آدرس: اصفهان خیابان شمس آبادی چهارراه قصر روبروی بانک ملت کوی26(دهش)

تاندون یا زردپی چیست

تاندون

تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

تاندون یک بافت قوی و انعطاف‌پذیر است که به شکل طناب یا نواری شکل دارد و به رنگ سفید است، اما به طور طبیعی ممکن است به رنگ زرد نیز باشد. این بافت تحت تنش‌های شدید قابلیت کشیده شدن را دارد و به خوبی مقاومت می‌کند. به آن به عنوان زردپی هم می‌گویند. تاندون، مانند رباط‌ها و فاسیا، از پروتئین کلاژن ساخته شده است، اما عملکرد این سه بافت متفاوت است.

تاندون عمدتاً به عنوان رابط بین عضله و استخوان عمل می‌کند، به این معنی که این بافت دو بخش عضلانی و استخوانی را به هم متصل می‌کند. رباط‌ها به عنوان اتصالی بین دو استخوان در یک مفصل عمل می‌کنند. فاسیا نیز در بین دو عضله قرار دارد و آن‌ها را محافظت می‌کند.

آناتومی

تاندون، بافتی است که عضله را به استخوان متصل می‌کند. این بافت اصلی آن از پروتئین کلاژن تشکیل شده است، که آن را به عنوان فیبریل‌ها شکل می‌دهد. فیبریل‌ها کنار هم قرار می‌گیرند و یک فیبر را تشکیل می‌دهند. با ترکیب چندین فیبر، سابفاسیکل (زیرفاسیکل) شکل می‌گیرد. جمع‌آوری چندین سابفاسیکل فاسیکل را تشکیل می‌دهد و گروه‌هایی از فاسیکل‌ها یک تاندون را تشکیل می‌دهند. بنابراین، تاندون‌ها مانند کابل‌های تلفن هستند که واحدهای اصلی آن‌ها فیبریل‌های رشته‌ای هستند و با تکرار و ترکیب این واحدها، تاندون اصلی شکل می‌گیرد.

تاندون‌ها و مواد تشکیل دهنده آن‌ها توسط سلول‌های خود تاندون ساخته می‌شوند. این سلول‌ها به عنوان تنوسیت شناخته می‌شوند. تاندون حاوی عروق خونی است و اعصابی نیز در اطراف آن قرار دارد.

یک پوشش نازک بافتی به نام غلاف تاندون در اطراف تاندون‌ها وجود دارد. این غلاف به تاندون اجازه می‌دهد به راحتی به جلو و عقب حرکت کند. در واقع، این غلاف بین تاندون و بافت‌های اطراف آن قرار می‌گیرد و حرکت تاندون را در کنار بافت‌های اطراف تسهیل می‌کند. سطح درونی این غلاف با سلول‌های سینوویال پوشیده شده است، که مایعی به نام مایع سینوویال ترشح می‌کنند. این مایع مانند مایع مفصلی است و باعث لزوجتر شدن دور تاندون و کاهش اصطکاک در اطراف آن می‌شود.

وظیفه اصلی تاندون انتقال نیروی عضله به استخوان و حرکت دادن آن است. تاندون بجز این وظیفه مانند یک فنر هم عمل میکند و در حین حرکت مفصل در بعضی لحظات نیرو را مانند فنر در خود ذخیره کرده و در لحظه دیگر آن نیرو را آزاد میکند. این پدیده بیشتر در تاندون آشیل دیده میشود.

منبع : ایران ارتوپد

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان با دکتر مظاهری مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ