آدرس: اصفهان خیابان شمس آبادی چهارراه قصر روبروی بانک ملت کوی26(دهش)

تغذیه و پوکی استخوان

43373_969

تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷

پوکی استخوان براساس تعریف علمی، با انجام آزمایش BMD مشخص می شود.اشخاصی که عدد نهایی آزمایش‌شان منفی ۲/۵ باشد پوکی استخوان دارند و چنانچه این عدد بین منفی ۱ تا منفی ۲ باشد در مرحله قبل از پوکی استخوان قرار دارند.  اگر جذب کلسیم و “ویتامین D” فرد کم باشد فرد به پوکی استخوان مبتلا می‌شود بنابراین رژیم غذایی و محل زندگی فرد که در معرض نور خورشید باشد یا نه، در پیدایش پوکی استخوان موثر است.

افراد مبتلا به پوکی استخوان مستعد شکستگی‌ هستند و شایع‌ترین نوع شکستگی در این افراد شکستگی اطراف مچ دست و مفصل ران است.

نقش موثر تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان

افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه‌ای یعنی رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی‌ها به همراه زیتون و روغن زیتون به مدت دو سال استفاده کردند، از استخوان‌ هایی قوی تر برخوردار بودند و احتمال ابتلای آنها به پوکی استخوان کاهش می یابد. پیروی از این رژیم غذایی سطح پروتئین osteocalcin و بسیاری از فاکتورهای رشد استخوان در خون را افزایش دهد و این امر تاثیری پیشگیرانه بر پوکی استخوان داشت و قدرت و استحکام آنها را افزایش داد.

پیروی از این رژیم غذایی مناسب برای پوکی استخوان و افزایش سطح پروتئین osteocalcin و بسیاری از فاکتورهای رشد استخوان در خون همچنین باعث کاهش خوردگی استخوان مرتبط با بالا رفتن سن در زنان و مردان شده و احتمال ابتلا به پوکی استخوان و خطر شکستگی‌ها را کم کرد.

بدن کلسیم نمی سازد و روزانه مقداری کلسیم از بدن دفع می شود لذا دریافت مصرف کلسیم کافی روزانه ( ۱۰۰۰ – ۱۲۰۰ ) میلی گرم اهمیت دارد. بهترین منابع کلسیم محصولات لبنی کم چرب مانند ( شیر، پنیر تازه و ماست کم چرب )، سبزیجات برگ سبز، سویا، کلم پیچ، کلم بروکلی، لوبیا پخته، ماهی استخوانی، میوه های خشک است.

علاوه بر کلسیم برای جلوگیری از پوکی استخوان نیاز به اسید فولیک ( ویتامین B9 ) منیزیم، روی، ویتامین های B6, B12 ,D ,C, K می باشد. اسید فولیک در مارچوبه، آوکادو، لوبیا، چغندر، کلم بروکلی، کلم بروکسل، نخود، عدس، پرتغال، نخود فرنگی تازه، سویا، اسفناج، بوقلمون وجود دارد.
منیزیم کمک می کند تا جذب کلیسم افزایش یابد و در منابع بادام، همیشه بهار، آوکادو، جو، آجیل، گندم سیاه، شکلات، صدف، تخم کدو، اسفناج، دانه آفتابگردان وجود دارد.

مصرف ویتامین D کافی: برای جذب طبیعی کلسیم وجود ویتامین D لازم است این ویتامین در جذب کلسیم به استخوان ها هم لازم است این ویتامین را می توانید از طریق رژیم غذایی ( شیر، ماهی آزاد، ماهی تن ) و آفتاب تامین نمائید. روزانه ( ۴۰۰ – ۸۰۰ ) واحد مورد نیاز است.

ویتامین K در تولید استئوکلسین موثر و همچنین باعث تحریک رشد استخوان در شکستگی ها می شود. و در منابع کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم سبزی، زرده تخم مرغ، روغن ماهی، کلم پیچ، اسفناج، برگ چغندر و سبزها وجود دارد.

روی باعث افزایش عمل ویتامین دی می شود و در جو، گوشت گاو، جوجه، بره، صدف، بوقلمون و گندم وجود دارد.

مصرف گوشت قرمز چرب ، نمک، شکلات و کافئین را کم کنید. ممکن است عاملی برای افزایش خطر شکستگی استخوان ها باشد.

آشنایی با روش های درمان پوکی استخوان (کلیک کنید)

منبع: پایگاه خبری مشهد. ورتاب. خبرگزاری سلامت

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ