۹۹
شکستگی اینترتروکانتریک Intertrochanteric fracture به شکستگی هایی میگویند که در آنها خط شکستگی از هر دو تروکانتر بزرگ و کوچک استخوان ران عبور میکند. شکستگی اینترتروکانتریک معمولا بدنبال زمین خوردن و در افراد مسن بخصوص در خانم های مسن دیده میشود.
شکستگی های اینترتروکانتریک جزء شکستگی های اطراف مفصل ران بوده و در دسته شکستگی های لگن قرار میگیرند.
علت شیوع شکستگی اینترتروکانتریک در سنین بالا اینست که در این سنین بخصوص در خانم های بعد از سن یائسگی، ناحیه اینترتروکانتریک دچار پوکی استخوان میشود و ممکن است این پوکی، استخوان را به حدی ضعیف کند که با یک زمین خوردن ساده دچار شکستگی شود. شکستگی های اینترتروکانتریک نسبت به شکستگی گردن استخوان ران معمولا در سنین بالاتر دیده میشود. عارضه نکروز سر استخوان ران در این شکستگی ها دیده نمیشود و اکثر آنها جوش میخورند. این شکستگی ممکن است در جوانترها و بدنبال ضربات شدیدتر مانند تصادف اتومبیل ایجاد شود.
علائم شکستگی اینترتروکانتریک استخوان ران
بیمار معمولا فرد مسنی است که بدنبال زمین خوردن توانایی ایستادن و راه رفتن را از دست داده است. بیمار درد شدیدی را در ناحیه لگن و کشاله ران احساس میکند که با فشار موضعی به ناحیه شکستگی یا با حرکت دادن اندام تحتانی بیشتر میشود. در افراد خیلی ناتوان بخصوص آنهایی که قوای ذهنی شان قدری تحلیل رفته است مهمترین علامت شکستگی ناتوانی در راه رفتن است نه درد. در سنین بالا نمیتوان حساب زیادی روی درد به عنوان علامت شکستگی باز کرد. در فرد مسنی که تا حال راه میرفته و ناگهان توانایی راه رفتن خود را از دست داده است باید به این شکستگی شک کرد.
در معاینه بیماران دیده میشود که اندام تحتانی طرف مبتلا قدری کوتاه تر شده است به این صورت که اگر هر دو اندام تحتانی این بیماران را در حالت خوابیده به پشت به هم بچسبانیم میبینیم پاشنه یک پا قدری بالاتر از پای دیگر قرار گرفته است. اندام تحتانی مبتلا در این بیماران در حالت استراحت و دراز کشیده به پشت، به سمت بیرون چرخیده است. شدت این کوتاهی اندام و چرخش پا به خارج بیش از چرخش به خارج در شکستگی گردن استخوان ران است.
تورم و خونمردگی در پوست روی شکستگی هم از دیگر علائم شکستگی لگن است که معمولا یکی دو روز پس از شکستگی دیده میشود. خونمردگی در شکستگی گردن استخوان ران دیده نمیشود. تشخیص قطعی این شکستگی به وسیله رادیوگرافی ساده داده میشود.
منبع : ایران ارتوپد