تاریخ ۴ آذر ۱۴۰۲
سندرم آنکیلوزانکولوزیس (AS) به تدریج علائم خود را نشان میدهد و معمولاً به اشتباه با انواع دردهای کمری مانند درد دیسک تشخیص داده میشود. در بیماران مبتلا به AS، درد با استراحت بیشتر میشود و با فعالیت کاهش مییابد. به مرور زمان، بیمار شبها با درد از خواب بیدار میشود و قادر به حرکت آسان نمیباشد.
علایم بیماری AS ممکن است بسته به سن و جنس فرد بسیار متغیر باشد. بیشترین شیوع این بیماری در مردان در دهههای سوم و چهارم عمر است و آنها به دلیل دردهای ستون فقرات به متخصص مراجعه میکنند. در گذشته، دردهای ستون فقرات به طور اشتباه با درد دیسک تشخیص داده میشد و بسیاری از بیماران به عمل جراحی دیسک کمر میپرداختند. در حقیقت، باید توجه داشت که نتیجه آزمایشات امآرآی در ۳۰ درصد موارد میتواند مثبت کاذب باشد، به این معنی که در حتی در افرادی که تا به امروز درد کمر نداشتهاند و در حال حاضر نیز درد کمر ندارند، در یک سوم موارد دیسک فشرده مشاهده میشود. با این حال، بر خلاف درد دیسک، درد بیماران مبتلا به AS دارای ویژگیهای التهابی است.
تفاوت دیسک کمر و روماتیسم ستون فقرات
در مورد درد دیسک، عموماً با استراحت وضعیت بهتر میشود، اما در بیماران رماتیسم ستون فقرات، درد با استراحت بدتر میشود و آنها صبحها با سفتی صبحگاهی بلند میشوند. این تفاوت کاملاً متضاد با درد دیسک است. البته، سفتی صبحگاهی در برخی افرادی که قوس کمری زیادی دارند یا بستر مناسبی ندارند نیز دیده میشود، اما این سفتی صبحگاهی بسیار کوتاهمدت است و در عرض یک یا دو دقیقه پس از بیدار شدن از بین میرود. اما در بیماران مبتلا به رماتیسم ستون فقرات، سفتی صبحگاهی بسیار طولانی مدت است و معمولاً بیش از یک ساعت طول میکشد.
بنابراین، علامت اصلی این بیماری دردهای ستون فقرات با حالت التهابی است و با استراحت بدتر و با فعالیت به تدریج بهبود مییابد. گاهی اوقات بیماران دچار دردهایی در قسمتهای پایینی ستون فقرات، به ویژه در ناحیه باسن، میشوند. این دردها ممکن است در ابتدا به صورت متناوب باشند. محل مشکل، محل مفاصل ساکروایلیاک است که در این بیماری تقریباً در تمامی موارد تحت تأثیر قرار میگیرد. در ابتدا، دردها شدت متناوب دارند، به طوری که برای مدتی باسن یکبار و سپس باسن دیگر درد میکند، و پس از مدتی ممکن است دردها به صورت ثابت باقی بمانند. این دردها نیز حالت التهابی دارند، به این معنی که صبحها پس از استراحت بیشتر است و با فعالیت به تدریج بهبود مییابد.
منبع : دکتر مغاری