فیزیوتراپی چیست؟
به زبان ساده می توان فیزیوتراپی را علم درمان بهوسیله حرکت و روشهای فیزیکی دانست. به اشخاصی که در این مورد تحصیل کردهاند فیزیوتراپیست میگویند.
ام اس و فیزیوتراپی
یکی از مشکلات اصلی ما، ضعف و محدودیت در حرکت است که از طرفی بهعلت درگیری قسمتهای حرکتی در مغز و نخاع و از طرف دیگر بهعلت کم تحرکی خودمان است شاید شما هم به یکی از علل زیر حرکات خود را محدود کردهاید:
افسردگی و بیحوصلگی، ترس از افتادن و جراحات و یا ناآگاهی (مثلاً ترس از مضر بودن فعالیت). کم بودن تحرک خود دارای عوارضی است مانند کوتاه شدن و ضعیفتر شدن عضلات، زخم بستر، یبوست و …
حتماً تابهحال با فردی که دست یا پایش شکسته است برخورد داشتهاید و شاهد بودهاید که پس از درمان شکستگی و باز کردن گچ، بیمار در انجام حرکات آن عضو ناتوان شده و نیازمند به فیزیوتراپی برای مدتی محدود میباشد. فرق ما با چنین بیمارانی در این است که برای رفع علایم بیماری ام اس مدت نامحدودی به فیزیوتراپی محتاجیم. شاید فکر کنید عملی نیست که همه روزه به یک فیزیوتراپیست رجوع کنید و شاید انجام مداوم این کار از نظر وقت و یا هزینه غیرممکن باشد. اما با یک روش ساده میتوانیم بیماری ام اس را حل کنیم:
۱. ابتدا به یک فیزیوتراپیست حاذق و دلسوز مراجعه کنید. یافتن او اصلاً مشکل نیست! کافی است به یک مرکز فیزیوتراپی رجوع کنید و در صورتی که در آنجا راحت بودید و حس کردید به مشکلات شما توجه میشود و برایتان دقیقاً برنامهریزی میکنند، میتوانید همیشه به همان فیزیوتراپیست مراجعه کنید. بدیهی است علاوه بر دقت و توجه متخصص مربوطه، سلیقه شخصی شما هم بسیار مهم است و مثلاً فیزیوتراپیست انتخابی فردی دیگر، ممکن است برای شما انتخاب مناسبی نباشد.
۲. متخصص فیزیوتراپی شما را معاینه میکند و حرکتهای مناسب را به شما توصیه میکند و به صلاحدید ایشان چند جلسهای در همان مرکز تمرین میکنید.
۳. حرکاتی که فعلاً لازم دارید، تعداد و چگونگی انجام روزانه آنهارا در خانه بیاموزید و در صورت نیاز به وسایل کمکی، آنها را از فروشگاههای این نوع لوازم تهیه کنید و یا اگر میتوانید مشابه آنها را برای خود بسازید.
۴. همه روزه در منزل زمانی را به حرکات فیزیوتراپی اختصاص دهید و ضمن انجام این ورزشها سعی کنید بیشتر به بهبودی و تندرستی فکر کنید.
۵. به صلاحدید فیزیوتراپیست هر چند هفته به او مراجعه کنید تا هم درستی انجام تمرینات را بررسی کند و هم درصورت لزوم ،آنها را تغییر دهد.
چند توصیه کلی:
-منظور ما از انجام حرکات فیزیوتراپی رسیدن به وضعیت بهتر جسمی و روحی در بیماران ام اس است نه شرکت در مسابقات المپیک! پس در انجام ورزشها منظور ما، انجام تعداد کمی حرکت در نوبتهای متعدد در طی روز است.
-حرکات را تا مرز رسیدن به خستگی انجام بدهید. در صورت تمایل پس از مدتی استراحت میتوان دوباره حرکات را تکرار کرد.
-هر موقعیتی که انجام حرکت را آسان کند مفید است، بنابراین با توجه به سبک شدن وزن بدن در آب، شنا یکی از مفیدترین ورزشها برای شما میباشد. البته نیازی به شنای حرفهای نیست و اندکی هم که در آب دست و پایتان را تکان دهید بسیار مفید است.
منبع :انجمن ام اس ایران