هر فردی حداقل یکبار یا بیشتر ، تجربه کمر درد را دارد. آمارهای اخیر نشان می دهد کمر درد به عنوان دومین دلیل شایع برای مراجعه به متخصص و مهمترین دلیل برای مراجعه به متخصص ماساژ و جابه جا کردن ستون فقرات می باشد. همچنین مهمترین عامل ناتوانی حرکتی در افراد زیر 45 سال می باشد. شایع ترین نوع این بیماری، ضرب دیدگی و فشار کمر می باشد که به طور معمول شامل فشار در عضلات کوچکتر، رباط و مشکلات مفاصل در ستون فقرات ناحیه کمری و بافت های اطراف می باشد.
در حالیکه به نظر می رسد حوادث ظاهراً جزئی همچون عطسه یا بلند شدن از صندلی موجب بروز کمر درد می گردد اما پزشکان بر این باورند که این درد نتیجه آسیب های مداوم در طول سالیان دراز می باشد. معمولاً شدید ترین آنها سیاتیک می باشد. این بیماری عموماٌ وقتی اتفاق می افتد که دیسک های ضربه گیر که دو مهره کمری را از هم جدا می کند برآمده شده و در نتیجه عصب خارج شده از مهره های کمر، تحت فشار قرار می گیرد که این امر موجب درد شدید در ناحیه ران و حتی گاهی تا انتهای پا می گردد. برخی از افراد دارای درد سیاتیک بوده در حالیکه کمر درد ندارند. دیدگاه ها و نظرات تخصصی پزشکی در خصوص کمر درد در سالهای اخیر تغییرات زیادی را داشته است. پیش ترها استراحت در تختخواب بهترین نظریه بود ولی امروزه متخصصین بر این باورند که خوابیدن در واقع تحرک را از بین برده، سرعت روند بهبودیرا کاهش داده و درد را شدت می بخشد. هرچه زمان طولانی تری در تختخواب بمانید عضلات بیشتری را از دست می دهید (حدود 3 در صد در روز) و کاهش قدرت عضلات می تواند بر توان بخشی و احیاء مجدد شما تاثیر گذارده و شما را مجبور می سازد برای جبران، فشار بیشتری بر عضلات خود وارد نمایید.امروزه پزشکان توصیه می کنند به منظور مدارا کردن با آسیب های کمری، افراد می بایست با فعالیت ها و حرکات ملایم و آرام شروع به کار نمایند .
چگونگی تاثیر یوگا
علاوه بر سیاتیک، علل احتمالی زیادی برای درد کمر وجود دارد. برای مثال ممکن است رباط ها کشیده شده باشند. التهاب مفاصل نیز ممکن است از یک بند مفصل از طریق مهره ها به بند مفصل دیگر راه یابد. عوامل دیگر می توانند بر اساس مشکلات فرم بدنی و نحوه ایستادن، کج شدن تیره پشت از پهلو، آسیب ها و صدمات، عدم تراز و وضعیت نا مناسب دنده ها و مهره های کمری در یک ردیف باشد. هرچه مشکل اساسی تر باشد، احتمال اینکه اسپاسم عضلانی به محل های دیگری به غیر از مکان اصلی سرایت کند بیشتر خواهد بود. بر این اساس شما می توانید در ابتدا متوجه شوید چه عاملی باعث بروز این مشکل گردیده، عواملی مانند فرم بدنی و نحوه ایستادن شما، احساسات و عواطف شما، کار و محیط زیست اطراف شما همه و همه در بروز مشکل کمر درد موثر هستند.در حالیکه پزشکان عمومی اعتقادی به نقش استرس در کمر درد ندارند اما بسیاری از مردم به وضوح رابطه خاصی بین مشکلات کمری و تنش روحی قائل هستند.
هنگامی که سیستم دفاعی استرس بدن فعال است، تنش و فشار در عضلات افزایش می یابد که به خودی خود موجب درد می شود. برخی از متخصصین بر این باور هستند که ارتباطی بین ذهن و بدن وجود دارد و علت این دردها کاملاٌ روانی و روحی می باشد و عضلات کمر به دلیل تنش های ذهنی دچار اسپاسم گردیده و در نتیجه دچار درد می گردند. به همین دلیل اگر شما به ریشه مشکلات استرس زا توجه نمایید درد ناپدید می گردد. از نقطه نظر یک یوگی، عوامل دیگری نیز در این زمینه از اهمیت خاصی برخوردارند. علاوه بر استرس و احساساتی همچون خشم و نارضایتی، یوگا درد کمر را با فرم ایستادن، استحکام عضلات، ضعف عضلات و فقدان آگاهی نسبت به بدن در ارتباط می داند و اینها همه مواردی هستند که یوگا نسبت به آنها احاطه کامل دارد.
فرم ایستادن عامل بسیار مهم و حیاتی می باشد. یک شخص با وضعیت اندامی مناسب دارای ستون مهره هایی است که در قسمت پایین به آرامی به جلو متمایل بوده و در قسمت بالاتر به عقب متمایل است. این منحنی S شکل در برابر فشار های وارد بر ستون فقرات مانند یک ضربه گیر عمل می کند. وقتی این منحنی از انحناء صحیح خود خارج شده و صاف شود و یا بیش از حد انحناء بپذیرد، مهره های کمری و دیسک ما بین آنها به هم فشرده شده و سبب احساس درد شدید یا تحریک پذیری عصب های ناحیه ستون مهره ها می گردد.
منبع : آرام یوگا