تاریخ ۲۶ دی ۱۳۹۸
مگنت تراپی نوعی از فیزیوتراپی است که در آن از انرژی میدان مغناطیسی الکترون به منظور درمان بیماریها و عارضههای مختلف استفاده میشود. مگنت تراپی روشی مؤثر، ایمن و غیر تهاجمی است که باعث تحریک بازسازی بافت پس از آسیبدیدگی میشود.
مگنت تراپی چیست؟
مگنت تراپی شامل استفاده از یک دستگاه مغناطیسی است که بر روی بدن یا در نزدیکی آن قرار میگیرد تا به تسکین درد و تسهیل روند بهبودی کمک کند. میتوان این ابزار را به پوست چسباند، و یا آن را بعنوان زیورآلات به بدن آویخت، در لای کفش گذاشت و یا حتی بعنوان یک بالش یا تشک به هنگام خواب از آن استفاده کرد. آرتروز، بیخوابی، سندرم تونل کارپال و انواع سردردها از جمله بیماریهایی هستند که میتوان برای درمان آنها از مگنت تراپی استفاده کرد. اگرچه هیچ کس نمیتواند بگوید که شیوه کار مگنت چگونه است اما طرفداران این روش درمانی ادعا میکنند که مگنت تراپی میتواند تأثیر عمیقی بر بدن بخصوص در تسکین درد داشته باشد.
از جمله کاربردهای مگنت تراپی میتوان در درمان ورم، انحنای ستون فقرات، انواع عفونتها، اسیدوز و مسمومیت اشاره کرد. همچنین از دیگر مزایای مگنت تراپی استفاده از آن در درمان شکستگیهای استخوان است. علاوه بر این، مگنت تراپی در از بین بردن سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه نیز بسیار مؤثر است. میتوان از مگنت تراپی برای درمان بیماریهای از قبیل دژنراسیون مزمن، سرطان، تصلب شرایین، آلزایمر، رسوبات کلسیم و بافت اسکار نیز استفاده کرد.
تئوری اساسی استفاده از آهن ربا کاربرد موثر آن در مدیریت درد و آسیبدیدگی است. ظاهرا تمام بافتهای بدن از جمله استخوان و بافت عصبی به مگنت تراپی واکنش مثبت نشان میدهند. میکرو فنجانی که در مگنت تراپی مورد استفاده قرار میگیرد دارای قطبهایی با بار مثبت و منفی و در اندازههای مختلف یک فنجان است.
- قطب منفی: نورونها را آرام میکند و باعث استراحت ، ریلکسیشن و خواب بیمار میشود و استفادههای موفقیتآمیز از آن در درمان اختلالات عصبی، روان پریشی و واکنشهای شفابخش در درازمدت میشود.
- قطب مثبت: باعث ایجاد استرس در بدن میشود. قرار گرفتن در معرض استرس به مدت طولانی بر فرآیندهای متابولیک بدن تأثیر میگذارد. همچنین باعث تحریک و تهییج نورونها شده و از این طریق منجر به بروز تشنج میشود.
مگنت تراپی توسط یک فیزیوتراپیست انجام میشود و تقریباً در هر نوع بیماری اسکلتی عضلانی شامل ناحیه عضلات کمر، گردن، قفسه سینه، شانه، آرنج، کف دست، مچ، و مفصل ران یا زانو، مچ پا یا کف پا کاربرد دارد.
مگنت تراپی طی یک دهه گذشته و به ویژه در بین ورزشکاران حرفهای که از آن برای درمان دردهای اسکلتی استفاده میکنند بسیار محبوب شده است. با این وجود کماکان استفاده از مگنت تراپی مخالفان و موافقان زیادی دارد و بر سر آن اختلاف نظرهایی است. دانشمندان اخیراً تحقیقات انجام دادهاند که در آن سعی شده است بیشتر پزشکان را ترغیب کند تا در تجویزهای خود از مگنت تراپی استفاده کنند.
چرا باید از مگنت تراپی استفاده کرد؟
زمانی میتوان از مگنت تراپی استفاده کرد که فرد بجای استفاده از روشهای درمانی معمول شامل دارو یا تزریقات بخواهد از یک رویکرد درمانی جدید استفاده کند.
زمانی که استفاده از سایر روشهای درمانی محافظه کارانه یا معمولی کارساز نباشد و یا بیمار قادر به تحمل درمان دستی نیست میتوان به یک فیزیوتراپیست مراجعه کرده و از مزایای مگنت تراپی بهرهمند شد.
مگنت تراپی نوعی فیزیوتراپی است که با استفاده از یک دستگاه در میدانهای مغناطیسی پالسدار با فرکانس پایین و شدت کم انجام میشود. هدف از مگنت تراپی، برقراری تعادل در مغناطیس طبیعی زمین است که همه موجودات زنده را حفظ میکند و در اثر آلودگی الکترومغناطیسی به طور فزایندهای آسیبدیده و باعث کاهش توانایی خود- بهبودی و ایجاد پیری زودرس در سلولها میشود.
به لطف این تحریک طبیعی، سلولها با سرعت بیشتری بازسازی میشوند و تا حدودی عملکردهای خود را بدست آورده و بهبود میبخشند و به تعادل انرژی در بدن کمک میکنند. عمده اثرات درمانی مگنت تراپی شامل موارد زیر میشود:
- کاهش درد حاد و مزمن
- کاهش ادم و رسوب در خون
- بهبودگردش خون در بدن
- تحریک عملکرد اندامها
- افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری
- بهبود انرژی و کاهش خستگی
انواع مگنت تراپی
مغناطیسی درمانی اغلب به عنوان میدان درمانی مغناطیسی شناخته میشود. مگنت تراپی در سه نوع مختلف وجود دارد که عبارتند از:
میدان درمانی مغناطیسی استاتیک
این نوع از مگنت تراپی مستلزم قرار دادن آهنربا بر روی نواحی از پوست بیمار است. به عنوان مثال ممکن است آهنربا به شکل دستبند یا سایر جواهرات آلات بر روی بدن بیمار قرار گیرد. برخی افراد یک آهنربا را به کمک چسب یا یک باند کشی به پوست خود میچسبانند یا حتی آن را درون کفش یا سوتین خود میگذارند. زنانی که دارای بیماریهای واژنی مانند واژینیسموس، سوء هاضمه و تنگی واژن هستند میتوانند از رقیق کنندههای واژن مغناطیسی در درون مهبل خود استفاده کنند.
مگنت تراپی با شارژ الکتریکی یا الکترومغناطیسی
این آهنرباها از نظر الکتریکی شارژ میشوند و عموماً این نوع از مگنت تراپی از طریق پالس الکتریکی انجام میشود. در میدان الکترومغناطیسی پالسی (که آن را تحریک مغناطیسی میدانی کم نیز مینامند) از میدانهای الکترومغناطیسی برای درمان تومورها، شکستگیهای غیر مفصلی، گلیوبلاستوما و حتی افسردگی استفاده میشود.
مگنت تراپی با استفاده از طب سوزنی
در طب سوزنی، سوزنهای ریز به طور استراتژیک در پوست و در امتداد مریدنها (خطوط یا کانالهای انرژی) بدن قرار میگیرند. میتوان برای اثربخشی بهتر، آهنرباها را در همان موقعیتها و روی پوست قرار داد.
کارکرد مگنت تراپی چگونه است؟
تئوری که در مورد مگنت درمانی وجود دارد این است که میادین مغناطیسی تولید شده توسط آهن ربا (یا توسط دستگاههایی که جریان الکترومغناطیسی ایجاد میکنند) میتوانند در بدن انسان نفوذ کرده و بر عملکرد سلولهای فردی تأثیر بگذارند و عملکرد سیستم عصبی و اندامهای مختلف بدن را بهبود ببخشند. هر چند که فرضیههای مختلفی در مورد نحوه دقیق تاثیر مگنت تراپی بر بدن وجود دارد اما کماکان پاسخ دقیقی برای آن یافت نشده است. برخی معتقدند که جریان الکتریکی ایجاد شده توسط آهن ربا باعث انتقال پیامهای درد در سیستم عصبی مرکزی بدن میشود. از طرفی دیگر، عدهای ادعا میکنند که آهن ربا باعث افزایش جریان خون به یک منطقه از بدن شده و از این طریق به افزایش جریان اکسیژن و سایر مواد مغذی و در نهایت کاهش درد و تورم کمک میکند.
آنچه میتوانید از مگنت تراپی انتظار داشته باشید
اعتقاد بر این است که آهنرباها باید در محل دقیقاً قرار داده شوند تا اثربخشی داشته باشند (آهنرباها زمانی بهترین کارآیی را دارند که در ناحیهایی از بدن قرار بگیرند که تا حدی گردش دست نخورده باشد). از همین رو بهتر است که مگنت تراپی تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. با این حال باز هم بسیاری از افراد تصمیم میگیرند که بصورت خودسرانه و بدون مراجعه به پزشک از آهنربا استفاده کنند.
مدت زمان گذاشتن آهنربا بر روی پوست بسته به میزان درد بیمار دارد بطوری که گاهی ممکن است تنها با ۵ دقیقه گذاشتن آهنربا بر روی پوست فرد به نتیجه دلخواه برسد گاهی هم شاید لازم باشد که چندین هفته هر روز ساعتها آن را به خود آویزان کند.
تا به امروز، هیچ تحقیقاتی در مورد اینکه چه میزان از سطح گاوس میتواند برای بیمار مضر باشد یافت نشده است. از آنجا که دستگاههای تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) میدانهای مغناطیسی تا ۱۵۰۰۰ گاوس ایجاد میکنند و هیچ گونه عوارض جانبی مضری برای آنها ثبت نشده است لذا طرفداران مگنت درمانی ادعا میکنند که قدرت آهنرباهای درمانی خطری برای سلامت فرد به همراه ندارد.
مزایای مگنت تراپی چیست؟
غالبا از مگنت تراپی برای درمان درد علیالخصوص درد مفاصل و عضلات استفاده میشود. علاوه بر این، میتوان از مگنت تراپی برای تسکین درد بعد از عمل جراحی نیز استفاده کرد. برخی از طرفداران مگنت تراپی معتقدند که استفاده از آهن رباها میتواند باعث کاهش استرس شده و بیخوابی و میگرن را درمان کند. برخی دیگر حتی ادعا میکنند که مگنت تراپی میتواند با عفونت مبارزه کرده و اختلالات سیستم عصبی مرکزی مانند تشنج را بهبود بخشد. هر چند که تحقیقات نشان میدهد که مگنت درمانی در واقع میتواند درد را تسکین دهد اما شواهد محکم کمی در اثبات مفید بودن آن در درمان سایر بیماریها وجود دارد.
در یکی از پژوهشهای نشان داده شد که استفاده از کفی مغناطیسی در داخل کفش در کاهش درد پا در مبتلایان به دیابت مؤثر بوده است. البته تحقیقات هنوز هم در این زمینه ادامه دارد. در بسیاری از مطالعات دیگر نیز نشان داده شده است که استفاده از آهنربا در درمان بیماریها اثربخشی خاصی ندارد. یکی دیگر از پژوهش میدانی جدید شامل تحریک مغناطیسی مغز از راه جمجمه است، تکنیکی که باعث تحریک سطح مغز با استفاده از میادین مغناطیسی قوی میشود. بیشتر تحقیقاتی که بر روی تحریک مغناطیسی مغز از راه جمجمه متمر کز هستند معتقدند که میتوان از آن برای درمان افسردگی شدید استفاده کرد. با این حال، شاید در آیندهای نزدیک موثر بودن مگنت تراپی برای درمان سایر بیماریها از جمله صرع و اسکیزوفرنی ثابت شود.
استاندارد الکترومگنت تراپی
به طور کلی برای دستگاههای با فرکانس بالا پزشکان توصیه میکنند که از فرکانسهای پایینتر (۲۰۰- ۱۰۰ هرتز) برای موارد حاد و ضایعات سطحی و فرکانسهای بالاتر (۶۰۰- ۳۰۰ هرتز) برای بیماریهای مزمن استفاده شود. در دستگاههای با فرکانس پایین، پزشکان در موارد حاد، شدت mT ۳ و فرکانس پایین تا۶ هرتز را توصیه میکنند و در موارد مزمن، فرکانسهایی با شدت mT ۶ و فرکانس تا ۲۵ الی ۵۰ هرتز توصیه میشود. معمولا مگنت تراپی هر روز ۳۰ دقیقه طول میکشد و ۱۰ الی ۲۰ بار انجام میشود.
آیا استفاده از مگنت تراپی بیخطر است؟
بله، در اکثر افراد استفاده از مگنت تراپی بیخطر است اما به دلیل عدم اطمینان از ایمن بودن آن، متخصصان توصیه میکنند که کودکان خردسال و زنان باردار از انجام مگنت تراپی خودداری کنند. علاوه بر این، افرادی که دارای دستگاههای پزشکی یا ایمپلنتهایی مانند دستگاه ضربان ساز و پمپ انسولین هستند نیز باید از انجام مگنت درمانی اجتناب کنند زیرا این امر میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه شود. اگر چنانچه هیچکدام از موارد بالا را ندارید به احتمال زیاد استفاده از مگنت تراپی هیچگونه اثر سوء یا عوارض جانبی برای شما به همراه نخواهد داشت. البته در موارد نادر گاهآ پیش میآید که فرد دچار بثورات، شوک الکتریکی، درد، حالت تهوع یا سرگیجه شود. بطور خلاصه میتوان با خیال راحت و ایمنی کامل از مگنت تراپی همراه با سایر پروتکلهای درمانی استفاده کرد.
مانند سایر روشهای درمانی، قبل از شروع هر مگنت تراپی حتما ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. همچنین پزشک خود را در مورد هر نوع روش درمانی مکمل سلامت که میخواهید امتحان کنید یا قبلاً استفاده کردهاید مطلع سازید. اگر پزشک از کلیه اقدامات درمانی که استفاده میکنید، مطلع باشد مسلما بهتر میتواند به شما در مدیریت درد و بهبود سلامت کمک کند.