تاریخ ۱ آذر ۱۴۰۲
[sbu_post_image]
مدت درمان پوکی استخوان زنان
مصرف استروژن به مدت ۷ تا ۱۰ سال بهترین تأثیر را در جلوگیری و درمان پوکی استخوان دارد. تأثیرات درمانی استروژن، رالوکسیفن و کلسیتونین پس از ۳ تا ۵ سال متوقف میشود و در ادامه تراکم استخوان ثابت میماند یا به طور آرام کاهش مییابد. تأثیرات دراهای خانواده الندرونات حتی تا ۷ سال ادامه دارد. برای حفظ تأثیرات داروهای خانواده الندرونات، بعد از یک دوره ی ۳ ساله درمان استاندارد، نیاز است هر ۲ تا ۴ هفته یک قرص ۷۰ میلیگرم از آن مصرف شود. با این حال، قطع ناگهانی درمان با مواد هورمونی مثل استروژن، رالوکسیفن و کلسیتونین منجر به سریع از دست دادن تراکم استخوان میشود. به طور کلی، اثبات شده است که این دوره ی درمان، خطر شکستگی استخوانها را برای یک دوره ی ۱۰ سال یا بیشتر به تأخیر میاندازد.
پوکی استخوان در مردان
غیر از فاکتور سن، ۳۰ درصد مردانی که دچار پوکی استخوان می باشند، معمولاً یک علت ثانویه در آن ها پیدا می شود که عبارتند از: مصرف کورتون، کاهش و کمبود هورمون های جنسی، مصرف الکل، بیماری کلیوی و بیماری های کبدی.
برای درمان پوکی استخوان در مردان لازم است همه ی اقدامات ضروری و غیر اختصاصی مثل فعالیت ورزشی مناسب، قطع سیگار، مصرف مرتب ویتامین D و کلسیم در نظر گرفته شود. علاوه بر انجام اقدامات غیر اختصاصی استفاده از الندرونات می تواند به درمان پوکی استخوان در این گروه از بیماران کمک کند. بیمار سطح هورمون های جنسی مثل تستوسترون مورد آزمایش قرار می گیرد و اگر دچار کمبود بود، استفاده از تزریق آمپول تستوسترون به میزان ۲۵۰ میلی گرم در هر ماه یا ۵۰ میلی گرم ناندرولون در هفته، درمان می شود.
پوکی استخوان و مصرف کورتون
ورزشهای روزانه به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، از جمله تند راه رفتن یا آهسته دویدن که وزن بدن را بر استخوانها بار میآورد، به همراه مصرف روزانه ویتامین D و کلسیم، از اقدامات اولیه مهم در درمان پوکی استخوان ناشی از مصرف کورتیکواستروئیدها (کورتون) است. هنگامی که کورتون به بیمار تجویز میشود و نیاز است که به مدت چند ماه با مقادیر بالا مصرف شود، در ۶ تا ۲۴ ماه اول، دفع کلسیم توسط کلیهها افزایش مییابد، بنابراین در این دوره باید از داروهایی که دفع کلسیم را کاهش میدهند، مانند هیدروکلروتیازید به میزان ۵۰ میلیگرم در روز استفاده شود. با این حال، زیرا این دارو پتاسیم بدن را دفع میکند، باید پتاسیم خوراکی اضافی به بیمار تجویز شود.
مصرف استروژن در خانمها و مصرف تستوسترون (۲۵۰ میلیگرم هر ۳ هفته یک بار به صورت تزریق عضلانی) در آقایانی که کورتون مصرف میکنند، به درمان پوکی استخوان ناشی از مصرف کورتون کمک میکند. علاوه بر درمانهای فوق، در صورتی که یک بیمار نیاز به مصرف مداوم پردنیزولون به مقدار بیش از ۳۰ میلیگرم برای مدت زمان بیش از ۳ ماه داشته باشد، مصرف الندرونات به میزان ۱۰ میلیگرم در روز یا ۷۰ میلیگرم در هفته، یک گام موثر در کنترل و درمان پوکی استخوان این بیماران است.
در تمامی بیماران مبتلا به پوکی استخوان، میتوان با توجه به عوامل مختلف، پاسخ به درمان را ارزیابی کرد. به عنوان مثال، وقتی درمان دیابت را با داروی خوراکی آغاز میکنیم، از بیمار میخواهیم دو هفته پس از شروع درمان، آزمایش قند خون ناشتا را مجدداً انجام دهد. همچنین، درمان کلسترول بالا نیز با در نظر گرفتن میزان پاسخ بیمار، از او درخواست میشود که ماه بعد با آزمایش جدید مراجعه کند. برای ارزیابی پاسخ بیمارپوکی استخوان به درمانهایی مانند داروهای ضد استخوانریزش مانند بیسفوسفوناتها (مثل الندرونات)، دیگر داروهای ضد استخوانریزش مانند رالوکسیفن، ترکیبات هورمونی مانند استروژن یا تستوسترون، و داروهایی که فعالیت سلولهای استخوانسازی را افزایش میدهند مانند تریپتورلین و تریپتورلین آنالوگ متیله (PTH)، تجویز میشود. همچنین، تغذیه مناسب با مصرف مناسب ویتامین D و کلسیم نیز برای حفظ و بهبود سلامت استخوانها مهم است.
در صورتی که بیمار پاسخ کافی به درمانهای معمول نداشته باشد یا در معرض عوارض جدی قرار بگیرد، روشهای دیگری نیز برای درمان پوکی استخوان وجود دارد. به عنوان مثال، درمان با آنابولیکهای استخوانی مانند تراپی پاراتوئید (تراپی PTH)، روشی است که با استفاده از هورمون PTH انجام میشود و به استخوانها کمک میکند بهبود یابند. همچنین، در صورت لزوم، جراحی مانند تزریق استخوان مصنوعی یا عمل جایگزینی مفصل نیز ممکن است در برخی موارد مورد استفاده قرار گیرد.
مهم است که برای تشخیص و درمان پوکی استخوان، بهترین راهنمایی را از یک پزشک متخصص در این حوزه دریافت کنید. او میتواند بر اساس وضعیت شما و عوامل دیگری که در نظر میگیرد، برنامهای مناسب برای شما تنظیم کند و راهنمایی لازم را برای شما ارائه دهد.
برای آشنایی بیشتر با بیماری پوکی استخوان کلیک کنید