تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
یکی از شایع ترین مشکلات مربوط به پا که اکثر افراد با آن دست به گریبان هستند و گاهی بدون آن که از این مشکل خبر داشته باشند، سال ها با آن زندگی می کنند، صافی کف پا است.این عارضه هم در کودکان و هم در افراد بالغ شایع است. حدود ۲۰ درصد از افراد بالغ دچار صافی کف پا هستند. در این وضعیت، قوس پا در یک یا هر دو پا صاف است، در حالی که این قوس طبیعی در بیشتر افراد، فضایی را در قسمت داخلی پا شامل می شود. البته ارتفاع این قوس در افراد مختلف فرق می کند. کودکان در سنین پایین این قوس را ندارند. این قوس بین سنین ۳ تا ۱۰ سالگی کم کم ایجاد می شود.
دلایل صافی کف پا
دلایل مادرزادی
هر پا از ۳۱ استخوان تشکیل یافتهاست که توسط ۳۳ مفصل و بیش از ۱۰۰ ماهیچه، رباط و زردپی به هم متصل میشوند. نحوه قرارگیری صحیح این اجزاء منجر به ایجاد حالت قوس طبیعی در کف پا میشود. این قوس باید هم محکم باشد تا بتواند وزن بدن را تحمل کند و هم انعطاف پذیر باشد تا بتواند خود را با سطوح مختلف وفق دهد. کف پای صاف میتواند ناشی از ضعف عضلات و بافت همبند پا، وزن زیاد یا ژنتیک باشد که در اینگونه موارد به منظور درمان راههای متنوعی وجود دارد. در برخی موارد کف پای صاف با انجام جراحی درمان میشود.
دلایل محیطی
وجود فشارها مداوم بر روی پا: یکی از انواع فشارها، استفاده دراز مدت از کفشهای پاشنه بلند است که میتواند برروی زردپی آشیل(زردپی اصلی پشت پاشنه) اثر سوء گذاشته و فرآیند مکانیکی طبیعی مچ را دچار اختلال کند. گاهی اوقات عملکرد جبرانی رباط خلفی استخوان درشت نی نیز مزید بر علت شده و سبب از بین رفتن قوس کف پا میشود.
چاقی
آسیب ها و ضربات مختلف به پا یا مچ پا
التهاب مفصلی روماتیسمی
مرض قند
عوارض صافی کف پا
صافی کف پا میتواند منجر به بروز عوارضی نظیر بروز التهاب در رباط های کف پا، التهاب زردپی آشیل و زردپی ماهیچه پشتی استخوان درشت نی، شکستگی های فشاری در اندام تحتانی وایجاد بافت های مرده پوستی نابجا شود. از آنجایی که صافی کف پا برروی نحوه قرار گیری سایر استخوان های بدن نیز اثر میگذارد میتواند منجر به بروز درد در مچ پا، زانوها و لگن شود.
منبع: تبیان , وبلاگ دکتر هاشمی