تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
تاندونیت شانه (یا تاندونیت)کشیدگی والتهاب تاندون شانه است. از آنجایی که التهاب تاندون شانه در تمامی آسیب دیدگی های تاندون های شانه وجود ندارد، این گروه از آسیب دیدگی ها ممکن است پارگی تاندون شانه نیز نامیده شود. پارگی روتاتور کاف یکی از علت های اصلی درد شانه و ناتوانی در بین بزرگسالان است و باعث ضعیف شدن شانه شما می شود. این بدان معناست که بسیاری از فعالیت های روزمره مثل شانه کردن موها یا لباس پوشیدن به سختی قابل انجام است و با درد همراه است.
وقتی پارگی تاندون شانه وجود داشته باشد، تاندون دیگر به راس استخوان بازو به طور کامل متصل نیست. اغلب پارگی ها در تاندون عضله سوپرااسپیناتوس ایجاد می شوند، اما قسمت های دیگر شانه نیز ممکن است دچار پارگی شوند. در بسیاری از موارد، پارگی تاندون ها با فرسایش شروع می شود. با تشدید آسیب دیدگی، تاندون به طور کامل پاره می شود که گاهی اوقات می تواند در اثر بلند کردن یک شی سنگین باشد. در مواردی که آسیب شدید نباشد می توان با روش های غیر جراحی چون ورزش شانه درد, فیزیوتراپی و سرما درمانی به درمان پارگی تاندون شانه پرداخت.
انواع پارگی تاندون شانه
- پارگی جزئی
این نوع ازپارگی براثر آسیب دیدگی بافت های نرم نه به صورت کامل ایجاد میشود.
- پارگی کامل
درپارگی کامل تاندون به دوقسمت تقسیم میشود دراکثر موارد تاندون درجایی که به مرکز هیومر متصل است پاره می شود با پارگی کامل تاندون یک سوراخ درتاندون ایجادمیشود.
- پارگی شدید
اگرشما به صورت شدید برروی زمین بیفتید ویا یک وزنه سنگین را با حرکات سریع ازروی زمین بلندکنید میتوانید باعث پاره شدن تاندون شوید این نوع پارگی میتواند براثرآسیب های دیگر شانه مانند شکستگی استخوان ترقوه شانه وجابه جایی شانه هم اتفاق بیفتد.
- پارگی با انحطاط و خرابی تاندون
بیشترپارگی با انحطاط تاندون ها به مرور زمان رخ میدهد خرابی تاندون با افزایش سن ایجاد میشود پارگی تاندون معمولا درمفصل بازو رایج است اگر شما دریکی ازشانه های خود دچار خرابی تاندون شدید خطر خراب شدن تاندون های شانه مخالف درصورتی که هیچ دردی هم احساس نمی شود بسیارزیاداست .
علت ها
عوامل متعددی در پارگی های و التهاب تاندون شانه نقش دارند از جمله:
• فشار مکرر: انجام پی در پی حرکات مشابه در شانه باعث وارد شدن فشار بر عضلات و تاندون های روتاتور کاف می شود. بیس بال، تنیس، قایقرانی و وزنه برای نمونه های از ورزش هایی هستند که شما را دچار پارگی و التهاب تاندون شانه ناشی از استفاده بیش از حد می کنند. بسیاری از مشاغل و کارهای روزمره نیز باعث پارگی تاندون شانه ناشی از استفاده بیش از حد می شوند.
• کمبود ذخیره خون: با افزایش سن، ذخیره خون در تاندون های روتاتور کاف کاهش پیدا می کند. بدون ذخیره خون مناسب، توانایی طبیعی بدن در ترمیم آسیب دیدگی و کشیدگی تاندون شانه دچار مشکل می شود. این امر می تواند علت پارگی تاندون شانه باشد.
• اسپرز استخوان: با افزایش سن، اسپرز استخوان ( رشد بیش از حد استخوان) اغلب در زیر استخوان کتف بوجود می آید. وقتی بازوهای خود را بالا می آوریم، اسرپز به تاندون شانه کشیده می شود. به این وضعیت سندروم گیرافتادگی شانه گفته می شود و با گذشت زمان باعث تضعیف تاندون و افزایش احتمال پارگی تاندون می شود.
علائم و نشانه ها
رایجترین علائم پارگی تاندون شانه و روتاتورکاف شامل مواردزیراست:
– بروزدرددرهنگام استراحت ودرشب مخصوصا اگر برروی شانه آسیب دیده خوابیده باشید
– بروزدرد شانه درهنگام بالا وپایین آوردن بازو ودرهنگام انجام حرکات خاص
– ایجاد ضعف زمانیکه بازوی خود رابالا می آورید یا میچرخانید
-احساس ترق ترق کردن شانه هنگام تکان دادن شانه دریک موقعیت خاص
پارگی که ناشی از یک حادثه مانند افتادن رخ میدهد، ممکن است باعث ایجاد درد شدید شود و عموماً همراه با یک صدای خفیف و احساس ضعف در بالای بازو باشد. همچنین، پارگی که به دلیل استفاده بیش از حد از مفصل ایجاد میشود، ممکن است باعث درد و ضعف در بازو شود. در زمانی که بازو را از کنار به سمت بالا ببرید یا آن را پایین بیاورید، ممکن است در مفصل شانه درد احساس کنید. در ابتدا درد خفیف است و تنها هنگام بلند کردن بازو برای برداشتن یک جسم از قفسه، درد ایجاد میشود. برای کاهش این درد میتوانید از داروهای بدون نسخه مانند آسپیرین و ایبوپروفن استفاده کنید. با گذشت زمان، ممکن است در هنگام استراحت هم درد ایجاد شود و با مصرف دارو، درد کاهش نیابد. همچنین، در زمان خوابیدن بر روی مفصل آسیب دیده، ممکن است درد احساس شود و هنگام انجام فعالیتهای روزمره مانند شانه کردن موها یا بردن دست به پشت، ضعف و درد ایجاد شود.
درمان
بیمار باید اعمال زیر را جهت درمان پارگی تاندون شانه انجام دهد:
– شانه را در محل بروز حادثه سرد کند.
– استراحت کند.
– چنانچه علائم عارضه از بین نرفت جهت درمان با پزشک مشورت کند تا بهترین اقدام درمانی در مورد او انجام شود.
اعمال پزشک عبارتند از:
– اگر پارگی تاندون شانه به صورت کامل در بیمار یا ورزشکار جوان اتفاق افتاده باشد عمل جراحی را انجام دهد.
– اگر پارگی تاندون شانه کامل نیست، استراحت را تجویز کند و به وسیله بانداژ برای مدت کوتاهی بازو را بی حرکت سازد.
– تمرین های تحرک بخش و سایر تمرین های توان بخشی را تجویز نماید تا روند درمان پارگی تاندون شانه را تسریع بخشد.
درمان غیر جراحی
برای بسیاری از افراد، درمان غیرجراحی میتواند در طول زمان درد ناشی از پارگی سر بلند تاندون عضله دوسر را تسکین دهد. ضعف خفیف دست یا بدشکلی بازو ممکن است برخی از بیماران، به خصوص افراد مسن و کمتر فعال، را مزاحمت نکند. در صورتی که ساختارهای مهم دیگری مانند روتاتور کاف سالم باشند، درمان غیرجراحی یک گزینه مناسب است. درمان غیرجراحی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
یخ: کاربرد کمپرس سرد به مدت ۲۰ دقیقه در یک دوره، چند بار در روز برای کاهش تورم. یخ را به طور مستقیم بر روی پوست قرار ندهید.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: داروهایی مثل ایبوپروفن، آسپرین، و یا ناپروکسن باعث کاهش تورم و درمان درد شانه می¬شوند.
استراحت: برای کاهش درد و تورم، از بلند کردن جسم سنگین و انجام فعالیت های سنگین اجتناب کنید. ممکن است پزشک استفاده از بازوبند برای زمانی کوتاه را توصیه کند.
درمان فیزیکی: ورزش های انعطاف پذیری و تقویتی، حرکت را به حالت اولیه باز می¬گرداند و شانه را تقویت می¬کند.
درمان جراحی
بسیار نادر است که برای پارگی سر بلند تاندون عضله دوسر نیاز به درمان جراحی وجود داشته باشد. با این حال، برخی از بیماران که نیاز به بازیابی کامل قدرت دارند، مانند ورزشکاران و کارگرانی که بسته به کار خود از دست خود استفاده میکنند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. همچنین، در برخی موارد که پارگیهای جزئی وجود دارد و علایم با درمانهای غیرجراحی بهبود نمییابد، جراحی ممکن است گزینهای مناسب باشد.
روش: چندین روش جدید ایجاد شده¬اند که ترمیم تاندون را با حداقل برش امکان¬پذیر می¬سازند. هدف از انجام عمل جراحی این است که تاندون پاره شده را دوباره به استخوان بازگرداند. پزشک در مورد گزینه هایی که بهترین راه حل برای مورد شما هستند توضیح خواهد داد.
عوارض: عوارضِ این عمل جراحی بسیار نادر است. پارگی مجدد تاندون ترمیم شده غیر معمول است.
توانبخشی: ممکن است پس از جراحی، به طور موقت شانه با یک شانه بند بی¬حرکت نگه داشته شود. پزشک به زودی تمرینات درمانی را شروع می¬کند. تمرینات انعطاف پذیری، دامنه حرکتِ شانه را بهبود می¬بخشند. تمرین برای تقویت شانه نیز به تدریج به طرح توانبخشی افزوده می شود. طرح درمان پزشک خود را حتماً دنبال کنید. هر چند فرایندی آهسته است، تعهد بیمار به درمان فیزیکی مهم ترین عامل در بازگشت به همه فعالیت های لذت¬بخش است.
نتیجه عمل جراحی: عمل جراحی موفقیت آمیز می¬تواند ناهنجاری های عضلانی را اصلاح کند و قدرت و عملکرد بازو را به حالت تقریباً نرمال بازگرداند.