تاریخ ۵ آذر ۱۴۰۲
ران، قسمتی از اندام تحتانی است که بین لگن و زانو واقع شده و شامل یک استخوان بلند در مرکز خود میباشد. این استخوان، که به آن استخوان ران یا فمور (Femur) نیز گفته میشود، از جنس استخوان بسیار قوی و محکمی تشکیل شده است. استخوان ران در بخش بالایی به تشکیل مفصل ران و در بخش پایینی به تشکیل مفصل زانو میپردازد. این استخوان از جهت ساختاری و وظیفهای یکی از قسمتهای اصلی و حیاتی اندام حرکتی انسان را تشکیل میدهد.
در اطراف استخوان ران عضلات فراوانی قرار داشته و از بین عضلات عروق و اعصاب عبور میکنند. عضلات اطراف استخوان ران در سه دسته قرار دارند بطوریکه هر کدام از این دسته ها به توسط یک پرده بافتی به نان سپتوم Septum از دسته های دیگر جدا میشود. هر دسته را یک کمپارتمان Compartment هم میگویند و هر کمپارتمان عروق و اعصاب خود را دارد.
عضلات ران در سه دسته یا کمپارتمان قدامی (جلویی) و خلفی (پشتی) و مدیال (داخلی) قرار میگیرند.
استخوان ران
استخوان ران یا فمور (Femur)، بزرگترین و بلندترین استخوان بدن انسان میباشد. طول این استخوان در حدود نیم متر برآورد میشود و قطر آن در وسط حدود یک اینچ است. این استخوان به دلیل اندازه و ساختار قوی خود یکی از ارکان اصلی سیستم اسکلتی بدن انسان را تشکیل میدهد. این استخوان توانایی تحمل ۳۰ برابر وزن انسان را دارد. استخوان ران سه قسمت دارد.
- قسمت بالای یا پرگزیمال Proximal استخوان ران که شامل سر استخوان ران، تروکانتر بزرگ و تروکانتر کوچک است. سر استخوان ران در تشکیل مفصل ران شرکت میکند.
- قسمت وسط یا شفت Shaft استخوان ران که بصورت سیلندری و لوله ای است. در سطح پشتی یا خلفی این قسمت از استخوان از بالا تا پایین، یک برجستگی طولی وجود دارد که به آن لینا آسپرا Linea aspera میگویند.
- قسمت پایین یا دیستال Distal استخوان ران که بصورت دو نیمکره داخلی و خارجی بنام های کندیل های ران است و در تشکیل مفصل زانو شرکت میکند.
منبع:ایران ارتوپد