سکته مغزی آسیب عصبی حاد ناشی از اختلال خون رسانی به قسمتی از بافت مغز که ناشی از انسداد رگ مغزی به وسیله یک لخته خونی و یا پارگی یکی از عروق تغذیه کننده آن قسمت بافت مغز میباشد.به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد.این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند.سکته مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگ های خون رسان مغز ایجاد شود.
علت سكته مغزی
از جمله عوامل خطرساز سكته مغزی در درجه اول سن بیمار است. یعنی این كه با بالا رفتن سن به علت پیری رگ های مغز، خطر سكته مغزی بسیار بیشتر از دوره جوانی میشود. عوامل دیگر موثر در افزایش ریسك سكته مغزی با بالا رفتن سن شامل چربی و فشار خون بالا، بیماری های قلبی، بیماری های ارثی، سیگار، چاقی و… میشود.
علائم و نشانه های سکته مغزی
بروز ناگهانی ضعف و بی حسی در یک طرف بدن
تغییر ناگهانی دید در یک یا دو چشم یا دشوار شدن بلع غذا
بروز ناگهانی سردردهای شدید بدون علت
بروز مشکلات شدید همراه با سرگیجه هنگام راه رفتن
بروز مشکلات ناگهانی در صحبت کردن و شناخت دیگران
فيزيوتراپي راه درمان سکته مغزی
سكته مغزي ميتواند باعث ضعف يا فلج نيمي از بدن و مشكلات تعادل شود. فيزيوتراپي كمك ميكند كه تا حد ممكن كنترل ماهيچهها و حركت فرد به حالت عادي بازگردد.
فيزيوتراپي خيلي زود به دنبال سكته مغزي در منزل يا بيمارستان آغاز ميشود. اگر فرد توانايي جابهجايي نداشته باشد، فيزيوتراپ از وضعيت مناسب آنها در تخت اطمينان حاصل ميكند و وضعيت آنها را به طور منظم تغيير ميدهد تا از خشك شدن ماهيچهها و مفاصل جلوگيري كند.
اگر فردي كه دچار سكته مغزي شده است نميتواند روي تخت يا صندلي بنشيند فيزيوتراپ به او كمك ميكند تا تعادل خود را حفظ كند. پس از اين مرحله شخص ميتواند با كمك بايستد و به آرامي راه برود
منبع: ویکی پدیا , بیتوته, وبلاگ دکتر فروغ