تشخیص و درمان دررفتگی مفصل استخوان

تاریخ ۴ آذر ۱۴۰۲

 [sbu_post_image]

راه های تشخیص دررفتگی

روش‌های تشخیصی برای شناسایی دررفتگی عبارتند از:

  • معاینه توسط پزشک: پزشک با بررسی محل دررفتگی و ارزیابی علائم و نشانه‌ها می‌تواند تشخیصی اولیه را قرار دهد.
  • عکس‌برداری با استفاده از اشعه ایکس (X-ray): این روش عکسبرداری مفاصل را به منظور شناسایی دررفتگی مفصل، شکستگی استخوان و سایر آسیب‌های مفصل استفاده می‌کند.
  • ام آر آی (MRI): این روش تصویربرداری پیچیده‌تری است که به پزشک کمک می‌کند تا بافت‌های اطراف مفصل را بررسی کرده و آسیب‌ها را تشخیص دهد. MRI با استفاده از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی تصاویر دقیقی از بافت‌ها و ساختارهای داخلی بدن ارائه می‌دهد.

این روش‌ها به پزشک کمک می‌کنند تا دررفتگی مفصل را تشخیص داده و برنامه درمانی مناسب را تعیین کنند. البته، نوع و روش تشخیصی که استفاده می‌شود، بستگی به محل و جدا بودن دررفتگی دارد و پزشک معالج تصمیم‌گیری صحیح را خواهد کرد.

درمان دررفتگی

نوع درمان بستگی به محل و شدت دررفتگی مفصل دارد و عبارتند از:

1- جا انداختن مفصل : در این روش، پزشک سعی می کند به آرامی استخوان دررفته را جای خودش بیندازد. بسته به میزان درد و ورم محل دررفتگی، قبل از جا انداختن مفصل نیاز به بی حسی موضعی و یا حتی بیهوشی وجود دارد.

2- بی حرکت کردن مفصل : بعد از جا انداختن درست استخوان، پزشک با استفاده از وسایل مخصوصی مثل آتل، محل مفصل را برای چندین هفته ثابت و بی حرکت می کند. مدت زمان ثابت نگه داشتن مفصل، بستگی به نوع و محل دررفتگی دارد.

3- داروهای مسکن : بعد از جا انداختن استخوان دررفته، هر نوع درد شدیدی باید بهبود پیدا کند. اما اگر درد ادامه داشت، ممکن است پزشک داروی مسکن برای شما تجویز کند.

4- عمل جراحی : اگر اعصاب یا رگ های خونی اطراف مفصل آسیب دیده باشند و یا پزشک نتواند استخوان دررفته را جا بیندازد، نیاز به عمل جراحی است. همچنین در مواردی که به طور مکرر دچار دررفتگی یک مفصل خاص می شوید، عمل جراحی لازم است به خصوص در مورد مفصل شانه.

5- توانبخشی : بعد از برداشتن آتل و یا گچ، به تدریج برنامه توانبخشی را برای بهبود حرکت و قدرت مفصل دررفته شروع می کنید. برخی دررفتگی ها مثل دررفتگی لگن، نیاز به چند ماه زمان برای بهبودی دارند.

اگر دررفتگی مفصل استخوان، بدون آسیب اعصاب و … باشد، مفصل در محل اصلی خود جا انداخته می شود. اما اگر سعی کنید خیلی زود این کار را انجام دهید، ممکن است مجدداً دچار دررفتگی آن مفصل شوید.

درمان خانگی دررفتگی

بعد از درمان و جا انداختن مفصل دررفته، برای کاهش ناراحتی و افزایش روند بهبودی، می‌توانید از توصیه‌های زیر پیروی کنید:

1- به استخوان دررفته استراحت دهید. کاری را که باعث دررفتگی مفصل شما شده است، دیگر تکرار نکنید و از حرکات بدنی دردآور خودداری کنید.

2- از یخ و گرما استفاده کنید. گذاشتن کیسه یخ روی محل دررفتگی، باعث کاهش درد و ورم آن می شود. 15 تا 20 دقیقه کیسه یخ را روی محل درد بگذارید. طی یک تا دو روز اول بعد از دررفتگی، هر دو ساعت یک بار این کار را تکرار کنید.

بعد از 2 تا 3 روز و بهبود یافتن درد و ورم، برای بهبود درد و سفتی عضلات از کمپرس گرم مثل کیسه آب گرم استفاده کنید. فقط 20 دقیقه و یک بار کیسه آب گرم را روی محل دررفتگی قرار دهید.

3- قرص مسکن بخورید. اگر درد زیادی دارید، می توانید از قرص های مسکن مثل بروفن و یا استامینوفن استفاده کنید. ولی بعد از بهبودی درد، دیگر این قرص ها را نخورید.

4- پس از یک یا دو روز بهبودی، زیر نظر پزشک یا متخصص فیزیوتراپی، می‌توانید تمرینات ورزشی آرامی را برای حرکت دادن مفصل آسیب دیده انجام دهید. عدم حرکت مفصل برای مدت طولانی می‌تواند منجر به خشکی و کاهش دامنه حرکتی آن شود.

منبع : تبیان

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ