شکستگی انتهای پایینی استخوان ران به علت نزدیک بودن به مفصل زانو اهمیت بسیاری دارد. دقت در درمان شکستگی انتهای پایینی استخوان ران موجب میشود تا مفصل زانو کمترین آسیب را از عوارض احتمالی متحمل شود.

آناتومی انتهای پایینی استخوان ران

انتهای پایینی استخوان ران بصورت یک برجستگی بزرگ درآمده که این برجستگی خود بصورت دو نیمکره کنار هم است. به هر کدام از این نیمکره ها یک کندیل میگویند. پس پایین استخوان ران دو کندیل داخلی ( مدیال) و خارجی ( لترال) دارد. بین این دو کندیل در قسمت پشت ( خلف ) یک فرو رفتگی عمیق به نام شکاف بین کندیلی یا اینترکندیلار ناچ Intercondylar notch قرار دارد که محل چسبیدن رباط های صلیبی است.

در قسمت جلو ( قدام) بین این دو کندیل یک شیار کم عمق تر از پشت قرار دارد که به آن شیار بین کندیلی یا Intercondylar groove میگویند. این شیار محلی است که ران با استخوان کشکک مفصل میشود. در واقع استخوان کشکک بر بستری قرار گرفته که به وسیله شکاف بین کندیلی ایجاد شده است. سطح هر دو کندیل و شیار بین کندیلی از غضروف مفصلی پوشیده است و با استفاده از این غضروف با کشکک و با استخوان تیبیا ( درشت نی) مفصل میشود.

شکستگی های انتهای پایینی استخوان ران ممکن است در بالای محل اتصال تنه استخوان ران به کندیل های پایینی آن باشد. در این حال به آن شکستگی سوپراکندیلر یا بالای کندیلی میگویند. شکستگی ممکن است هم در بالای کندیل باشد و هم اینکه هر دو کندیل را از هم جدا کند. در این حال به آن شکستگی بین کندیلی یا اینترکندیلر میگویند. شکستگی ممکن است فقط کندیل داخلی یا خارجی را از بقیه استخوان ران جدا کند. در این حال به آن شکستگی کندیل داخلی یا خارجی میگویند.
این شکستگی ها معمولا به دنبال ضربات شدید ران مانند تصادفات اتومبیل یا سقوط از بلندی ایجاد میشود.


علائم شکستگی های پایین استخوان ران

بالای زانو در این بیماران بشدت دردناک و ورم کرده است. هرگونه حرکت زانو و یا فشار دادن به بالای آن در این بیماران موجب افزایش شدت درد میشود. تغییر شکل در بالای زانو وجود دارد.

نکته مهم در این شکستگی ها نزدیک بودن محل شکستگی به عروق و اعصاب اطراف زانو است. به همین دلیل کوچکترین جابجایی در استخوان های شکسته شده میتواند موجب فشار یا کشش عروق و اعصاب شود. این آسیب ها در عروق میتواند موجب پاره شدن یا انسداد آنها شود که در این صورت خونرسانی به ساق پا دچار اشکال شده و ممکن است ساق پا سیاه شود. آسیب به عصب این ناحیه هم میتواند موجب فلج شدن آن شود. پس در تمام این شکستگی ها پزشک معالج با دقت عروق و اعصاب ناحیه را معاینه میکند تا در صورت صدمه دیدن درمان لازم را انجام دهد.

تشخیص این شکستگی و نوع آن معمولا با استفاده از رادیوگرافی ساده داده میشود. برای تشخیص دقیق تر ضایعات و آماده شدن بیمار برای عمل جراحی معمولا از سی تی اسکن استفاده میشود.

 

 

منبع : ایران ارتوپد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ