تاریخ ۲ شهریور ۱۳۹۹
استخوانهای مچ پا به استخوانهای مچ یا قوزک پا گفته میشود. در مچ پا هفت استخوان وجود دارد که به نامهای پاشنه، قاپ، ناوسان، تاسی و میخیهای داخلی، میانی، و خارجی موسومند.
آسیب های مفصل مچ پا ممکن است در دراز مدت موجب آسیب غیر قابل برگشت در غضروف مفصلی شده که وضعیتی به نام آرتروز یا استئوآرتریت یا ساییدگی مفصلی را ایجاد می کند.
درمان آرتروز مچ پا
استفاده از بریس مچ پا در آرتروز
کاهش فعالیت های بدنی و ورزشی که موجب افزایش شدت درد می شوند
استفاده از گرمای یا سرمای موضعی
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و داروهای ضد درد
فیزیوتراپی با مکانیسم افزایش انعطاف پذیری مفصل و افزایش قدرت عضلات اطراف آن و افزایش مهارت در انجام حرکات مفصل
استفاده از کفش هایی با کف قوس دارRocker soleکه موجب کاهش فشار به مچ پا می شود
استفاده از بریس های مچ پا که موجب کاهش حرکات مفصل می شود
در موراد شدید تر تزریق کورتیکوستروئید به توسط پزشک معالج در مفصل مچ پا
آرتروسکوپی مچ پا
گاهی اوقات در روند ساییدگی مفصل مچ پا استخوان و یا قطعات غضروفی ریزی به درون مفصل جدا می شوند که موجب گیر کردن مفصل و افزایش التهاب و درد می شوند. این قطعات را می توان با آرتروسکوپ خارج کرده و با این وسیله می توان تا حد امکان استخوان های لبه مفصل را صاف کرده و سطح غضروف را اگر نامنظم شده منظم تر کرد
خشک کردن یا فیوژن مفصل
در مواردی که در مفصل مچ پا بسیار شدید باشد پزشک ارتوپد اقدام به جوش دادن و متصل کردن سه استخوان تشکیل دهنده مچ پا می کند. با این کار حرکات مفصل مچ پا کلا از بین می رود ولی در عوض درد بیمار هم از بین می رود. به این عمل جراحی Arthrodesis هم می گویند. بسیاری از بیماران بعد از این عمل جراحی می توانند به راحتی راه بروند ولی البته نمی توانند بدوند. بیماران بعد را جراحی نیاز به کفش های مخصوص با کف قوس دار Rocker sole دارند. این نوع عمل جراحی برای افراد جوان و فعال که کارهای بدنی سنگین دارند مناسب است. یکی از فواید این عمل جراحی اینست که در آینده نیاز به جراحی های مجدد نخواهد داشت.
تعویض مفصل مچ پا
این نوع عمل جراحی می توانددر بیمار را از بین برود و حرکات مچ پا را هم حفظ کند. البته موفقیت عمل جراحی تعویض مفصل مچ پا مانند تعویض مفاصل ران و زانو نیست و این مفصل زودتر از دیگر مفاصل مصنوعی شل می شوند. با شل شدن مفصل مصنوعی درد بیمار مجدد شروع شده و نیاز به عمل جراحی مجدد بیمار وجود خواهد داشت.
منبع: سایت دکتر عمادی