سياتيک واژهای است که به درد قسمت تحتانی کمر با انتشار به باسن، ران و قسمت پايينی پا اطلاق میشود. اين درد اغلب با کرختی يا ضعف پاها همراه است. اين درد ممکن است ناگهانی ايجاد شده و از چند روز تا چند هفته ادامه پيدا کند.
سياتيک به دلايل مختلفی که منجر به فشار يا آسيب به اعصابی که از کانال نخاعی (فضايی که در آن طناب نخاعی عبور می کند) خارج می شوند، ايجاد می شود.
سیاتیک و دردهای سیاتیکی
سیاتیک یک درد بسیار شایع است که معمولا ناشی از فتق دیسک کمری است و سبب تحریک و فشار بر روی ریشه ی عصبی مربوط می شود ولی ممکن است به ندرت ناشی از فشار مستقیم یک ضایعه استخوانی کوچک یا التهاب استریل (غیرعفونی) باشد. بیمار از درد در ناحیه پشت یا باسن شاکی است و در مواردی نیز درد به ناحیه زیر زانو انتشار پیدا می کند.
درد با دراز کشیدن به حالت طاق باز بهتر و با ایستادن، نشستن یا سرفه که منجر به افزایش فشار داخل کانال نخاعی می شوند افزایش میابد. بسته به ریشه عصبی درگیر درد، بی حسی، گزگز، مورمور یا نقایص حرکتی و تغییرات رفلکسی ممکن است در پا وجود داشته باشند.
اثر طب سوزنی بر روند درمان سیاتیک
اثر طب سوزنی بر روی روند درمان سیاتیک می تواند بسیار سریع و چشمگیر باشد. در حقیقت می توان گفت سیاتیک یکی از بیماری هایی بوده که در طول تاریخ سبب شهرت طب سوزنی شده است. طب سوزنی با تاثیرات تسکین درد، شل کننده عضلانی و آرام بخشی که دارد می تواند با سرعت بالایی سبب بهبودی بیمار گردد. البته باید به این نکته اشاره کرد که بیمار باید دستورات قبل و بعد از درمان را کاملا رعایت کند تا بیماری دوباره عود نکند مثل روش بلند شدن از حالت دارزکش، تقویت عضلات کمر، رانندگی و …. .
جراحی ممکن است در صورتی که درد به درمان جواب نداده یا اگر پیشرفت ضعف عضلانی, عدم کنترل ادرار یا مدفوع وجود داشته باشد لازم شود.
در طب سوزنی، بیماران در طول یک دوره ی سه ماهه تا ۱۵ جلسه درمان شده و سه ماه پس از آن مورد پیگیری قرار میگیرند.
منبع : تبیان , دکتر مغاری متخصص طب فیزیکی و توانبخشی قزوین