تاریخ ۱۴ اسفند ۱۴۰۲
سیاتیک دردی است که بصورت درد پایین کمر شروع و به سمت پاها انتشار می یابد و با ضعف و کرختی پا همراه است.سیاتیک بیشتر در مردان دیده می شود، اما برخی از زنان هم از درد سیاتیک در بارداری در امان نیستند. درد رگ سیاتیک می تواند به صورت دردهای ملایم یا شدید در نواحی مفصل کمر، باسن، پا و ساق پا ظاهر شود. شما همچنین ممکن است با احساس ضعف وبی حسی در این نواحی مواجه شوید. بوسیله آسیب دیدگی های عصب و فشار روی عصب مانند فشار روی مهره ها (استخوان های ناحیه کمروگردن) ایجاد می شود. بر اساس گفته های انجمن جراحان ارتوپد آمریکا درد عصب سیاتیک معمولا در افراد بین سن ۳۰ و ۵۰ سال رخ می دهد. درمان عصب سیاتیک بسته به مکانیسم ایجاد ان ، صورت می گیرد. در موارد آسیب هایی که بدنبال زخم های باز ایجاد شده و احتمال پارگی عصب زیاد است درمان درد سیاتیک بصورت جراحی و ترمیم عصب پاره شده است.
در مواردی که شکستگی ها و یا دررفتگی علت درد سیاتیک باشد باید ابتدا جابجایی استخوان یا مفصل را درمان کرد، سپس به درمان سیاتیک پرداخت.
در بسیاری اوقات جااندازی استخوان یا مفصل موجب برگشت کارکرد عصب سیاتیک می گردد. در صورتی که عصب بعد از جااندازی شکستگی یا دررفتگی خوب نشود بسته به نوع آسیب عصب سیاتیک باید درمان شود.
سیاتیک در دوران بارداری
رشد جنین در رحم زن باردار ممکن است باعث ایجاد فشار بر روی عصب سیاتیک شود.این فشار ممکن است باعث ایجاد دردی شود که میتواند باعث کمر درد و پا درد در بارداری شود.
علائم سیاتیک ( دردهای سیاتیکی)
در برخی افراد، دردهای سیاتیک ممکن است به نظری مشابه سوزن سوزن شدن با درد ناشناخته در ناحیه باسن همراه باشد. همچنین، در افراد دیگر، شدت درد ممکن است به حدی افزایش یابد که فرد قادر به انجام حرکات مختلف نباشد.
معمولا درد سیاتیک یک طرفه بوده و تنها در یک سمت باسن احساس شود. در برخی دیگر از افراد نیز ممکن است احساس درد شدیدی در ناحیه ای از پا و یا لگن احساس شود و بی حسی در ناحیه ای دیگر از پا احساس شود.
پا درد در دوران بارداری ممکن است در ناحیه ساق پا و یا کف پا حس شود. در این حالت پای دردناک ممکن است با ضعف نیز همراه باشد. درد سیاتیک کمر افزایش یابنده و تدریجی است.
فشار روی اعصاب سیاتیک موجب درد آزار دهنده معمولاً در کپلها می شود که تا ران و ساق پا و حتی کف پا کشیده می شود . ذرگیری عصب سیاتیک غالباً با ضعف و بی حسی و خواب رفتگی همراه است . تحریک دیسک کمر در بارداری و التهاب مفصل کمر و مهره ها می تواند موجب التهاب عصب سیاتیک شوند
سیاتیک ممکن است باعث ایجاد دردهای شدید شود که از منطقه کمر شروع شده و به سمت پایین و ساق پا تیر میکشد. این دردها میتوانند از حالت گاهگاهی یا احساس بیحسی و کرختی در پاها گرفته تا دردهای شدید و ناتوانکننده که مانع حرکت و راه رفتن میشوند، متغیر باشند.
از طرفی درد سیاتیک می تواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد بشود. درد سیاتیک شبیه به گرفتگی و سنگینی در پاها هم توصیف می شود و اغلب می تواند با سوزش و مورمور همراه باشد و یا حتی ضعف را در پی داشته باشد.
یکی ازمواردی که سیاتیک کمر درد را از دردهای دیگر در ناحیه کمر متمایز می سازد این است که بسیاری از موارد دردهای سیاتیکی به زیر زانو انتشار دارد . درد سیاتیک که در اثر درگیری دیسک کمر ممکن است با انجام بعضی فعالیت ها مانند عطسه، سرفه، و راه رفتن شدیدتر بشود.
درد و علائم درد سیاتیک اغلب درمراحل اولیه بیشتر است چون دراین مرحله التهاب وفشارعصب سیاتیک بیشترمی باشد. درمان درد سیاتیک اغلب بعد از رفع گرفتگی عصب سیاتیک به صورت صحیح کاهش می یابد. زمان تقریبی بهبودی بین۴ تا ۸ هفته است.
اگر فشار بر روی عصب سیاتیک به حدی زیاد باشد که منجر به ضعف شدید در ساق پا شود، ممکن است این ضعف به لاغری عضلات پاها منجر شده و باعث اختلال در عملکرد روده و کاهش کنترل ادرار و مدفوع گردد. این علایم به عنوان یک وضعیت اورژانس پزشکی در نظر گرفته میشوند و در این شرایط ممکن است نیاز به جراحی باشد. به هر حال، حتی در موارد شدید درد سیاتیک، درمان معمولاً میتواند توسط متخصص طب فیزیکی و بدون نیاز به جراحی انجام شود.
روش های کاهش درد سیاتیک در دوران بارداری
التهاب عصب باعث تورم و تحت فشار بیشتر قرار گرفتن عصب می شود. در این وضعیت در انتقال پیام های عصبی اختلال ایجاد کرده و رشته عصبی مربوط به هر منطقه از پا که باشد بدون این که هر گونه مشکلی در آن نقطه وجود داشته باشد علائم درد سیاتیک را در آنجا نشان می دهد.
سن بالا، فشار به کمر و حمل بارهای سنگین، پشت میز نشینی طولانی و دیابت از جمله عواملی است که باعث گرفتگی رگ سیاتیک می شود.
▪ تا جایی که میتوانید روی پهلو دراز بکشید، که درد ایجاد نمیکند.
▪ سعی کنید که برای مدت درازی نایستید.
▪ اگر باید بایستید، روی یک پا تکیه کنید، و پای دیگرتان را بلند کنید و روی چیزی بگذارید تا استراحت کند.
▪ اشیای سنگین را بلند نکنید.
▪ یک بالشتک گرمکننده یا کیسهیخ روی ناحیه دچار درد بگذارید.
منبع : سلامت نیوز ویستا